FRILENSERI U PANICI Potvrda o plaćenom porezu na dohodak u inostranstvu je neophodna da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje

BiznisPoreziPreduzetnik

22.10.2020 15:00 Autor: Marko Miladinović 1

FRILENSERI U PANICI Potvrda o plaćenom porezu na dohodak u inostranstvu je neophodna da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje FRILENSERI U PANICI Potvrda o plaćenom porezu na dohodak u inostranstvu je neophodna da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje
U Savez računovođa i revizora Srbije poslednjih dana stiglo je više upita o tome kako će se oporezivati digitalni frilenseri, što govori da najava... FRILENSERI U PANICI Potvrda o plaćenom porezu na dohodak u inostranstvu je neophodna da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje

U Savez računovođa i revizora Srbije poslednjih dana stiglo je više upita o tome kako će se oporezivati digitalni frilenseri, što govori da najava pojačane kontrole njihovog poslovanja već donosi određene rezultate.

Sva fizička lica koja ostvaruju prihod od nekoga ko nije dužan da po našim propisima obračunava, obustavlja i plaća porez na dohodak građana, imaju obavezu da sama podnose poreske prijave i sama obračunavaju i plaćaju poreze. Reč je o instituciji samooporezivanja koja u našem zakonodavstvu postoji već godinama“, napominje u razgovoru za Biznis.rs Vesna Nešić, savetnica pri Savezu računovođa i revizora Srbije i zamenik urednika u mesečnom priručniku „Računovodstvena praksa“.

U slučaju frilensera obično se radi o prihodima iz inostranstva i poslovima koji se obavljaju putem interneta. Takvi primaoci prihoda u obavezi su da u roku od 30 dana podnesu poresku prijavu PP OPO, koja se najčešće oporezuje poput domaćeg ugovora o delu. Međutim, srpski jutjuberi i influenseri požalili su se da već plaćaju poreze na dohodak u inostranstvu, odnosno u zemljama u kojima su registrovane digitalne platforme preko kojih prihoduju sredstva, te da država želi, praktično, da ih dvaput oporezuje.

Prema rečima računovodstvene savetnice, u javnosti je nastala zabuna usled panike zbog najavljene pojačane kontrole ovakve kategorije zaposlenih, i nedovoljno informisanosti o neophodnosti podnošenja potvrde o plaćenom porezu od strane poslodavca iz inostranstva.

Moguće je da poslodavci plaćaju porez na dohodak u inostranstvu, ali u tom slučaju oni moraju da pošalju pismenu potvrdu o tome, koju onda primalac deviznog prihoda u Srbiji treba da podnose zajedno sa pomenutom poreskom prijavom PP OPO. Ako je plaćeni porez u inostranstvu veći od stope koja se primenjuje u našoj zemlji, onda po toj potvrdi mogu da se utvrde poreski krediti, ili u suprotnom, ukoliko je plaćeni iznos manji, onda mora da se doplati razlika“, objašnjava Vesna Nešić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...