Jedan stanovnik na godišnjem nivou potroši tek oko četiri kilograma junetine

Građani Srbije najviše konzumiraju živinsko meso

AgrobiznisIzdvajamo

27.10.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 16

Građani Srbije najviše konzumiraju živinsko meso Građani Srbije najviše konzumiraju živinsko meso
U Srbiji je počela realizacija tvining projekta vrednog milion evra koji finansira Evropska unija, a čiji je glavni cilj usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima... Građani Srbije najviše konzumiraju živinsko meso

U Srbiji je počela realizacija tvining projekta vrednog milion evra koji finansira Evropska unija, a čiji je glavni cilj usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje i transparentnosti tržišta. Projekat traje 18 meseci, a sprovodiće ga stručnjaci iz Španije i Letonije koji će sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić objasnio je da će se tokom sprovođenja projekta raditi na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasiranje svinjskih trupova na liniji klanja.

Aktivnosti se odnose i na obuke klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa i uspostavljanje sistema potrebnih za implementaciju pravila i mera uređenja tržišta.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da je stočarstvo u kritičnoj situaciji sa dosta nerešenih problema i da je poslednji čas za zaustavljanje pogoršanja proizvodnje.

“Jedna od mera koje bi trebalo primeniti je rešavanje cena žive stoke, smanjenje uvoza i pronalaženja mogućnosti za izvoz. Rezultati uticaja pandemije korona virusa poslednje dve godine, početak rata u Ukrajini i ekonomske krize značajno se negativno odrazio i na srpsko stočarstvo – poskupljenje proizvodnje i još manju konkurentnost u odnosu na proizvođače u Evropskoj uniji”, navodi Budimović.

Komentarišući ulaganje EU, on kaže da se pomoć odnosi na projekat klasifikacije trupova svinja i goveda u klanicama, a sa ciljem da se farmerima živa stoka plaća na osnovu kvaliteta.

Nenad Budimović / Foto: Tanjug

“To omogućava lakšu trgovinu u eventualnom izvozu, a doprinosi stabilizaciji cena na domaćem tržištu. Privredna komora Srbije je još pre nekoliko godina pokrenula inicijativu o klasifikaciji trupova na liniji klanja”, napominje Budimović.

Na pitanje koliko se mesa godišnje proizvede u Srbiji, on ističe da je godišnja proizvodnja svinjskog mesa oko 300.000 tona, goveđeg oko 78.000 tona i oko 118.000 tona živinskog mesa.

Kada je reč o domaćim potrebama, Budimović kaže da potrošnja mesa po stanovniku na godišnjem nivou iznosi oko četiri kilograma junećeg, 16 kilograma svinjskog i 18 kilograma živinskog. S druge strane, Srbija na godišnjem nivou ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa kako bi pokrila domaće potrebe. Nedostaje oko deset odsto, pa je za toliko neophodan uvoz.

“Samodovoljnost proizvodnje nije zastupljena u proizvodnji svinjskog mesa i kreće se oko 90 odsto od potreba”, dodaje on.

“Srbija najviše uvozi svinjskog mesa i za prvih devet meseci 2022. godine uvezena je oko 31.000 tona u vrednosti 76,8 miliona evra. Izvoz za isti period je 3.500 tona junećeg i svega 550 tona svinjskog mesa, dok je izvoz živinskog mesa bio oko 3.800 tona”, ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Meso najviše uvozimo iz Španije, Mađarske, Nemačke, Danske, dok je izvoz realizovan u države CEFTA regiona. Što se tiče kvaliteta, Budimović objašnjava da on podleže Pravilniku o kvalitetu mesa i da je za to nadležna inspekcija, Ipak, on smatra da naše domaće meso boljeg kvaliteta.

 • Mike

  27.10.2022 #1 Author

  I krompir. Na veseljima. 😊😉

  Odgovori

  • IVAN

   27.10.2022 #2 Author

   Hahahaha..bas tako 🙂

   Odgovori

  • IVAN

   28.10.2022 #3 Author

   Nista bez piletine a i najzdravija je

   Odgovori

 • Jovana24

  27.10.2022 #4 Author

  Sigurna sam da je to tačno, pogotovo sa našom potrosackom korpom.

  Odgovori

 • BRANA19

  27.10.2022 #5 Author

  Pa da , mislim da jeste tako.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.10.2022 #6 Author

  Zalosno je sto mi imamo kvalitetno meso a uvozimo ga.Kod nas je piletina najzastupljenija zbog cene,svako bi naravno cesto i kupovao teletinu da finansije dozvoljavaju…

  Odgovori

 • Anna

  27.10.2022 #7 Author

  Pileće meso je najjeftinije. Zato se i konzumira najviše.

  Odgovori

 • TATJANA

  28.10.2022 #8 Author

  Ono sto nam je najpristupacnije i najpovoljnije

  Odgovori

 • VOJKAN

  28.10.2022 #9 Author

  Napokon dobre vesti za Đorđa Čvarkova

  Odgovori

  • IVAN

   28.10.2022 #10 Author

   Hahahaha…bas tako stari dobri Čvarkov

   Odgovori

 • goca87

  28.10.2022 #11 Author

  Pa shodno cenama, sigurno…

  Odgovori

 • NATI29

  29.10.2022 #12 Author

  Mi bas sve uvozimo

  Odgovori

 • DUSICA

  29.10.2022 #13 Author

  Konzumiraju ono što mogu sebi da priušte.

  Odgovori

 • LEKI

  29.10.2022 #14 Author

  Nizak standard gradjana je ipak zasluzan za ovo , ljudi kupuju ono sto je jeftino

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  29.10.2022 #15 Author

  Sve je to zbog standarda. Jedemo losu hranu a imamo plodni zemljiste i sve uslove za najbolju j najzdraviju hranu… Ono sto valja izvozimo!

  Odgovori

 • VERA

  29.10.2022 #16 Author

  To je jaki malo, jedemo sve losiju hranu ili postajemo vegetarijanci.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...