Mađarska kompanija u Sloveniji ima 53 benzinske pumpe

Kako bi preuzeo OMV Slovenija, Mol možda proda deo svoje imovine

BiznisFirme u fokusuPoslovanje

8.2.2023 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kako bi preuzeo OMV Slovenija, Mol možda proda deo svoje imovine Kako bi preuzeo OMV Slovenija, Mol možda proda deo svoje imovine
Iz mađarske naftne kompanije Mol rečeno je da se ne isključuje moguća prodaja dela svoje imovine s ciljem dobijanja saglasnosti Evropske komisije za preuzimanje... Kako bi preuzeo OMV Slovenija, Mol možda proda deo svoje imovine

Iz mađarske naftne kompanije Mol rečeno je da se ne isključuje moguća prodaja dela svoje imovine s ciljem dobijanja saglasnosti Evropske komisije za preuzimanje mreže benzinskih stanica OMV Slovenija.

Detaljnije informacije ne otkrivaju, već samo objašnjavaju da učestvuju u dubinskoj istrazi Evropske komisije, saznaje Slovenačka novinska agencija (STA). Dnevnik je u ponedeljak objavio da će Mol uskoro početi sa prodajom nekih od 53 benzinske stanice koje kontroliše u Sloveniji, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz kompanije Mol nisu ni potvrdili ni demantovali nezvanične informacije lista, ali su objasnili da s ciljem što bržeg dobijanja saglasnosti Evropske komisije za planirano preuzimanje u Sloveniji, odgovaraju na sve zahteve za informacijama u sklopu istrage.

“Bude li potrebno, Mol ne isključuje moguću prodaju dela svoje imovine u sklopu ove transakcije, te će o svim bitnim događajima u skladu sa tim obavestiti javnost. Proces je još u toku, pa ne možemo da otkrivamo detaljnije informacije”, navode iz kompanije.

Mol je ugovor o kupovini 92,25 procenata udela u kompaniji OMV Slovenija, u kojoj već poseduje 7,75 odsto udela, potpisao u junu 2021. godine.

Ugovorena cena celokupnog udela iznosi 301 milion evra, čime bi Mađari stekli mrežu od 120 benzinskih stanica, koja je druga po veličini u zemlji. S druge strane, Mol, treći po velićini dobavljač u Sloveniji, ima 53 benzinske stanice. Daleko najveći je Petrol sa 318 prodajnih jedinica.

Evropska komisija dobila je zaduženje da obavi proveru 13. maja prošle godine, a u preliminarnoj istrazi je zaključila da bi transakcija mogla znatno da smanji konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Po pisanju Dnevnika, Evropska komisija bi u postupku ocene koncentracije Mola i OMV Slovenija slovensko naftno tržište trebalo da podeli na ono za auto-puteve i nekoliko lokalnih tržišta. Kad bi se u obzir uzelo celokupno tržište, planirano preuzimanje bi bilo potvrđeno.

Na celokupnom tržištu Mol-ova slovenska podružnica i OMV Slovenija nemaju dominantan položaj na osnovu zakonodavstva o tržišnom nadmetanju, ali ga imaju ponegde u Sloveniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *