Bolje zarade treba da podstaknu ekonomski rast

Japanski premijer pozvao velike kompanije da povećaju plate zaposlenima

BiznisBolji posaoPoslovanje

5.1.2022 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japanski premijer pozvao velike kompanije da povećaju plate zaposlenima Japanski premijer pozvao velike kompanije da povećaju plate zaposlenima
Premijer Japana Fumio Kišida (Fumio Kishida) pozvao je velike kompanije da ove godine povećaju plate zaposlenima, kako bi na taj način uveo firme u... Japanski premijer pozvao velike kompanije da povećaju plate zaposlenima

Premijer Japana Fumio Kišida (Fumio Kishida) pozvao je velike kompanije da ove godine povećaju plate zaposlenima, kako bi na taj način uveo firme u njegov novi kapitalistički program i pomogao ekonomiji da se oporavi od pandemije.

“Rast plata u firmama je veoma važna za ekonomski rast”, naveo je Kišida u govoru koji je održao pred lobistima velikih preduzeća u Tokiju, tražeći od njih da zauzmu agresivan stav kada je u pitanju povećanje plata kako bi pomogli japanskoj ekonomiji.

Kišida je na premijersku poziciju došao prošle godine, a tom prilikom se zakleo da će povećati prihode u srednjoj klasi i formirati novi oblik kapitalizma koji će omogućiti ravnomernu raspodelu bogatstva. Kako bi dobio na izborima zakazanim za ovo leto, moraće da navede kompanije da povećaju platu u narednih nekoliko meseci, u kojima je moguće da će doći i do novog talasa omikrona.

Kako se čini, Kišida ove godine ima blaži nastup u odnosu na prethodnu, kada je japanska poslovna federacija Keidanren odbila njegov predlog da se plate povećaju za tri odsto.

Sada japanski premijer nema tačno određen cilj u vezi sa povećanjem, što ukazuje da je svestan da odgovarajuće brojke nije jednostavno pogoditi.

Keidanren, s druge strane, savetuje kompanije koje se još uvek oporavljaju da se koncentrišu na to da zadrže radnike. Manje plate u zamenu za siguran posao već godinama predstavljaju politiku poslovanja u Japanu.

“Moramo da napravimo zaokret. Oporavak od korona krize kao i drugi izazovi novog doba stvorili su prostor koji treba da iskoriste i privatni i javni sektori”, kaže Kišida.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...