Povećan broj dolazaka stranih turista u Srbiju

Otvoren sajam turizma u Beogradu, ovogodišnja zemlja partner Kina

Turizam

23.2.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Otvoren sajam turizma u Beogradu, ovogodišnja zemlja partner Kina Otvoren sajam turizma u Beogradu, ovogodišnja zemlja partner Kina
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu i poručio da je posebna čast što je zemlja partner ovogodišnjeg sajma... Otvoren sajam turizma u Beogradu, ovogodišnja zemlja partner Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu i poručio da je posebna čast što je zemlja partner ovogodišnjeg sajma Kina, a kineske turiste pozvao da dolaze u što većem broju, poručivši im da su dobrodošli kao najbliži i najiskreniji prijatelji.

On je posebno zahvalio predsedniku Kine Si Đipingu (Xi Jinping) i Komunističkoj partiji što su omogućili inicijativu „Pojas i put“, u kojoj učestvuje i Srbija. Naglasio je da je posebna čast što je Kina zemlja partner ovogodišnjeg sajma i što učestvuje više od 20 njihovih firmi.

Vučić je ukazao da je Srbija u poslednjih nekoliko godina napravila velike pomake u turizmu i da je u 2022. imala prihod od 2,5 milijarde dolara, što je 3,5 puta više nego pre 10 godina, piše N1.

Vučić je naveo da je u prvih mesec i po ove godine broj dolazaka stranih turista u Srbiju povećan za 53 odsto, a rast noćenja za 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da je „Srbija prva u Evropi po porastu broja turista“.

Kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo (Chen Bo) izjavila je da Sajam turizma u Beogradu pruža dragocenu priliku za unapređenje saradnje Kine, Srbije i zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Na otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Čen Bo je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije „što pridaju veliki značaj turističkoj saradnji Kine i Srbije“.

„Poseban značaj ima lično prisustvo predsednika Vučića na večerašnjem otvaranju, što predstavlja podsticaj za turističku saradnju Kine i Srbije“, kazala je ambasadorka Kine koja prvi put u svojstvu države-partnera učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Čen Bo je izrazila uverenje da će povećanje broja uzajamnih poseta srpskih i kineskih turista „snažno podsticati“ turističku saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i da će to doprineti unapređenju kulturne razmene i promovisati ekonomski razvoj tih zemalja.

Član rukovodstva Gradskog biroa Pekinga za kulturu i turizam Ši Amping, šef kineske delegacije na sajmu turizma u Beogradu, rekao je da prijateljstvo Srbije i Kine ima dugu istoriju i ukazao da je poslednjih godina ojačana kulturna razmena.

„Sprovođenjem značajnih mera kao što su uvođenje bezviznog režima i uspostavljanje direktnog leta, Kina je postala jedna od zemalja iz kojih dolazi najviše turista u Srbiju“, rekao je Ši.

Dodao je da je ta saradnja „most za unapređenje uzajamnog razumevanja i poverenja dva naroda“.

 • TATJANA

  24.2.2023 #1 Author

  Ovo je svakako dobro za unapređenje naših daljih odnosa

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #2 Author

  Treba I dalje unapredjivati saradnju sa kinezima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...