Skaču cene mesa pred praznike, najtraženiji roštiljski specijaliteti
28.4.2023 13:19 Autor: Ljiljana Begović 11
U susret prvomajskim praznicima u Srbiji se tradicionalno kupuju veće količine mesa, uglavnom roštiljskog. Iako cene variraju u zavisnosti od marketa i proizvođača, u proseku za kilogram junećeg buta bez kostiju treba izdvojiti oko 1.300 dinara. Kilogram svinjskog mesa možete platiti od 800 do 900 dinara.
Za piletinu, tačnije pileće grudi, cene idu od 450 do 1.000 dinara, dok se pileći bataci prodaju po ceni od 460 do 560 dinara za kilogram.
Kada je reč o roštiljskom mesu, u zavisnosti od toga da li je svinjsko, juneće ili mešano, gotove pljeskavice mogu se naći po ceni od 550 do 1.200 dinara po kilogramu. Cene roštiljskih kobasica, kao i ćevapa, takođe zavise od proizvođača i vrste i mogu se kupiti po cenama od 550 do 1.300 dinara.
Pileći ražnjići koštaju od 970 do 1.300 dinara, dok je za svinjske potrebno izdvojiti od 870 do 1.070 dinara. Kilogram slanine košta od 540 do 750 dinara.
Zbog predstojećih praznika pune ruke posla imaju domaći trgovci mesom. U Srbiji je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, registrovano ukupno 855 preduzeća kojima je pretežna delatnost trgovina mesom i proizvodima od mesa u specijalizovanim prodavnicama.
Na prvom mestu liste po ostvarenoj dobiti (parametru EBITDA) je preduzeće iz Arilja – samostalna trgovinska radnja Žunić, koja je u 2021. godini zabeležila rekordan rezultat poslovanja od 47.587.000 dinara.
Iako je dobit bila manja, ova trgovina ostvarila je solidne rezultate zaradivši u 2019. godini 37.623.000 dinara, i u 2020. godini 28.827.000 dinara.
Preduzeće iz Beograda koje posluje od 2017. godine našlo se na drugom mestu liste po ostvarenoj dobiti u 2021. godini, od 29.143.000 dinara. Meat & Catering d.o.o značajno su napredovali u poslovanju u 2021, s obzirom na dobit iz 2019. godine od 4.368.000 dinara i iz 2020. od 5.513.000 dinara.
Treće mesto liste zauzela je poznata mesara Burjan iz Pančeva koja se proizvodnjom i prodajom mesa bavi od 2004. godine. Kako kažu vlasnici preduzeća Burjan, u srcu Južnog Banata, u Pančevu nastala je porodična klanica i prerada mesa.
“Proizvodni pogoni izgrađeni su po najvišim svetskim standardima za proizvodnju hrane. Kvalitet sirovine, tradicija mađarskog i srpskog kulinarstva, nove savremene tehnologije, znanje stručnjaka, kao i veštine starih majstora, ukomponovane su u sve procese proizvodnje. Sve ovo uslovljava vrhunske proizvode o čijem kvalitetu svedoče mnogobrojni potrošači, kao i veliki broj nagrada i priznanja”, navode iz ovog preduzeća.
Prodajom mesa i raznih prerađevina firma Burjan je u 2021. godini ostvarila dobit prema EBITDA parametru od 17.834.000 dinara. Ovo porodično preduzeće imalo je uspeha i u prethodnim godinama ostvarivši poslovni rezultat u 2019. od 4.956.000 dinara i u 2020. od 11.136.000 dinara.
Ljubitelji svežeg i kvalitetnog mesa neretko se zapute na Palilulsku pijacu ili u Merkator centar gde svoje prodajne objekte ima mesara Morava.
“Morava je beogradska mesara koja već više od četrdeset godina predstavlja mesto na na kome se kupuju visokokvalitetni komadi svih vrsta mesa. Početak Mesare Morava vezuje se za sada već davnu 1984. godinu kada je Dragan Mijajlović na Palilulskoj pijaci otvorio malu porodičnu zanatsku radnju.
Danas je Mesara Morava postala vrlo prepoznatljiv brend kome se redovno vraćaju svi poznavaoci i ljubitelji dobrog zalogaja. Čuveni Moravini ćevapi koji se već decenijama proizvode po neizmenjenoj recepturi, zatim, pljeskavica, biftek, brizle, kolenice, kao i autentični tatar biftek postali su sastavni deo ne samo trpeza naših sugrađana, već i jelovnika renomiranih restorana i hotela širom Srbije”, navode iz mesare Morava.
Naročito je potražnja za mesom, kako kažu iz Morave, pojačana ovih dana pred prvomajske praznike i Đurđevdan, gde se najviše prodaje roštiljsko meso, kobasice, ćevapi, vešalice, pljeskavice.
“Kod nas su cene roštiljskog mesa, konkretno ćevapa i pljekavica, 1.198 dinara po kilogramu. Uobičajeno cene malo skaču u ovom periodu, ali poskupljenje trenutno nije značajno kao što je bilo prošle godine”, navode iz Morave.
Pročitajte još:
Naši sagovornici kažu da trenutno nema nestašica nijedne vrste mesa domaće proizvodnje.
“Periodično imamo problema sa nabavkom teletine i prasetine, ali se to vrlo brzo nadomesti. Mi se oslanjamo na domaće proizvođače i ne prodajemo meso iz uvoza”, naglašavaju iz mesare Morava.
Po rezultatu poslovanja mesara Morava se nalazi na šestom mestu liste najvećih dobitaša u 2021. godini sa prihodovanih 10.642.000 dinara.
mala plava
28.4.2023 #1 AuthorGeneralno, ne samo za praznike, veća je potraznja za rostiljem, nego za pecenjem na primer.
Jeska
28.4.2023 #2 AuthorCist bezobrazluk.
SHALIMAR
28.4.2023 #3 AuthorStandardna prica u Srbiji…
Vale
29.4.2023 #4 AuthorTreba jesti sto vise salate, sa tolikim mesom
Maky
29.4.2023 #5 AuthorNovi udar po dzepu gradjana…
IV
30.4.2023 #6 AuthorTakav smo mentalitet i nikada se ništa neće promeniti.
COKAMOKA
30.4.2023 #7 AuthorStandard za nasu drzavu, uvek skacu cene hrane pred praznike, bogate se preko gradjana
MAJA
30.4.2023 #8 AuthorDa nam još malo ogule kozu
SENSEI
1.5.2023 #9 AuthorCena mesa i drugih namirnica je udvostručena u odnosu na prošlu godinu
MODESTY
2.5.2023 #10 AuthorPa to je vec tradicija da skacu cene 😎
BOBICA
2.5.2023 #11 AuthorNišta novo, očekivano skroz