U 2021. godini ostvarena dosad najveća vrednost izvoza

Lakše do podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

11.1.2023 12:54 Autor: Julijana Vincan 3

Lakše do podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju Lakše do podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju
Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju, koji je stupio na snagu 31. decembra 2022. godine, uvodi jednu... Lakše do podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju

Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku stočarsku proizvodnju, koji je stupio na snagu 31. decembra 2022. godine, uvodi jednu novinu, a to je prijavljivanje za subvencije po osnovu javnih poziva.

Kako za Biznis.rs objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ubuduće će, umesto neposrednog podnošenja zahteva i prijava za ostvarivanje prava na podsticaje u rokovima koji su bili propisani, podnošenje zahteva, odnosno prijava, biti po raspisivanju javnih poziva.

„Podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima, treba da unapredi i ubrza administrativni proces prijema i obrade zahteva, kako bi se poboljšala efikasnost u isplati sredstava, gde će se na ovaj način skratiti postupak obrade zahteva i obezbediti da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate“, objašnjavaju naši sagovornici.

Proizvođači organskih proizvoda će, kako ističu iz resornog ministarstva, blagovremeno biti obavešteni o predstojećim javnim pozivima, kako bi pripremili svu potrebnu dokumentaciju, tako što će predmetne informacije biti objavljivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

Foto: Pixabay.com

Najvredniji izvoz u Nemačku od preko 18 miliona evra

Počev od 2012. godine podaci o izvozu organskih proizvoda postali su deo informacionog sistema Uprave carina. Na osnovu ovih podataka moguće je pratiti podatke o vrsti, količini i vrednosti izvezenih organskih proizvoda sa teritorije Republike Srbije.

„U 2021. godini ostvarena je dosad najveća vrednost izvoza organskih proizvoda u visini od 57,4 miliona evra, što je povećanje za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila 37,5 miliona evra“, navode naši sagovornici.

Izvoz u Nemačku bio je vredan 18,3 miliona evra i činio je čak 31,36 procenata od ukupne vrednosti izvoza organskih proizvoda iz Srbije. Sledi izvoz u Sjedinjene Američke Države vredan 7,7 miliona evra (13,5 odsto od ukupne vrednosti izvoza), pa u Holandiju (6,9 miliona evra), Francusku (4,2 miliona evra), Poljsku (3,5 miliona evra), Kanadu (3,4 miliona evra) i Italiju (2,8 miliona evra).

Po vrsti proizvoda, najveća vrednost ostvarena je izvozom smrznutog voća (78,4 procenata), i to smrznute maline (32,5 miliona evra), smrznute kupine (pet miliona evra) i smrznute višnje (3,4 miliona evra).

Ukupna vrednost izvoza smrznutog voća bila je 45 miliona evra. Pored proizvoda od voća, ostvaren je i izvoz lekovitog i aromatičnog bilja, žitarica, etarskog ulja, dečije hrane, kao i integralnog brašna.

Generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“ Ivana Simić je u izjavi za Biznis.rs podsetila da organska proizvodnja koristi stara tradicionalna znanja, ali isto tako i brojne inovacije i naučna dostignuća koji mogu da pomognu poljoprivredi da prevaziđe postojeće izazove, obezbedi prehrambenu sigurnost, doprinese unapređenju konkurentnosti proizvođača i domaće poljoprivrede u celini, kao i ekonomskom razvoju seoskih područja.

„Potražnja za organskim proizvodima intenzivno raste, kako svuda u svetu, tako i u Srbiji, jer sve više raste svest potrošača da se ovi proizvodi uzgajaju u skladu sa prirodom, što osigurava ne samo zdravlje pojedinaca već i društva u celini. ‘Serbia Organica’ je prošle godine pokrenula promotivnu kampanju ‘Mislim na nas – kupujem organsko’, sa ciljem da potrošačima i široj javnosti skrene pažnju na vrednosti organske proizvodnje, kako bi se podstakla potrošnja organskih proizvoda i razvoj organske proizvodnje u Srbiji, jedne od najperspektivnijih grana srpske poljoprivrede, ali i da podstakne donosioce odluka da organska proizvodnja mora biti podržana, kako bi se obezbedio njen stabilan rast i razvoj“, izjavila je naša sagovornica.

Za organsku stočarsku proizvodnju više od 400 miliona dinara

Tokom 2022. godine obezbeđen je do sada najveći budžet za organsku proizvodnju, koji je iznosio 577,7 miliona dinara, od čega je za organsku biljnu proizvodnju bilo predviđeno 170 miliona dinara, dok je za organsku stočarsku proizvodnju izdvojeno 407,7 miliona dinara.

„Podsticaje su mogli da ostvare proizvođači čija je proizvodnja u periodu konverzije (vremenskom periodu potrebnom za prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku proizvodnju), kao i proizvođači čija proizvodnja ima organski status“, obrazložili su iz Ministarstva poljoprivrede.

 • Anna

  11.1.2023 #1 Author

  Da li je uopšte bilo šta od te organske proizvodnje ostalo u Srbiji ili je sve izvezeno?

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.1.2023 #2 Author

  Odlicna vest sto se izvoza tice,zalosno je sto mi te proizvode ne mozemo da kupimo…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.1.2023 #3 Author

  Treba podsticati organsku proizvodnju to je budućnost. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta i veoma traženi na svetskom trzistu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.