Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ministar najavio usvajanje Zakona o uređenju tržišta

Odgajivači svinja zadovoljni trenutnom cenom mesa

AgrobiznisBiznis

10.6.2021 15:40 Autor: Ljiljana Begović 0

Odgajivači svinja zadovoljni trenutnom cenom mesa Odgajivači svinja zadovoljni trenutnom cenom mesa
Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV, kažu odgajivači... Odgajivači svinja zadovoljni trenutnom cenom mesa

Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV, kažu odgajivači u mačvanskom kraju, gde se realizuje otkup tovljenika po višim cenama.

Svinjari iz Mačve kažu da su zadovoljni zbog zahteva koje je do sada ispunilo Ministarstvo poljoprivrede.

Jedan od uzgajivača Miroslav Sladojević kaže da su pre mesec dana svinje prodavali po ceni od 125 dinara plus PDV, a da je sada cena 165 dinara bez PDV.

„Cena je trenutno zadovoljavajuća. Sad smo na pozitivnoj nuli, a inače smo poslednjih šest, sedam meseci gubili 50 evra po krmetu“, rekao je Sladojević koji uzgaja od 1.700 do 2.000 svinja.

Bojan Tufegdžić iz sela Uzveće, koji trenutno ima 240 grla za prodaju, kaže da ih je ranije prodavao po ceni od 130, 140 dinara, a sada po ceni od 160 dinara što je, dodaje, značajno bolje.

„Ovo je nestabilan posao, često dolazi do velikih oscilacija, a rešenje bi bila stabilizacija tržišta, pa i cene žitarica“, rekao je Tufegdžić.

Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je ranije Tanjugu da se na tržištu svinja stvari menjaju i da se uskoro očekuje bolja situacija, jer usled popuštanja mera protiv korone počinju normalno da rade restorani, kao i da se naša tradicionalna tržišta u okruženju ponovo otvaraju.

„Tržišta na koja mi plasiramo su nam ponovo otvorena, jer nisu više preplavljena jeftinim mesom iz Nemačke i Holandije, tako da možemo da im ponovo pristupimo, a i uvek je u junu bolja situacija nego neposredno posle uskršnjih praznika“, rekao je Nedimović.

Podsetimo, ministar Nedimović se 30. maja sastao sa nezadovoljnim odgajivačima svinja iz Bogatića, Šapca, Rume, Bačke Palanke i drugih okolnih mesta zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji.

Tada je dogovoreno da se pristupi izradi Strategije za razvoj svinjarstva do 2030. godine, kako bi kroz uključivanje struke i nauke taj sektor bio unapređen i postao značajno konkurentniji na tržištu. Takođe, je dogovoreno da se razmotri uvođenje prelevmana, odnosno dodatnih taksi pri uvozu svinjskog mesa.

Ministar je tada najavio i usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će državi dati dodatne mogućnosti za intervencije prilikom poremećaja na tržištu i time obezbediti veću podršku poljoprivrednicima.

Jedan od zahteva koji su odgajivači svinja izneli tokom razgovora sa ministrom u Bogatiću je i potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa u Srbiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...