ZNAČAJNO SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA U BIH Za pola godine izgubila više od 500 miliona evra

RegionVesti

18.8.2020 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZNAČAJNO SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA U BIH Za pola godine izgubila više od 500 miliona evra ZNAČAJNO SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA U BIH Za pola godine izgubila više od 500 miliona evra
Bosanskohercegovačke kompanije u prvih šest meseci ove godine izvezle su gotovo milijardu konvertibilnih maraka (više od 500 miliona evra) manje nego u istom periodu... ZNAČAJNO SMANJENA SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA U BIH Za pola godine izgubila više od 500 miliona evra

Bosanskohercegovačke kompanije u prvih šest meseci ove godine izvezle su gotovo milijardu konvertibilnih maraka (više od 500 miliona evra) manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore BiH.

BiH je od januara do jula 2020. izvezla ukupno robe u vrednosti od pet milijardi i 96 miliona KM, dok je uvezla robu vrednu ukupno osam milijardi i 192 miliona KM. Samo je u šest meseci 2019. godine iz BiH izvezeno robe u vrednosti od šest milijardi i 835 miliona KM, dok je uvoz iznosio 11 milijardi i 524 miliona KM.

Ekonomista Admir Čavalić rekao je da se radi o očekivanom padu izvoza zbog recesije u zemljama gde najviše izvozi BiH, navodi portal srpskainfo.com.

„BiH je zemlja industrijskog izvoza, što znači da uglavnom izvozimo za tržišta poslovne potrošnje. Blokadom poslovanja, padom ekonomske aktivnosti, naglo je opala potreba za našim izvoznim proizvodima. Posledično, ovo direktno utiče na pad BDP, odnosno pad ekonomske aktivnosti, veću nezaposlenost i stagnaciju nadnica, bolje rečeno, životnog standarda. Posebno će biti pogođene određene izvozno orijentisane regije, odnosno kantoni u FBiH, i to uglavnom one koje su zaobišle posledice od pada turizma i usluga ,“ objasnio je Čavalić.

Njegov kolega Faruk Hadžić za sarajevski Avaz kaže da je nekoliko razloga zbog kojih je došlo do značajnog smanjenja obima spoljnotrgovinske razmene u BiH.

„Kao što je poznato, zatvaranje ili, bolje reći, gašenje ekonomije tokom marta i aprila negativno se odrazilo kako na izvoz, tako i na uvoz. Pad inostrane potražnje i zabrana rada za određene sektore negativno su uticali na proizvodnju izvoznih roba, što se vidi i prema podacima za izvoz. Kada je u pitanju pad uvoza, iako je nivo pada znatno viši od pada izvoza, neki će reći da je to dobar znak, jer se popravila spoljnotrgovinska razmena. Ipak, za makroekonomiste je to ozbiljan signal da je došlo do znatnog pada potrošnje stanovništva, delom zbog otkaza i povećanja nezaposlenosti, ali i delom zbog smanjenog dolaska turista i doznaka iz inostranstva,“ kazao je Hadžić.

Dodaje da ne treba zaboraviti i izostanak pozitivnih očekivanja, što je dodatno smanjilo potrošnju stanovništva.

„Ovaj nivo izvoza za prvih šest meseci okvirno je zabeležen u 2017. godini, a uvoza u 2016. godini. Rezultat velikog pada u spoljnotrgovinskoj razmeni, ukoliko bi se ovi trendovi nastavili do kraja godine, mogu značiti i pad godišnjeg BDP i do četiri milijarde KM, što je u rangu od oko 11 odsto,“ istakao je Hadžić.

BiH je 2020. godine robu najviše izvezla u Nemačku, za ukupno 793.800.000 KM, dok je na drugom mestu roba izvezena u Hrvatsku, ukupne vrednosti 715.548.000 KM.

Primetno je, takođe, da su Srbija i Hrvatska najveći izvoznici u BiH.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...