Prognoze govore da će krajnji rezultat biti dvostruko veći

Zbog zatvaranja Šangaja, Tesli već kasni 40.000 automobila

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

15.4.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zbog zatvaranja Šangaja, Tesli već kasni 40.000 automobila Zbog zatvaranja Šangaja, Tesli već kasni 40.000 automobila
Teslina fabrika električnih automobila u Šangaju, prva izvan granice Sjedinjenih Američkih Država, obustavila je rad na skoro tri nedelje zbog pandemijskog zatvaranja u finansijskom... Zbog zatvaranja Šangaja, Tesli već kasni 40.000 automobila

Teslina fabrika električnih automobila u Šangaju, prva izvan granice Sjedinjenih Američkih Država, obustavila je rad na skoro tri nedelje zbog pandemijskog zatvaranja u finansijskom srcu Kine. Sa proizvodnjom od oko 2.100 automobila dnevno, to je oko 39.900 izgubljenih jedinica od kada su fabričke trake zaustavljene 28. marta.

Malo je znakova kada bi se situacija mogla promeniti. Grad sa 25 miliona stanovnika skoro svakodnevno objavljuje rekordne brojave zaraženih virusom Covid-19, a veći deo grada je i dalje pod ograničenjima kretanja sa stalnim prekidima u lancima snabdevanja hranom i proizvodnjom.

Svi proizvođači automobila u Kini će možda morati da zaustave proizvodnju u maju ako se obustave rada nastave u oblasti Šangaja, piše Bloomberg. Zaključavanje, koje sada traje već treću nedelju zaredom, uzdrmalo je ekonomiju i zastavilo proizvodnju, što je navelo premijera Li Kećijanga da više puta upozorava na rizike ekonomskog usporavanja.

„Naša procena za ponovno otvaranje je prva nedelja u maju“, rekao je o Tesli Junheng Li, osnivač i izvršni direktor JL Warren Capital, kompanije za istraživanje kapitala fokusirane na kineske kompanije. Prema tom scenariju, ona je procenila da bi čak oko 84.000 jedinica moglo biti izgubljeno, odnosno zakasnelo u lancu proizvodnje.

Li je rekao da bi Teslini gubici u proizvodnji mogli biti još veći ako bi i okolni gradovi bili zaključani, što bi potencijalno moglo uticati na snabdevanje fabrike auto delova. Ponovno otvaranje fabrike se takođe može obaviti u nizu faza, a kapacitet nakon bilo kakvog nastavka će „zavisiti od snabdevanja komponentama koje Tesla može da dobije“.

Tesla je u četvrtom kvartalu prošle godine širom sveta proizvela 305.000 vozila, tako da gubitak od oko 40.000 automobila predstavlja otprilike 13 odsto od tog rezultata. Njegova fabrika u Šangaju na istočnoj periferiji grada proizvodi Model 3 i Model I za izvoznu i domaću potrošnju.

  • MAJALG

    17.4.2022 #1 Author

    Ovde se postavlja pitanje da li nas posle rata u Ukrajini ceka nova prica o koroni, i novom naletu svetskih mocnika da smanje populaciju.

    Odgovori

  • DANIJELA

    17.4.2022 #2 Author

    Dok se ne otarase virusa nece krenuti da rade…

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #3 Author

    Oni su rigorozni,kada ce poceti sa izvozom to cemo videti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...