Do javnosti dolaze netačne informacije

Situacija oko NIS-a se predstavlja dramatičnijom nego što jeste

BerzaBiznisEUInfrastrukturaNovacSrbija

25.3.2022 17:01 Autor: Stanislav Stanišić 19

Situacija oko NIS-a se predstavlja dramatičnijom nego što jeste Situacija oko NIS-a se predstavlja dramatičnijom nego što jeste
„Ukoliko Srbija čvrsto stoji na poziciji da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji onda ne treba da brinemo za Naftnu industriju Srbije (NIS), u suprotnom... Situacija oko NIS-a se predstavlja dramatičnijom nego što jeste

„Ukoliko Srbija čvrsto stoji na poziciji da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji onda ne treba da brinemo za Naftnu industriju Srbije (NIS), u suprotnom možemo doći u tešku i nestabilnu situaciju sa velikim problemima u snabdevanju“, kaže za Biznis.rs advokat za privredno pravo Branko Pavlović, koji je pre 20 godina bio predsednik odbora za reorganizaciju poslovanja ove kompanije.

On dodaje da u slučaju da se jasno odredimo kao partner Ruskoj Federaciji onda nemamo nikakav problem da lepezu rešenja prebacimo na većinskog vlasnika Gazprom i sačekamo njegova rešenja za funkcionisanje u punom kapacitetu.

Pavlović je izričit u oceni da nema tu nekih stvarnih problema i teškoća, da ne govorimo o lepezi pravnih mogućnosti. Upitan koja su to rešenja, odgovara da ima više pravnih načina da se mogući problem reši.

Ako se efekti novog paketa sankcija Evropske unije protiv Rusije budu odnosili i na naftnu kompaniju NIS, treba razmotriti dva scenarija – da Srbija otkupi deo akcija i postane većinski vlasnik ili da ruski Gazprom izađe iz njenog vlasništva, rečeno je na online debati „Ekonomski izazovi za Srbiju: između rata, sankcija i inflacije“.

Krajnji rok do kada bi Evropski savet trebalo da rastumači svoju odluku je 15. maj.

Pavlović je protivnik da se u medijima detaljiše o snabdevenosti tržišta jer do javnosti dolaze netačne informacije.

„Nije istina da su naša nalazišta iscrpljena jer smo prošle godine proizveli oko milion tona sopstvene nafte, što pokriva 25 odsto količina namenjenih tržištu. U najgoroj mogućoj situaciji, to je dovoljno za funkcionisanje hitnih službi i gradskog prevoza“, objašnjava Pavlović.

Ako ne dođe do željenog razvoja situacije uvek nam ostaje da se uvoze derivati nafte, kao da nemamo rafineriju, što je slučaj sa mnogim drugim državama.

Naš sagovornik podseća da je i sama Rusija član Dunavske komisije i njoj je plovidba Dunavom slobodna. Deo Dunava koji prolazi kroz Srbiju ima najveću kategorizaciju za rečni saobraćaj, tako da je kod nas moguće da pristaju i dvostruko veća plovila nego što mi imamo.

Pavlović je mišljenja da se prilikom određivanja trenutne vrednosti NIS-a moraju uzeti mnogi parametri od kojih se često zaboravljaju rezerve domaće nafte i mogućnosti ekploatacije putem uljnih škriljaca koji su isplativi pri visokim cenama nafte.

Samo u nafti na godišnjem nivou, to je vrednost od preko 600 miliona dolara po sadašnjim cenama. Svakako, tu su i rafinerija i razvijena distributivna mreža. Po računici našeg sagovornika, kada se procenjuje vrednost naftnih kompanija, gleda se i njihova ukupna desetogodišnja eksploatacija nafte.

„Kada se u obzir uzme i pozicija na tržištu, vrednost NIS-a je između 3,5 i četvrta milijarde evra“, zaključuje Pavlović, dodajući da vrednost iskazana na Beogradskoj berzi ne pokazuje pravo stanje jer je tržište slabo razvijeno.

 • IVAN

  25.3.2022 #1 Author

  Vreme ce pokazati

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  25.3.2022 #2 Author

  Kao korona nekad.

  Odgovori

 • TINA

  25.3.2022 #3 Author

  Sasvim je moguce

  Odgovori

 • LUKA

  25.3.2022 #4 Author

  Jos cemo videti sta ce biti do 15.05

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.3.2022 #5 Author

  Verujem da je tako…

  Odgovori

 • DANIJELA

  25.3.2022 #6 Author

  Pa nadam se da su informacije koje se iznose u javnost o NIS-u netacne.

  Odgovori

  • VANJA

   27.3.2022 #7 Author

   Ne verujem da je tako. Situacija je sigurno losa!

   Odgovori

 • STRELAC

  25.3.2022 #8 Author

  Pa 25% i ne zvuci bas ohrabrujuce!!!

  Odgovori

 • GAGA

  26.3.2022 #9 Author

  Videcemo sta je istina i to ubrzo

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  26.3.2022 #10 Author

  Mediji rade punom parom.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  26.3.2022 #11 Author

  Posle izbora ćemo videti pravo stanje.

  Odgovori

 • NATI29

  26.3.2022 #12 Author

  Samo plase narod

  Odgovori

 • JANA

  26.3.2022 #13 Author

  Vremenom cemo videti sta ce se desavati ,naftni derivati su skocili zbog sankcija nadam se da nece vise rasti

  Odgovori

 • ZVE84

  26.3.2022 #14 Author

  Od medija nikad ništa tačno.

  Odgovori

 • MARA

  27.3.2022 #15 Author

  A istina je nešto sasvim treće.

  Odgovori

 • MAJALG

  27.3.2022 #16 Author

  Mislim da i dalje sve zavisi od toga da li ce Srbija uvoditi sankcije Rusiji, ako ostanemo istrajni da ne uvedemo sigurno ce Rusija to kasnije to znati da ceni.

  Odgovori

 • Milovan94

  27.3.2022 #17 Author

  Pa kod nas se sve uvek predstavlja dramatičnije od onog što zaista jeste.

  Odgovori

 • FRUIT04

  27.3.2022 #18 Author

  Pa kako. Bez drame u predizbornoj kampanji

  Odgovori

 • GINKO

  28.3.2022 #19 Author

  To cemo tek da vidimo, sad malo pre procitah da nemamo dovoljno goriva, na tv-eu juče prica kako poskupljuje na 220din po/l, aman?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...