Dvostruki rast plata u javnim ustanovama

Od marta veći koeficijenti za ugostitelje, tehničko osoblje i medicinske radnike

Bolji posaoIzdvajamoOsiguranjePoslovanje

18.2.2025 08:01 Autor: Ljiljana Begović 14

Od marta veći koeficijenti za ugostitelje, tehničko osoblje i medicinske radnike Od marta veći koeficijenti za ugostitelje, tehničko osoblje i medicinske radnike
Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o dopunama koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, čime će od marta 2025. godine... Od marta veći koeficijenti za ugostitelje, tehničko osoblje i medicinske radnike

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o dopunama koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, čime će od marta 2025. godine mnogi radnici u ovom sektoru dobiti nove obračune zarada. Povećanje će se odnositi na veliki broj profesija, od medicinskih radnika do tehničkog osoblja i ugostitelja.

Uredba je usvojena 6. februara i stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Najveće povećanje odnosi se na vođe smena, kuvare specijaliste, rukovodioce klubova, sistem administratore i tehničare za telekomunikacije.

Na primer, vođa smene sa IV stepenom stručne spreme dobija koeficijent 14,46 od marta, a 15,18 od oktobra. Kuvar specijalista sa V stepenom stručne spreme imaće koeficijent 13,65 od marta, a 14,33 od oktobra. Rukovodioci klubova i sistem administratori sa IV stepenom stručne spreme dobiće koeficijent 14,60 od oktobra.

Uvećane koeficijente dobiće i tehničari za telekomunikacije sa IV stepenom – sa 13,35 na 14,01, zatim kuvari i magacioneri sa IV stepenom – sa 12,21 na 12,82, takođe i domari, kotlari i električari sa IV stepenom – rast sa 12,03 na 12,63.

Posebno su obuhvaćene profesije u sektoru održavanja, logistike i ugostiteljstva. Na primer, kuvari sa III stepenom stručne spreme dobijaju koeficijent od 12,50 (ranije 11,91), a vozači, stolari, električari, ekonomi, magacioneri, konobari i poslastičari sa III stepenom dobijaju 10,87 od oktobra (ranije 10,35).

Foto: Pixabay

Kako se menjaju plate u ugostiteljskom sektoru?

Zaposleni u ugostiteljstvu takođe će dobiti veće plate. Za šankere i konobare sa III stepenom stručne spreme novi koeficijenti su 10,98. Pomoćni kuvari sa II stepenom dobiće uvećanje koeficijenta sa 10,37 na 10,89.

Prodavci i radnici obezbeđenja sa III stepenom dobijaju koeficijent od 11,53. Magacinski radnici sa III stepenom – 10,93 od oktobra (ranije 10,41).

Izmene i u zdravstvu

Zdravstveni radnici će imati koristi od novih koeficijenata, posebno oni koji su angažovani u intenzivnoj nezi i specijalizovanim medicinskim oblastima. Od marta 2025. godine, koeficijent za obračun plata diplomiranih zdravstvenih saradnika (VII stepen stručne spreme) iznosiće 19,20, dok će ostali specijalisti i magistri – zdravstveni saradnici imati koeficijent 23,00.

Za više medicinske sestre-tehničare u intenzivnoj nezi nivoa 3 (VI stepen stručne spreme) koeficijent je postavljen na 16,32 dok će medicinske sestre-tehničari u istoj oblasti, ali sa IV stepenom stručne spreme, imati koeficijent 14,35.

Posebna novina je povećanje koeficijenta za saradnike za unapređivanje preventivne zdravstvene zaštite. Od marta 2025. godine ovaj koeficijent će biti 14,42 da bi od oktobra porastao na 15,14.

Podsetimo, koeficijent je broj koji se množi sa osnovicom kako bi se dobila konačna plata. Sa novim koeficijentima zarade u javnim službama će porasti, a posebno će korist imati oni čije plate do sada nisu bile konkurentne.

Ove izmene su dugo tražene od strane sindikata, posebno za tehničke i ugostiteljske službe.

„Ovo je korak u dobrom pravcu, jer su mnogi radnici u održavanju, ugostiteljstvu i administraciji godinama imali plate koje nisu pratile rast troškova života,“ izjavio je jedan od predstavnika sindikata.

Prve izmene stupaju na snagu u martu 2025. godine, a dodatno povećanje sledi u oktobru.

  • Petar Drugi

    18.2.2025 #1 Author

    Oskar je u očekivanju podrške dodelio bakšiš…

    Odgovori

  • ELLA

    18.2.2025 #2 Author

    Samo za JP. Ostali se snalaze na razne nacine

    Odgovori

  • Dux011

    18.2.2025 #3 Author

    Eh. A ostali…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    18.2.2025 #4 Author

    Ma sve oni povećavaju

    Odgovori

  • Samohrana majka

    18.2.2025 #5 Author

    Sta se desava sa ostalima u ugostiteljstvu?Oni ne zasluzuju povecanje koeficijenta?Sranota sto samo pojedinci treba da dobiju povecanje plate,a ostali ne moraju da placaju racune,poreze,hrane decu…pa masa ,“tih“ koji dobijaju povecanje ima nizi stepen strucne spreme.Dakle dolazimo do zakljucka da je stepen obrazovanja nebitan u Srbiji Bravooooo 👏

    Odgovori

  • aleks112

    18.2.2025 #6 Author

    Ove promene mogu poboljšati radne uslove i motivaciju zaposlenih, sto bi moglo doprineti i boljim uslovima za korisnike usluga.

    Odgovori

  • Kragujevcanka

    18.2.2025 #7 Author

    Koji administratori. Da li vaze za Visoko skolstvo. A sta sa V stepenom.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.2.2025 #9 Author

    I to je deo inflacije.

    Odgovori

  • WanderingSpirit

    18.2.2025 #10 Author

    Ti u javnim preduzecuma su svakako uhlebljeni na ovaj ili onaj nacin.

    Odgovori

  • Iksi

    20.2.2025 #11 Author

    Pa ok je i to.

    Odgovori

  • MAJA

    25.2.2025 #12 Author

    Ako se ovakonproduzi,nece biti dobro,daleko od toga

    Odgovori

  • LEKI

    25.2.2025 #13 Author

    Za medicinske radnike posebno treba uvecati koefi, obzirom da je jako tezak i odgovoran posao.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.3.2025 #14 Author

    I to je deo inflacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.