Javni uvid u plan do 29. juna

Zrenjanin planira gradnju nove radne zone na skoro 190 hektara

InfrastrukturaSrbijaVesti

20.6.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zrenjanin planira gradnju nove radne zone na skoro 190 hektara Zrenjanin planira gradnju nove radne zone na skoro 190 hektara
Na javnom uvidu nalazi se elaborat za izradu plana detaljne regulacije radne zone Jugoistok II-E u Zrenjaninu, koja bi trebalo da se prostire na... Zrenjanin planira gradnju nove radne zone na skoro 190 hektara

Na javnom uvidu nalazi se elaborat za izradu plana detaljne regulacije radne zone Jugoistok II-E u Zrenjaninu, koja bi trebalo da se prostire na 189,07 hektara.

Na tom prostoru mogu da se grade objekti namenjeni za proizvodne pogone industrije, postrojenja za proizvodnju električne ili toplotne energije upotrebom obnovljivih izvora energije (OIE), kao i objekti za malu privredu, trgovinu, ugostiteljstvo, izložbeno-prodajni saloni, tržni centri, objekti zanatstva, poslovni sadržaji, servisi, skladišta i magacinski prostori i prateći sadržaji.

Na parcelama koje su izgrađene biće zadržani postojeći objekti koji se mogu rekonstrusati i dograditi, a moguća je i izgradnja objekata u skladu sa navedenim namenama i definisanim pravilima građenja, piše eKapija.

Za objekte namenjeni industriji, skladišta i magacine dozvoljena spratnost je: visoko prizemlje (VP), prizemlje (P), prizemlje + potkrovlje (P+Pk). Moguća je veća visina iz tehnoloških razloga (izgradnja silosa, sušara, antenskih stubova i sl.)

Za poslovne objekte dozvoljena spratnost je: prizemlje (P), prizemlje+sprat+ potkrovlje (P+1+Pk) i prizemlje+sprat+sprat+potkrovlje (P+2+Pk).

Razlog za formiranje radne zone u jugoistočnom delu grada je koncentracija sličnih sadržaja, koji traže relativno velike građevinske parcele i imaju slične prostorne zahteve, a da se zaštite gradski prostori od mogućeg negativnog ekološkog uticaja proizvodnih aktivnosti.

Uloga ovog prostora u generalnoj koncepciji i razvoju radnih zona je velika i predstavlja bitan element u postojećoj i planiranoj strukturi grada, a ima niz prednosti: nalazi se u blizini državnog puta Zrenjanin-Beograd, planiranog autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, aerodroma Ečka, reke Begej i obilaznice.

Plan je izradio JP za urbanizam Zrenjanin, a rani javni uvid traje do 29. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.