Najviše rasle cene žitarica, jaja i mleka

Svi poljoprivredni proizvodi u EU poskupeli prošle godine, jedini izuzetak voće

AgrobiznisPoslovanje

14.1.2023 15:11 Autor: Julijana Vincan 14

Svi poljoprivredni proizvodi u EU poskupeli prošle godine, jedini izuzetak voće Svi poljoprivredni proizvodi u EU poskupeli prošle godine, jedini izuzetak voće
Indeksi cena poljoprivrednih proizvoda za 2022. godinu znatno su viši nego u 2021. za skoro sve glavne kategorije, kao i za ključne poljoprivredne inpute,... Svi poljoprivredni proizvodi u EU poskupeli prošle godine, jedini izuzetak voće

Indeksi cena poljoprivrednih proizvoda za 2022. godinu znatno su viši nego u 2021. za skoro sve glavne kategorije, kao i za ključne poljoprivredne inpute, prve su procene Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Prosečna cena poljoprivrednih proizvoda u celini porasla je u EU u prošloj godini za 24 odsto u odnosu na 2021. Najviše su poskupele žitarice – 45 procenata, zatim jaja za 43 odsto i mleko za 31 procenat. Cene su porasle za sve grupe proizvoda, sa izuzetkom voća, koje je pojeftinilo za tri odsto.

Takođe, došlo je do naglog rasta prosečnih cena proizvoda i usluga koje se trenutno koriste u poljoprivredi (odnosno inputa koji nisu povezani sa investicijama). Iz iste grupe inputa došlo je do poskupljenja od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U okviru nje došlo je do značajnog povećanja cena đubriva i poboljšivača zemljišta (+87 procenata) i energije i maziva (+59 odsto).

Tri ljučna razloga za rast cena

Prvi pokretač inflacije bio je poremećaj globalnih poljoprivrednih tržišta izazvan ratom u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica – pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i đubriva.

Drugi pokretač bila je, kako navodi Eurostat, suša za koju se očekuje da će smanjiti prinose useva, uključujući i kulture poput sena, koje se koristi kao hrana za stoku. Treći su bili ostali inflatorni pritisci, ne samo cena energije, jer se postepeno išlo ka ukidanju zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva.

Cene žitarica, jaja i mleka najbrže su tokom 2022. godine rasle u Finskoj, Francuskoj i Letoniji.

Prosečne cene outputa svih žitarica (zbir koji obuhvata pšenicu, ječam, kukuruz, raž i ovas, kao i druge vrste žitarica) porasle su u svim zemljama EU u 2022. godini u odnosu na 2021. Reč je o poskupljenju od 33 odsto u Austriji i Holandiji i 34 procenata u Letoniji, do 67 odsto u Mađarskoj i 70 procenata u Finskoj.

Cene jaja takođe su porasle u svim zemljama EU, i to za šest procenata u Luksemburgu i sedam odsto na Kipru i u Grčkoj, do 68 procenata u Holandiji, 74 odsto u Belgiji i 76 procenata u Francuskoj.

Suša je širom EU u prošloj godini smanjila dostupnost sveže trave kao hrane za krave. Zato je, između ostalog, u svim zemljama članicama došlo do povećanja cena mleka u 2022. godini, i to od tri odsto na Kipru (gde je kozje mleko ključni proizvod) i devet procenata na Malti, do poskupljenja od oko 50 odsto u Belgiji, Litvaniji, Mađarskoj i Letoniji.

 • DUSICA

  14.1.2023 #1 Author

  Sve je poskupelo u celom svetu pa i kod nas.

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.1.2023 #2 Author

  Kod nas nista nije pojeftinilo,da je barem voce kao u drugim zemljama jeftinije vise bi ljudi kupovali..

  Odgovori

 • MADMAX

  15.1.2023 #3 Author

  Tragedija jedne zemlje je kada imaš kapacitet da budeš nezavistan i sve poljoprivredne proizvode proizvedeš sam i zadovoljioš svoje potrebe a viškove izvezeš a ti čak sve to uvoziž.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  15.1.2023 #6 Author

  Da je pameti i strucnog kadra da se bas sada iskoristi situacina za izvoz, ali nce zaba u vodu…

  Odgovori

 • BRANA19

  15.1.2023 #7 Author

  Sve je to politika…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  15.1.2023 #8 Author

  Mi imamo sve, plodnu zemlju uslove…
  Ali naša vlada nema ni pameti ni plan da stvari na ovom polju popravi. Samo da se napune džepovi državnih funkcionera i terati priču kako smo ekonomski tigar…
  Kako da ne..

  Odgovori

  • VILENJAK

   15.1.2023 #9 Author

   Naša vlada itekako zna šta radi. Uništava sve od čega narod ima interes.

   Odgovori

 • Milovan94

  15.1.2023 #10 Author

  Kod nas je sve poskupelo, nema pojeftinjenja. Reč pojeftinjenja će za nas da bude pojam

  Odgovori

 • JANA

  15.1.2023 #11 Author

  Samo domace proizvode ,ovo strano uvozno sve GMO …

  Odgovori

 • Gaga45

  15.1.2023 #12 Author

  Kod nas uvek mora da poskupi

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  15.1.2023 #13 Author

  Verujem da ćemo uskoro svedočiti korenitim promenama te su sve ove turbulencije nezaobilazne.

  Odgovori

 • TATJANA

  16.1.2023 #14 Author

  Kod nas ništa nije pojeftinio, pa ni voce

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.