Zaposleni u nemačkoj avio-kompaniji traže povećanje plata

Zemaljsko osoblje Lufthanse stupa u štrajk

EUVesti

19.2.2024 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Zemaljsko osoblje Lufthanse stupa u štrajk Zemaljsko osoblje Lufthanse stupa u štrajk
Zemaljsko osoblje nemačke avio-kompmanije Lufthansa stupiće u utorak u štrajk, saopštio je sindikat Verdi, najavljujući najnoviju industrujsku akciju koja će pogoditi nemački transportni sektor,... Zemaljsko osoblje Lufthanse stupa u štrajk

Zemaljsko osoblje nemačke avio-kompmanije Lufthansa stupiće u utorak u štrajk, saopštio je sindikat Verdi, najavljujući najnoviju industrujsku akciju koja će pogoditi nemački transportni sektor, jer radnici traže veće plate.

Predviđeno je da štrajk počne u utorak u četiri ujutro i da traje do srede ujutro, saopštio je sindikat. Štrajk će obuhvatiti aerodrome Frankfurt, Minhen, Hamburg, Berlin, Diseldorf, Keln i Štutgart, prenosi Reuters.

Izvršni odbor Lufthanse naveo je da je štrajk nesrećna odluka, jer je nemačka avio-kompanija tokom pregovora dala „dalekosežnu ponudu“ koju je Verdi odbio, kao i da je to izazvalo neprijatnosti za klijente i osoblje.

Sličan štrajk doveo je do otkazivanja 900 do 1.000 planiranih letova početkom februara, što je pogodilo oko 100.000 putnika. Ogranak zemaljskih službi je među nekoliko grupa radnika Lufthanse u pregovorima oko kolektivnih ugovora.

Verdi zahteva povećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 zaposlenih ili najmanje 500 evra mesečno više u periodu od 12 meseci, plus jednokratnu isplatu od 3.000 evra kako bi ublažili posledice inflacije. Nemačka, najveća evropska privreda, pogođena je mnogim štrajkovima koji utiču na vazdušni saobraćaj, železnicu i javni prevoz.

  • Vale

    19.2.2024 #1 Author

    Svuda se strajkuje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.2.2024 #2 Author

    Tačno znaju kad ce u štrajk….

    Odgovori

  • SABRINA

    20.2.2024 #3 Author

    Ako ne mogu da se dogovore, štrajk je jedno od rešenja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...