Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

(FOTO)TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Nije samo Roštiljijada, Leskovac će vas očarati vrelim duhom i jedinstvenom atmosferom

BiznisIzdvajamoTurizam

5.11.2020 10:35 Izmenjeno: 11:18 Autor: Ljiljana Begović 5

(FOTO)TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Nije samo Roštiljijada, Leskovac će vas očarati vrelim duhom i jedinstvenom atmosferom (FOTO)TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Nije samo Roštiljijada, Leskovac će vas očarati vrelim duhom i jedinstvenom atmosferom
Ljubitelji gurmanskih jela, prirode i posebnog duha koji krasi Leskovac, neće se složiti sa izrekom “ Što južnije to tužnije“. Mali Mančester kako ga... (FOTO)TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Nije samo Roštiljijada, Leskovac će vas očarati vrelim duhom i jedinstvenom atmosferom

Ljubitelji gurmanskih jela, prirode i posebnog duha koji krasi Leskovac, neće se složiti sa izrekom “ Što južnije to tužnije“.

Mali Mančester kako ga drugačije nazivaju, Leskovac ima istoriju dugu više od osam milenijuma, brojna arheološka nalazišta koja svedoče o njegovoj uzbudljivoj prošlosti, bogat kulturni život, jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji, poseban duh.

Iako, nije prepoznatljiv po staroj arhitekturi i velelepnim zdanjima, jer je veći deo kulturnog blaga stradao u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata, Leskovac je čuven po mnogo čemu i nećete pogrešiti ako malo svog vremena posvetite obilasku ovog srpskog grada i njegove okoline.

Foto:Grad Leskovac

Leskovac se nalazi u kotlini okružen planinama Babička gora, Selićevica i Suva planina, na jugu Kukavica i Čemernik, na zapadu Radan, Goljak i Pasjača.

Okružen je sa tri veštačka jezera (Brestovačko, Barje i Vlasinsko jezero), živopisnom Grdeličkom klisurom i prelepim kanjonom Vučjanke, čiji slapovi pokreću turbine jedne od najstarijih hidrocentrala na Balkanu.

Nekada drugi najrazvijeniji industrijski grad u Srbiji, danas je nezaobilazno mesto, ne samo zbog gurmanskih specijaliteta, već i zbog posebne atmosfere, prirodnih lepota, karnevala, pozorišta, koncerata i nezaboravnog provoda.

Foto:Grad Leskovac

Prvi zapisi o mestu gde se nalazi Leskovac sežu u daleku prošlost

Grčki istoričar Herodot pominje u V veku pre nove ere, da je na mestu ili u blizini današnjeg Leskovca postojalo izvesno ilirsko ( dardansko ) naselje, oko kojeg se gajila konoplja. U II veku nove ere, pošto su pobedili Ilire, Rimljani su našli jedno naselje na levoj obali Veternice, i na brdu Hisar podigli tvrđavu, koja je dominirala gradom i drumom.

Krajem XVIII veka, Leskovac je postao centar velikog Leskovačkog pašaluka. Francuski geograf Ami Bue, 1837. godine piše da Leskovac ima 3.000 kuća, 2.400 hrišćanskih, 500 turskih, 30 romskih i 10 jevrejskih, ukupno 15.000 stanovnika.

Okupacijom leskovačkog kraja od strane Austro – Ugarske, Nemačke i Bugarske (od 1915. – 1918.), naneta je velika šteta stanovništvu i privredi, a poremećen je i njegov razvoj. Leskovac do izbijanja II svetskog rata dostiže svoj zenit u privrednom razvoju. Leskovac je u toku drugog svetskog rata podneo velike ljudske i materijalne žrtve, porušeno je i oštećeno ukupno 1.840 objekata.

Foto:Grad Leskovac

Leskovac-lešnik

Legenda kaže da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je ono presušilo i tu je iznikla biljka leska (lešnik). Po njoj je i naselje dobilo ime Leskovac i to pre više od 600 godina, ali je u vreme turske vladavine ime promenjeno u Hisar od istoimene turske reči koja znači tvrđava.

Foto:Grad Leskovac

Leskovački kraj obiluje i prirodnim lepotama

Leskovački kraj obiluje prirodnim lepotama koje su po svojoj raznolikosti i lepoti veoma retke. Odlika leskovačkog kraja su brojna jezera, planine, reke, kanjoni i klisure.

Najveća reka leskovačkog kraja je Južna Morava koja teče od juga prema severu i zajedno sa Zapadnom Moravom čini Veliku Moravu. U Južnu Moravu se ulivaju: Vlasina, koja zahvata vodu iz Vlasinskog jezera i protiče kroz Crnu Travu i Vlasotince; Veternica, koja protiče kroz Leskovac.

Foto:Grad Leskovac

Desetak kilometara južno od Leskovca, prostrana leskovačka kotlina počinje da prelazi u brdovit predeo pod šumom. Tu nastaje živopisna Grdelička klisura, čiji se najjužniji deo zove Momina klisura. Kroz klisuru protiče reka Južna Morava. U nastavku klisure, na 25km od Leskovca, nalazi se Predejane, planinsko izletište u gustoj šumi, okruženo brdima.
Izletišta, jezera i planine posećuju turisti tokom cele godine.

Planina Kukavica nalazi se blizu Leskovca, na samo 16 kilometara udaljenosti, koja je smeštena između Vranjske kotline na jugu, Leskovačke na severu, Grdeličke klisure na istoku i doline Veternice, sa najvišim vrhom Vlajnom (1.441 m). Pored vrha Vlajna nalazi se i ski staza dužine 600 metara.

Kukavica je idealno mesto za pripreme sportista, planinarenje i šetnje u prirodi, seoski turizam, branje lekovitog bilja.

Foto:Grad Leskovac

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je najprivlačniji i najposećeniji turistički centar juga Srbije, udaljeno je od Leskovca 75 km. Leži na visoravni, čija je nadmorska visina 1.260 m, u podnožju planinskih visova Čemernika, Vardenika i Strešera koji se blago spuštaju do obala jezera.

Temperatura vode na površini jezera u sunčanim danima kreće se od 21-23 stepena Celzijusa, što omogućava turistima i da se tokom toplih letnjih dana, kupaju. Snežni pokrivač u ovim krajevima zadržava se od početka decembra do kraja marta, pa su prelepe staze za skijanje prava atrakcija za ljubitelje zimskih sportova.

Primamljivi pejzaži, nepregledna šetališta, bogatstvo flore i faune, ekološki čista, netaknuta priroda sa klimom koja posebno pogoduje zdravlju, pruža neponovljiv doživljaj ovog prostora. Zbog svega ovoga Vlasinsko jezero predstavlja turistički biser i atrakciju juga Srbije.

Foto:Grad Leskovac

Sijarinska banja

Sijarinska Banja je udaljena 52 km od Leskovca. Nalazi se na 530 m nadmorske visine.

Banja ima izvore mineralne vode (temperatura od 32 do 72°C). Postoji i radioaktivno-sumporovito blato. U Banji postoji gejzir vrele vode čiji vodeni stub dostiže visinu od 8m i povremeni gejzir koji eruptira na svakih 10 minuta.

Caričin grad

Kod sela Prekopčelica, trideset kilometara od Leskovca, nalazi se vizantijski grad koji je pripadao Justinijanu I. Grad je okružen bedemima i deli se na episkopski, srednji i južni deo grada. Naselje je bilo u vezi sa episkopskim delom – akropoljem (utvrđeni deo grada).

U istom delu nalazi se episkopska crkva sa krstionicom (baptlsterijom) i episkopska palata. Episkopsku palatu i baziliku odvaja ulica sa tremovima, koja vodi prema istočnoj gradskoj kapiji i preseca forum koji je kružnog oblika.

Zna se da je bio veći grad i jako vojno utvrđenje, o čemu svedoči i sistem fortifikacija. Istočno od samog grada, preko Caričinske reke, na mestu gde se danas nalaze crkva i konak, bilo je vojno utvrđenje u sklopu odbrambenog sistema Caričinog Grada.

Foto:Grad Leskovac

Centar Leskovca idealan za fotografije za Instagram

Ako se odlučite da posetite Leskovac, osim izletišta obavezno prošetajte ulicama i obiđite crkvu Odžakliju, koja se nalazi u samom srcu grada. Podignuta između 1805. i 1812. godine, ova neobična, izuzetno akustična crkva, u svetu je jedinstvena po tome što je ukopana u zemlju i ima odžak.

Foto:Grad Leskovac

U blizini je i kuća Bore Dimitrijevića Piksle, podignuta u prvoj polovini 19. veka. Jedno vreme bila je sedište turskog paše, a danas se u njoj nalazi deo postavke Narodnog muzeja.

Dok šetate glavnom ulicom, iskoristite priliku da obiđete Šop-Đokićevu kuću, pravi biser građanske arhitekture 19. veka, u kojoj je danas smeštena Turistička organizacija grada.

Foto:Grad Leskovac

Roštiljijada i gurmanluci

Ono na šta je Leskovac asocijacija mnogim gurmanima je užitak u specijalitetima sa roštilja. Roštiljijada je manifestacija po kojoj se prepoznaje ovaj grad i zbog koje ga turisti ne zaobilaze.

Foto:Grad Leskovac

Prema broju posetilaca Roštiljijada, spada u sam vrh turističkih priredbi u Srbiji. Za sedam dana trajanja ovu manifestaciju poseti više od 450.000 gostiju. Roštiljijada je autentični, najveći i najposećeniji festival roštilja i mesa u ovom delu Evrope.

Planira se da Roštiljijada postepeno menja svoju koncepciju, prateći evropske standarde, a da istovremeno ne izgubi od osnovne zamisli – afirmisanje spremanja kulinarskih specijaliteta sa roštilja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...