Raste vrednost akcija u energetskom sektoru

Cene nafte dovele do pada berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

24.3.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene nafte dovele do pada berzanskih indeksa Cene nafte dovele do pada berzanskih indeksa
Wall Street beleži pad berzanskih indeksa viši od jedan odsto, jer je rast cena nafte podstakao zabrinutost zbog inflacije. S druge strane, lideri Zapada... Cene nafte dovele do pada berzanskih indeksa

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa viši od jedan odsto, jer je rast cena nafte podstakao zabrinutost zbog inflacije. S druge strane, lideri Zapada planiraju nove sankcije kojima bi prisilili Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Dow Jones indeks pao je 1,29 odsto na 34.358 bodova, dok je S&P 500 niži za 1,23 odsto, na nivou od 4.456 bodova, a Nasdaq indeks 1,32 odsto, na 13.922 boda, prenosi agencija MIna, pozivajući se na Hrportfolio.

Pad indeksa posledica je zabrinutosti ulagača da će zbog rasta cena nafte i gasa dodatno povećati inflacija, koja se i pored toga u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u 40 godina — blizu osam odsto.

Cena barela nafte na londonskom tržištu porasla pet odsto, na više od 120 dolara, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da će Moskva ubuduće tražiti da neprijateljske zemlje plaćaju ruski gas u rubljama, a ne dolarima i evrima.

Na Wall Street-u rast cena nafte podstakao je vrednost akcija u energetskom sektoru, koji je ojačao 1,7 odsto. Gotovo svi ostali sektori su pali jer veće cene energije negativno utiču na potrošače i brojne industrije.

Nafta
Foto: Youtube screenshot

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovih dana u Briselu lideri Zapada odlučivati o novim sankcijama Rusiji kako bi je primorali da prekine rat u Ukrajini.

Prethodnih dana cene akcija su snažno porasle jer je američka centralna banka jasno signalizirala budući tempo povećanja kamata sa ciljem da suzbije inflaciju.

Nakon što je prošle sedmice povećao ključne kamate za 0,25 procentnih bodova, sve je jasnije, po komentarima niza zvaničnika, da će Federalne rezerve na narednoj sednici u maju povećati kamate za 0,5 procentnih bodova.

To će dovesti do povećanja troškova zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta ekonomije.

I na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 odsto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,31 odsto, na 14.283 boda, a pariski CAC 1,17 odsto, na 6.581 bod.

  • JOVANA

    24.3.2022 #1 Author

    Inflacija ce se tek osetiti

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #2 Author

    Nafta je bila i ostala crno zlato.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #3 Author

    Skacu pa padaju,nema stabilnosti dok se ne okonca Ukrajina…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #4 Author

    Rastu zato što sve poskupljuje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...