KORONA „UGUŠILA“ PRODAJU VINA Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj smanjiće proizvodnju da bi poduprle cene

BiznisEUVesti

8.8.2020 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA „UGUŠILA“ PRODAJU VINA Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj smanjiće proizvodnju da bi poduprle cene KORONA „UGUŠILA“ PRODAJU VINA Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj smanjiće proizvodnju da bi poduprle cene
Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj nameravaju da smanje proizvodnju vrhunskih vina iz predstojeće berbe grožđa kako bi poduprli cene, jer je pandemija korona... KORONA „UGUŠILA“ PRODAJU VINA Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj smanjiće proizvodnju da bi poduprle cene

Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj nameravaju da smanje proizvodnju vrhunskih vina iz predstojeće berbe grožđa kako bi poduprli cene, jer je pandemija korona virusa „ugušila“ prodaju i dovela do gomilanja zaliha.

Procenjuje se da će u Italiji domaća tražnja za vinom biti manja za gotovo trećinu, zbog višemesečnog prinudnog zatvaranja hotela, restorana i vinskih barova, i izostanka turista, prenosi Rojters.

Izvoz je takođe u padu, a proizvođači vina strahuju da će gubitak biti oko milijardu evra ove godine, ili 9 odsto od ukupne prodaje.

Foto: Pexels.com

Rim, koji se zalaže za smanjenje proizvodnje za oko 5 posto u odnosu na 2019. godinu, izdvojio je 100 miliona evra za naknade vinogradarima koji treba da bace između 15 i 50 odsto ovogodišnjeg roda grožđa, ali udruženja proizvođača vina kažu da ta sredstva verovatno neće pokriti njihove gubitke.

Za vina u kategoriji visokog kvaliteta, kao što su Kjanti Klasiko i Proseko, uzgajivači mogu dobiti obeštećenje od 1.100 evra po hektaru zemlje na kojoj selektivno unište rod grožđa.

Neki elitni konzorcijumi, poput onog koji proizvodi Brunelo di Montalčino čija cena dostiže do 200 evra po boci, utvrdili su sopstvene proizvodne kvote.

Foto: Pixabay.com

Uzgajivači sorte Brunelo dogovorili su se o smanjenju proizvodnje iz predstojeće berbe za 12,5 procenata, a jedan izvor iz ove industrije kaže da su prodali tek polovinu od planiranih količina za 2020. godinu.

U Francuskoj na zalihama više od milijardu boca šampanjca

Mada Francuska nije donela program kompenzacija za vinare, berba šampanjskog grožđa koja počinje ovog meseca biće takođe manja, iako se vinarije i uzgajivači sorti za penušava vina još uvek nisu dogovori oko toga.

Foto: Pixabay.com

Francuski proizvođači šampanjca okupljeni u grupi CIVC procenjuju da će ove godine ostati neprodato čak 100 miliona boca, i da će promet biti manji za više od 1,7 milijardi evra. Prema njihovim podacima, u podrumima se na zalihama nagomilalo više od milijardu boca, što je potencijal za nekoliko godina prodaje.

Union de Mezon de Šampanj (UMC), koji zastupa interese vodećih šampanjskih kuća, uključujući Moe&Šandon i Dom Perinjon u vlasništvu kompanije LVMH, želi da se rod iz berbe 2020. sreže za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Pixabay.com

Međutim, uzgajivači ne pristaju da bace više od 17 procenata ovogodišnjeg roda, navode lokalni mediji.

Predsednik UMC, Žan-Mari Belijer odbio je da komentariše pregovore, ali je rekao za Rojters da je uveren da će dogovor biti postignut na sastanku zakazanom za 18. avgust.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...