ŽELEZARA 1. JULA DOBIJA ODRŽIVIJE POSTROJENJE Investicija od oko 160 miliona evra

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

22.12.2020 09:41 Autor: Julijana Vincan 0

ŽELEZARA 1. JULA DOBIJA ODRŽIVIJE POSTROJENJE Investicija od oko 160 miliona evra ŽELEZARA 1. JULA DOBIJA ODRŽIVIJE POSTROJENJE Investicija od oko 160 miliona evra
Novo postrojenje za proizvodnju sintera u Železari Smederevo, koje će omogućiti znatno efikasniju proizvodnju i doneti značajna poboljšanja u zaštiti životne sredine, biće završeno... ŽELEZARA 1. JULA DOBIJA ODRŽIVIJE POSTROJENJE Investicija od oko 160 miliona evra

Novo postrojenje za proizvodnju sintera u Železari Smederevo, koje će omogućiti znatno efikasniju proizvodnju i doneti značajna poboljšanja u zaštiti životne sredine, biće završeno do 1. jula sledeće godine, objavila je kompanija HBIS Srbija.

Izvršni direktor tog preduzeća, Vladan Mihailović, istakao je da će novo postrojenje raditi sa najboljom raspoloživom tehnologijom sa aspekta proizvodnje sintera i zaštite životne okoline.

„Na primer, svi sistemi za prečišćavanje gasova omogućavaće emisiju gasova ne veću od 20 miligrama po kubiku vazduha, što je trenutno verovatno najbolji rezultat u svim železarama i aglomeracijama koje rade u Evropi“, izjavio je Mihailović.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Dodao je da se gradi i veoma moderno postrojenje za odsumporavanje gasova prilikom proizvodnje sintera. Trenutno je u početnoj fazi montiranja opreme, a završeni su svi građevinski radovi na novom postrojenju.

Ukupna investicija u izgradnju aglomeracije, nove koračne peći, kao i rezervoara za visokopećni gas i konvertora je 160 miliona dolara.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Čelična, kojom upravlja kineski HBIS, ovu godinu završava sa jednom visokom peći u radu, a rezultati u proizvodnji su manji nego 2019. godine isključivo zbog kvota EU.

„To je dobra poslovna odluka (s jednom peći), jer smo sa dve visoke peći proizvodili nešto manje u odnosu na proizvodnju sada sa jednom peći. Radimo u punom kapacitetu sa visokom peći broj dva, a ovu godinu završićemo sa 1,22 tona slabova. To je značajno manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat, a osnovni razlog su kvote EU koje su stupile na snagu u julu ove godine“, naveo je MIhailović.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Naglasio je i da je turska ruda siderit, koja se koristi od 30. jula, dobrog kvaliteta.

„Sada primenjujemo niz mera po nalogu inspektora životne sredine, četiri puta vlažimo rudu, i od tada nismo imali nikakvih problema prilikom istovara ove rude“, ističe Mihailović i dodaje da se ista ruda koristi u EU, u Rumuniji i Mađarskoj, kao i u Turskoj.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Generalni menadžer ineženjeringa i investicija HBIS Srbija, Milovan Tasić, izjavio je da će nova investicija doneti veću efikasnost tehnološkog procesa i pojačati sve efekte zaštite životne sredine, jer će biti primenjene najbolje tehnike za prečišćavanje otpadnih gasova, preko elektrofiltera i moderno postrojenja za odsumporavanje.

„Ovo je veliki posao, ali je tek početak. Uz novu aglomeraciju, biće izgrađena i nova koračna peć, veliki rezervoar za visokopećni gas od 80.000 normalnih kubika“, rekao je Tasić i dodao da se radi na projektima nove energane i konvertor.

Kako je istakao, investicije će bitno povećati energetsku efikasnost fabrike, a deo sopstvene proizvodnje električne energije, mogao bi da dosegne i 50 procenata.

Železara Smederevo kompanija HBIS
Foto: Tanjug

Generalna menadžerka sektora zaštite životne sredine HBIS Srbija, Ljubica Drejk, rekla je da će novo postrojenje vidno da poboljša performanse iz oblasti zaštite životne sredine.

„Zakonom Srbije praškaste materije u vazduhu limitirane su na 50 miligrama po kubnom metru, a ovo postrojenje je projektovano da maksimalno ima emisiju od 20 miligrama po kubiku, znači 2,5 puta ćemo manje emitovati nego što zakon u Srbiji dozvoljava“, kazala je Drejk.

Kako je objasnila, veliki napredak biće i na polju otpadnih voda, gde će umesto sadašnjih sistema koji je koriste biti sistemi za otprašivanje koji uopšte vodu ne koriste. Sve sirovine koje budu izdvajane kroz sisteme otprašivanja, navodi, odmah će biti vraćane u proizvodnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...