Vrednost akcija podstaknuta inflacijom u Velikoj Britaniji i cenama nafte i sirovina

Evropski berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom

BerzaSvetVesti

23.3.2022 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropski berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom Evropski berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom
Na evropskim berzama indeksi beleže blagi rast drugi dan zaredom, ali ulagači trguju oprezno zbog rasta cena nafte i sirovina, koji je inflaciju u... Evropski berzanski indeksi beleže rast drugi dan zaredom

Na evropskim berzama indeksi beleže blagi rast drugi dan zaredom, ali ulagači trguju oprezno zbog rasta cena nafte i sirovina, koji je inflaciju u Velikoj Britaniji doveo do najvišeg nivoa u proteklih 30 godina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija na jutarnjem trgovanju zabeležio je rast od 0,1 odsto. Londonski FTSE indeks je u plusu 0,34 odsto, na nivou od 7.501 poena, dok je frankfurtski DAX porastao 0,12 odsto, na 14.491 bod, a pariski CAC 0,22 odsto, na 6.673 boda.

Najveći rast zabeležile su cene akcija u energetskom sektoru, u proseku 0,8 odsto, zahvaljujući rastu cena nafte i sirovina. S druge strane, cene deonica u bankarskom sektoru pale su za 0,7 odsto, piše Hrportfolio.

Kako je saopšteno, inflacija u Britaniji je u februaru dostigla 6,2 odsto na godišnjem nivou, što nije zabeleženo još od 1992. godine, a uzrok je rast cene nafte i sirovina.

Cene akcija porasle su i na azijskim berzama, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, izuzimajući japanske, u plusu jedan odsto, što je najviši nivo u protekle tri nedelje.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je skočio tri odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,2 odsto. Rast japanskog i hongkonškog indeksa uzrokovan je rastom cena akcija tehnoloških kompanija kao što su Softbank i Xiaomi.

Ulagačima su privlačne i akcije australijskih rudarskih preduzeća, prvenstveno zbog rasta cena sirovina.

Azijska tržišta prate rast cena akcija koji je noćas zabeležen na Wall Street-u. Dow Jones indeks ojačao je 0,74 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,13 odsto, a Nasdaq indeks 1,95 odsto.

Pomenuti indeksi rastu od kada je američka centralna banka povećala ključne kamatne stope za 0,25 bodova kako bi suzbila inflaciju.

S&P 500 indeks bankarskog sektora u utorak je porastao 2,5 odsto. Osim energetskog, i svi ostali najvažniji sektori zabeležili su rast, a najviše tehnološki.

Porasla je vrednost akcija tehnoloških divova kao što su Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft i Tesla, što je posledica korekcije cena nakon višenedeljnog pritiska. S&P 500 indeks je i dalje u minusu oko 10 odsto od početka godine.

  • Milovan94

    23.3.2022 #1 Author

    Znači ponovo ke krenuo rast, teško nama.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #2 Author

    Sad je trenutno tako,sta ce biti zavisi od situacije u celom svetu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...