Prošle godine vrednost izvoza 68,5 miliona evra, što je najviše od 2012. godine

Srbija izvezla organske proizvode u više od 30 zemalja

AgrobiznisSrbija

25.4.2023 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija izvezla organske proizvode u više od 30 zemalja Srbija izvezla organske proizvode u više od 30 zemalja
Vrednost izvoza organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast. Porastao je i u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu, i to na 68,5... Srbija izvezla organske proizvode u više od 30 zemalja

Vrednost izvoza organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast. Porastao je i u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu, i to na 68,5 miliona evra.

Time je ujedno ostvaren rekordan iznos od 2012. godine, kada je plasman bio tek 3,74 miliona evra, a od kada su prvi put ovi podaci postali deo informacionog sistema Uprave carina, objavilo je Udruženje Serbia organica, a prenosi Politika.

Navodi se da je više od 80 odsto organskih proizvoda iz Srbije namenjeno izvozu. Udeo naše zemlje u plasmanu organskog voća u Evropskoj uniji, svežeg ili sušenog, ne računajući citruse i tropsko voće, u 2021. godini iznosio je 8,4 procenta.

U više od 30 država izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, prvenstveno jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode. Pored jagodastog voća, iz Srbije je izvožena i zamrznuta višnja i šljiva. Organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei, takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu.

„Optimističan podatak je i da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode“, ističu iz udruženja Serbia organica.

Tradicionalno, organski poljoprivredni proizvodi iz Srbije su najviše plasirani na tržište EU (Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Kako bi se domaća javnost upoznala sa predstojećim zakonskim izmenama koje se očekuju u domenu organske proizvodnje, Serbia organica je pripremila priručnik pod nazivom ‘Vodič u nove propise za organsku proizvodnju’ autorke Ivane Simić.

Kako se navodi, važeći zakon pripreman je u skladu sa tada važećim propisima EU, međutim, njime nisu obuhvaćene sve oblasti, a Evropska komisija donela je 2018. godine i novu uredbu koja uređuje oblast organske proizvodnje. U cilju usklađivanja naših propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rešenja u oblasti organske proizvodnje.

Pored toga što će urediti potpuno nove oblasti, koje nisu obuhvaćene važećim propisima, detaljnije će biti uređene pojedine oblasti, a doneće i veći broj izmena koje će se u budućnosti odraziti na funkcionisanje sektora organske proizvodnje koji se više od jedne decenije reguliše u skladu sa važećim zakonom.

  • SHALIMAR

    28.4.2023 #1 Author

    Imamo sta da ponudimo i izvezemo,stvarno lepa vest…

    Odgovori

  • Vale

    29.4.2023 #2 Author

    Uvek je bolje da izvozimo svoje proizvode s tim radi realne procene situacije bilo bi dobro navesti I sta sve uvozimo, pa izvrsiti porednje I analizirati podatke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...