MK Group prodala čak šest kompanija koje se bave poljoprivredom

U čije ruke odlazi Sojaprotein?

BiznisSrbijaVesti

22.11.2021 15:59 Autor: Marija Jovanović 7

U čije ruke odlazi Sojaprotein? U čije ruke odlazi Sojaprotein?
Komisija za zaštitu konkurencije dala je saglasnost da firma Archer Daniels Midland Europe iz Holandije (ADM) postane vlasnik beogradske Victoria Group i njenog zavisnog... U čije ruke odlazi Sojaprotein?

Komisija za zaštitu konkurencije dala je saglasnost da firma Archer Daniels Midland Europe iz Holandije (ADM) postane vlasnik beogradske Victoria Group i njenog zavisnog društva bečejskog Sojaproteina.

U dokumentu objavljenom na sajtu Komisije navodi se da je ADM grupa prijavila da je u 2020. godini ostvarila oko 52,69 milijardi evra prihoda u svetu, a da u Srbiji nema registrovanih firmi.

MK Grupa, Milija Babović i firma Apsara limited, prodali su 100 odsto Victoria Grupe, a posredno je prodato i 89,2 odsto bečejskog Sojaproteina.

MK Grupa biznismena Miodraga Kostića je pre prodaje posedovala 67 odsto Victoria Grupe, dok su ostatak po pola imali Milija Babović i Apsara.

Sojaprotein, koja je preko prodaje svojih proizvoda prisutna u 65 država, pred prodaju je bila u vlasništvu Victoria group sa 89,2 odsto udela, dok je ostatak u vlasništvu Sliderule Trading Limited sa Kipra.

Victoria je zajedno sa Sojaproteinom u 2020. godini ostvarila 139,8 miliona evra prihoda u svetu, a na tržištu Srbije ostvareno je 46,1 milion evra.

“Sojaprotein je kompanija koja je išla iz ruke u ruku i koja se održala sve ove godine i u vreme ogromnog broja propalih kompanija. Ako budući kupac želi da investira u proizvodnju i ako želi da zadrži status kompanije koja tehnološki prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju, onda nemam ništa protiv. Ukoliko pak budući investitor dođe sa uvoznom sojom, genetski modifikovanom da bi preko cene ostvario veliki profit, onda sam veliki protivnik”, ocenjuje agroekonomski analitičar Milan Prostran u razgovoru za Biznis.rs.

Prema njegovim rečima, Srbija je u svetu prepoznata po preradi soje koja nije genetski modifikovana, više takvog proizvoda nema nigde i zbog toga je važno da Sojaprotein sačuva i ostane po tome prepoznatljiva i u delu hrane za životinje, i u delu namenjenom za ljudsku ishranu.

“Mi smo na konto toga zaradili velike novce. Sojaprotein je godišnje izvozila između 50 i 70 miliona dolara. Videćemo da li će budući investitor tehnološki osavremeniti kompaniju i da li će se baviti promocijom genetski nemodifikovanih proizvoda”, ističe naš sagovornik.

Prostran ocenjuje da se proces kupovine multinacionalnih kompanija i prelaska iz ruke u ruku ne može zaustaviti. On navodi primer Agrokora, Frikoma, Knjaza Miloša, Bambija.

“To su uglavnom kupovale investicione kompanije, koje imaju nameru samo malo da investiraju, pa da ih što bolje prodaju. To je njihova filozofija i logika. Imajući u vidu da je proizvodnja Sojaproteina bazirana na domaćoj genetski nemodifikovanoj soji, voleo bih da zadrži taj status jer je ona zapravo biser koji se u Srbiji sve ove godine održao. Šta je namera budućeg vlasnika, ne zna se”, zaključuje Milan Prostran.

Pored ove objave, danas je Komisija za zaštitu konkurencije u odvojenoj vesti dala saglasnost za prodaju preduzeća Granexport iz Pančeva, Lukom iz Bačke Palanke, kulske Žito Bačka i novosadskog Agrogloba kompaniji Balkan Commodities.

Balkan Commodities je holding posebne namene i pripada Trans-Oil grupi kojom kao krajnje matično društvo upravlja Aragvi Holding International Limited sa sedištem u Nikoziji.

Aragvi kontroliše Vaja Enricović Jhashi koji poseduje 87,5 odsto udela.

Trans-Oil posluje kao agro-industrijski holding pretežno u Moldaviji, a Vaja Enricović u Srbiji već kontroliše šidski Victoria Oil.

VICTORIA GROUP DOO BEOGRAD

Bulevar Mihajla Pupina 115b, 11000 Beograd-Novi Beograd, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
9.608.820,19 (2020)
Broj zaposlenih:
46 (2020)

  • N. N.

    22.11.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

    • R P

      11.8.2022 #2 Author

      Šta je tu super , što smo najzad postali kolonija. ( Banditima dosta šaka dolara )

      Odgovori

  • GocaBG

    22.11.2021 #3 Author

    Odlicno….

    Odgovori

  • Lik Orijent

    22.11.2021 #5 Author

    Baš će novi vlasnik da pita gospodina Prostrana šta on misli, pa će na osnovu toga da odredi kojim će putem dalje da ide njegova firma.

    Odgovori

  • Danijela

    22.11.2021 #6 Author

    Tako je.

    Odgovori

  • Mega Tzar

    23.11.2021 #7 Author

    Polako nam uvode GMO na mala vrata. Postali smo robovi. Ne prodaje se krava koja daje mleko.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...