Ukinuta presuda o brisanju Konzuma, Jamnice i Leda iz registra

Zbog sporova privremena uprava za Agrokor još barem pola godine

BankeBiznisNovacPoslovanjeRegionStečajVesti

24.12.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zbog sporova privremena uprava za Agrokor još barem pola godine Zbog sporova privremena uprava za Agrokor još barem pola godine
Fortenova Grupa se na nedavnoj konferenciji za medije pohvalila ključnim rezultatima u 2021. godini. Uz dva velika projekta – integraciju kompanije Mercator i prodaju... Zbog sporova privremena uprava za Agrokor još barem pola godine

Fortenova Grupa se na nedavnoj konferenciji za medije pohvalila ključnim rezultatima u 2021. godini. Uz dva velika projekta – integraciju kompanije Mercator i prodaju divizije smrznute hrane, istaknuta su i dalja poboljšanja operativnih rezultata od 125 miliona evra investicija, uz isto toliko i u idućoj godini.

Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenove, juče je ipak najavio da se u okviru treće faze refinansiranja dugova polako počinje i s novim krugom razgovora koji bi, s obzirom na poslovne i finansijske pokazatelje, trebalo da donesu i znatno povoljnije uslove (trenutno je kamata 7,8 odsto). Takođe, razmatra se i rešavanje pitanja graničnog duga na nivou holandske matične kompanije (oko 71 milion evra duga Konzuma dobavljačima, plus kamate), piše Poslovni.hr.

Uz funkcije u Fortenovi Peruško je još uvek zadužen i za vođenje postupka privremene uprave. Proces likvidacije prethodnog Agrokora još nije završen.

Sva imovina Agrokorovih kompanija prenesena je na grupaciju Fortenova, s tim da zbog određenih sudskih sporova formalno još nisu okončana pripajanja nekih takozvanih neodrživih društava poput Konzuma, Jamnice ili Leda Agrokoru.

Imajući u vidu regulatorne rokove, Peruško računa da bi u prvom polugodištu iduće godine postupak privremene uprave napokon i formalno trebao biti gotov.

Upravo u slučaju spomenutih firmi (Konzuma, Jamnice i Leda) nedavno se oglasio Visoki trgovački sud (VTS), i to rešenjima kojima je ukinuo prvostepenu presudu o njihovu brisanju iz sudskog registra i pripajanju Agrokoru d.d. vraćajući predmet na ponovni postupak Trgovačkom sudu.

Ukratko, Visoki trgovački sud je po žalbama Adris grupe, Alternative Investa i Danijela Labaša ocenio da odredbe Nagodbe poverilaca o ovlašćenjima privremenog poverenika u vezi sa statusnim promenama pripajanja nisu jasne i određene, te je zaključio da u postupku pripajanja treba primeniti odredbe Zakona o trgovačkim društvima (ZTD).

Potrebne skupštinske odluke

Pozivajući se na odredbu Nagodbe koja se odnosi na postupanje u vezi s pripajanjem neodrživih društava, u rešenju VTS ističe se kako je ona pravosnažna, ali da ne može biti i izvršna. Stoga je ocenio da “ne može zameniti odluke skupštine društva” u odnosu na postupak pripajanja kako ga propisuje ZTD.

U obrazloženju presude VTS navodi i da je prijava upisa pripajanja trebala sadržavati i izjavu uprave da odluke o pripajanju nisu pobijane u za to propisanom roku ili da je pobijanje punomoćno odbijeno.

Uvidom u podnesene prijave na temelju ugovora između Agrokora d.d. i društava koja mu se pripajaju, sud je zaključio da one ne sadrže sve potrebne isprave. Sve u svemu, prihvatio je navode podnositelja žalbi da je Trgovinski sud pogrešno primenio odredbe ZTD, a onda i Zakona o sudskom registru.

Činjenica je da su to danas društva koja su de facto bez imovine. A izvesno je i da kao takva ne mogu nastaviti da postoje, pa se čini da je pitanje samo gašenje kroz skupštinsku potvrdu pripajanja ili stečaj.

Aktivno još tridesetak sporova

Kad su u pitanju pravni repovi slučaja Agrokor, neki hroničari čitave sage tvrde da je taj stečajni postupak, koji se odvijao prema posebnom zakonu, proteklih godina povukao oko 4.500 raznih sudskih podnesaka.

Računa se da je još otvoreno 30-ak sporova na višim sudskim instancama, od Visokog trgovačkog suda do Vrhovnog i Upravnog suda. Ti se procesi odnose na širok spektar sporova vezanih uz takozvani Lex Agrokor i Nagodbu verovnika, od procesno-pravnih do suštinskih.

Peruško je, doduše, naglasio kako je nagodba pravno zaštićena i međunarodnim priznanjima stečajnog postupka. A proces privremene uprave ocenio je “svetlim primerom pravnog reda u Hrvatskoj” koji je potvrdio i “socijalni kapacitet da se reši realno jako velik problem” kakav je bio bankrot Agrokora.

FORTENOVA GRUPA d.d.

Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
99.069.307,89 (2020)
Broj zaposlenih:
132 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...