Očekuju se dozvole za izmeštanje preostale komunalne infrastrukture

Treća deonica Moravskog koridora stigla do tehničkog pregleda

BiznisInfrastruktura

24.10.2022 10:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Treća deonica Moravskog koridora stigla do tehničkog pregleda Treća deonica Moravskog koridora stigla do tehničkog pregleda
Koridori Srbije raspisali su javnu nabavku tehničkog pregleda za Sektor 3 auto-puta E761 Pojate-Preljina (Moravski koridor). Treća deonica Moravskog koridora od Adrana do Preljine... Treća deonica Moravskog koridora stigla do tehničkog pregleda

Koridori Srbije raspisali su javnu nabavku tehničkog pregleda za Sektor 3 auto-puta E761 Pojate-Preljina (Moravski koridor).

Treća deonica Moravskog koridora od Adrana do Preljine obuhvata dužinu od 30,66 km u okviru dve poddeonice – poddeonica 8 od Adrana do Mrčajevaca i poddeonica 9 od Mrčajevaca do Preljine, prenosi Ekapija.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, predmet tehničkog pregleda su radovi na izgradnji 3. deonice Moravskog koridora, radovi na hidrotehničkom uređenju Zapadne Morave, radovi na izgradnji takozvanog Digitalnog koridora i radovi na izmeštanju instalacija – komunalne infrastrukture.

U dokumentaciji se navodi da su već ishodovane dozvole za radove na izmeštanju elektroenergetske infrastrukture koja je u koliziji sa gradnjom auto-puta, a sa se očekuju odobrenja i za preostale kolizije koje se tiču izmeštanja linijskih infrastrukturnih objekata i postojeće kanalizacione i vodovodne mreže.

Na trasi su planirane dve denivelisane raskrsnice – Adrani (km 80+950) i Preljina (km 107+263), 15 mostova, četiri nadvožnjaka, 10 podvožnjaka i 17 propusta i dve naplatne rampe.

Takođe, u tenderu se navodi da na trećoj deonici dužina hidrotehničkih radova iznosi 37,6 km, od čega 15 proseka rečnih krivina (izgradnja novog korita Zapadne Morave) zajedno sa kraćim deonicama toka između projektovanih proseka na kojima su predviđeni regulacioni radovi u postojećem koritu.

Podseća se i da će Moravski koridor biti digitalni auto-put, pa je za potrebe optičkog povezivanja planiranih naplatnih rampi, sadržaja na odmorištima i parkiralištima, promenjive saobraćajne signalizacije o baznih stanica mobilne telefonije u okviru samog auto-puta, planirana izgradnja kablovske kanalizacije sa opremom neophodnom da bi se uspostavio sistem digitalnog koridora.

Tender je otvoren do 28. novembra. Kako je ranije najavio resorni ministar Tomislav Momirović, prva deonica Moravskog koridora mogla bi da bude puštena u saobraćaj sredinom decembra, a ceo auto-put bi trebalo da se završi za tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.