Biznis.rs
MLADI ZAINTERESOVANI ZA POSLOVE U TRGOVINI I PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI Za samo nedelju dana 10.000 prijava za program Moja prva plata MLADI ZAINTERESOVANI ZA POSLOVE U TRGOVINI I PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI Za samo nedelju dana 10.000 prijava za program Moja prva plata

MLADI ZAINTERESOVANI ZA POSLOVE U TRGOVINI I PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI Za samo nedelju dana 10.000 prijava za program Moja prva plata

BiznisBolji posaoSrbijaVesti 16.10.20. 14:02 Ljiljana Begović 3

Za program „Moja prva plata“ za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih, a rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori... MLADI ZAINTERESOVANI ZA POSLOVE U TRGOVINI I PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI Za samo nedelju dana 10.000 prijava za program Moja prva plata

Za program „Moja prva plata“ za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih, a rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ana Stojanović kaže da je „Moja prva plata“ program Vlade Srbije koji je namenjen podršci mladima bez radnog iskustva da pronađu prvi posao, steknu iskustvo i zarade novac.

Mladi su počeli da se prijavljuju za „Moju prvu platu“ od 8. oktobra, a prijave će trajati do 8. novembra.

Stojanović navodi da je 25. septembra istekao rok za prijavu poslodavaca. Za taj program se prijavilo 10.000 poslodavaca koji su oglasili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih.

Najviše se prijavilo firmi iz privatnog sektora, čak 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacije civilnog društva.

Jedna osoba dodaje drugoj jabuku na pijaci
Foto: Pixabay.com

Najtraženiji poslovi u trgovini i prerađivačkoj industriji

Sektori koji se najviše traže su trgovina, prerađivačka industrija (tekstilna, prehrambena, mašinska, metalna, proizvodnja nameštaja…). Takođe veoma su traženi poslovi i u sektoru računovodstva i konsaltinga.

Stojanović navodi da se najviše traže mladi koji imaju završenu srednju školu, čak 70 odsto, dok je 30 odsto onih poslodavaca koji su tražili mlade koji su završili fakultet.

Od mladih koji su se do sada prijavili za program, 45 odsto je konkurisalo za pozicije sa visokom stručnom spremom.

Kada je reč o prijavi po gradovima, najviše mladih sa visokim obrazovanjem je iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice i Kruševca, dodaje Stojanović.

Oko 600 mladih odbijeno je za program, jer ne ispunjavaju uslove – ili su imali više od devet meseci radnog iskustva ili su još uvek u redovnom sistemu školovanja.

Sastanak zaposlenih u kancelariji
Foto: Pexels.com

Konačna rang lista konkursa 27. novembra

Konačna rang lista biće objavljena 27. novembra, nakon čega će početi potpisivanje ugovora između mladih i poslodavaca. Stručno osposobljavanje mladih trajaće devet meseci.

Nacionalna služba za zapošljavanje će onima koji su završili srednju školu isplaćivati 20.000 dinara, a onima koji su završili fakultet 24.000 dinara mesečno. „Njima će biti plaćeni i doprinosi za slučaj povrede na radu ili bolesti“, navodi Stojanović, prenosi Tanjug.

Poslodavac, kaže ona, može da obezbedi i dodatak za polaznike najviše u iznosu koji je obezbedila država.

 • Stefan

  16.10.20. #1 Author

  Pa lepo

  Odgovori

 • Gabi

  16.10.20. #2 Author

  Lepo, a pre nekoliko godina, kada je moja generacija tražila prve poslove, uglavnom se očekivalo minimum 5 godina iskustva, i još neki nerealni uslovi…

  Odgovori

 • Irina

  19.10.20. #3 Author

  Znacajno za mlade ljude zbog praxe i sticanja radnog iskustva za dalja napredovanja u karijeri

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *