Namenski krediti za refundaciju nerealizovanih putovanja

Turističke agencije za opstanak traže dodatnu pomoć države

BiznisTurizam

8.9.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Turističke agencije za opstanak traže dodatnu pomoć države Turističke agencije za opstanak traže dodatnu pomoć države
Turističke agencije imaju rok do 15. januara 2022. godine da građanima refundiraju između 15 i 20 miliona evra za nerealizovana putovanja kredita Fonda za... Turističke agencije za opstanak traže dodatnu pomoć države

Turističke agencije imaju rok do 15. januara 2022. godine da građanima refundiraju između 15 i 20 miliona evra za nerealizovana putovanja kredita Fonda za razvoj.

Do kraja ove turističke sezone, kako se očekuje, biće iskorišćeno oko 60 odsto zamenskih vaučera za putovanja koja nisu organizovana prošle godine. Preostalih 40 procenata ili, prema grubim procenama, između 15 i 20 miliona evra domaće agencije bi trebalo da vrate putnicima do 15. januara sledeće godine. Novca, apeluju agencije, nema, zbog čega su pomoć zatražili od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, piše Politika.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Yuta) kažu da su tražili odobravanje namenskih kredita agencijama koje će vraćati novac putnicima, i to iz Republičkog fonda za razvoj.

“Još nemamo zvaničnu potvrdu, ali pregovaramo i očekujemo da će agencije ipak dobiti priliku da se zaduže iz Fonda za razvoj kako bi prevazišle problem i nastavile s poslovanjem. Dogovor je da do kraja oktobra dostavimo podatke o broju agencija i nerealizovanih putovanja, iznosu novca koji agencije duguju, kako bi to moglo da se opredeli iz budžeta” kaže direkor Yute, Aleksandar Seničić.

Ministarka trgovine Tatjana Matić je pre nekoliko dana na zvaničnom instagram profilu objavila da je na sastanku s direktorkom Fonda za razvoj razgovarala o mogućnostima i načinima kreditiranja zamenskih putovanja, i to za agencije koje ne budu u mogućnosti da vrate novac putnima.

Ona je najavila da će za tu namenu od januara će biti otvorena posebna kreditna linija.

Turističke agencije su osim predloga zatražile i odlaganje uredbe, i to za šest meseci, što će, smatraju, izazvati burne reakcije putnika. Seničić objašnjava da je svestan da bi bilo negativnih reakcija, ali da bi putnicima trebalo objasniti da je razlog odlaganja to što je potrebno vreme da se krediti odobre.

“Slično je učinila i Slovenija, koja je imala rok do 31. januara da agencije vrate novac putnicima. Odobreni su krediti na sedam godina, i to sa grejs periodom od dve godine. Kada je reč o Srbiji, za sada je poznato da će agencije za ove kredite morati da obezbede garancije, što će nekima biti problem. Možda za one koji su zainteresovani bude omogućeno i davanje garancija ličnim menicama, ali to je nešto o čemu ćemo još razgovarati”, objašnjava Seničić.

On dodaje da će neke agencije otići u stečaj, ali da bi država trebalo da bude stroža u ovom slučaju i da se ustanove razlozi zbog kojih neko prestaje s poslovanjem. Najveći broj agencija, ipak, želi da se spase i da prevaziđe finansijske probleme, što bi u ovom trenutku moglo da se dobije odobravanjem kredita iz Fonda za razvoj.

Podsetimo, država je, zbog pandemije virusa korona donela uredbu po kojoj organizator turističkog putovanja putniku može da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije zbog okolnosti izazvanih virusom korona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...