prognoziran rast od 2,6 odsto

Zbog rata u Ukrajini svetska privreda će ove godine znatno usporiti

AnalizaSvetU fokusuVesti

26.3.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Zbog rata u Ukrajini svetska privreda će ove godine znatno usporiti Zbog rata u Ukrajini svetska privreda će ove godine znatno usporiti
Svetska privreda znatno će usporiti u ovoj godini zbog rata u Ukrajini i postupnog gašenja pandemijskih podsticaj širom sveta, procenjuje Konferencija Ujedinjenih nacija za... Zbog rata u Ukrajini svetska privreda će ove godine znatno usporiti

Svetska privreda znatno će usporiti u ovoj godini zbog rata u Ukrajini i postupnog gašenja pandemijskih podsticaj širom sveta, procenjuje Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Svetska privreda ove godine će imati rast od 2,6 odsto, procenio je UNCTAD, snizivši dosadašnju prognozu za jedan postotni bod, Hrportfolio.hr.

Ruska privreda snažno će pasti za 7,6 odsto, izračunali su, drastično izmenivši prognozu prema kojoj su očekivali 2,3-postotni rast aktivnosti u ovoj godini.

U pojedinim delovima zapadne Evrope i Azije aktivnosti će znatno usporiti, prognoziraju, procenivši da će gospodarstvo EU-a i evrozone ove godine porasti 1,6, odnosno 1,7 odsto.

Nemačka privreda trebalo bi da poraste 1,4 odsto, čime je UNCTAD snizio dosadašnju prognozu za 1,8 postotnih bodova, gotovo istu stopu rasta trebala bi da zabeleži i Velika Britanija.

Američkoj privredi prognozira se rast od 2,4 odsto, snizivši dosadašnju procenu za 0,6 postotnih bodova. U Kini aktivnost bi po njihovoj proceni trebala porasti 4,8 procenata, za 0,9 postotnih bodova slabije no što su dosada očekivali.

Trend zaoštravanja monetarne politike u razvijenim zemljama jerojatno će zbog rata ubrzati, a u sličnom smeru krenulo je već u drugoj polovini prošle godine i nekoliko zemalja u razvoju, zbog inflatornih pritisaka, ističe UNCTAD, predivajući i smanjenje državne potrošnje.

„Mnoge zemlje u razvoju rvale su se s pandemijskom recesijom, a sada se, zbog rata, suočavaju sa žestokom krizom“, rekla je generalna sekretarka UNCTAD-a Rebeka Grinspen (Rebeca Grynspan), upozorivši na negativnu spiralu nelikvidnosti, recesije i zastoja u razvoju.

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do vrtoglavog skoka cena energenata i sirovina i naveo ulagače da počnu povlačiti kapital iz zemalja u razvoju i preusmeravaju ga u navodno sigurnija ulaganja, konstatuje UNCTAD u izveštaju.

Bogatije su pak zemlje prerano krenule gasiti mere pomoći u pandemiji, što je rezultiralo oslabljenom potražnjom, skromnijim rastom i nižim ulaganjima širom sveta, upozorili su.

  • ZVE84

    26.3.2022 #1 Author

    Korona, pa ukrajinska kriza… Sve će to proći. Zanima me šta je sledeće…? 🤔

    Odgovori

  • STEFAN

    26.3.2022 #3 Author

    Pa to smo vec znali

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.3.2022 #4 Author

    Ceo svet trpi…

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #5 Author

    Ove a i narednih par godina sigurno

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #6 Author

    Što se naravno i očekivalo.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #7 Author

    Sve dok ne prođe kriza a i onda će svetska privreda biti usporena to je očigledno. A za posle ćemo videti…

    Odgovori

  • Ika

    28.3.2022 #8 Author

    Ocekivan ishod obzirom na desavanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...