Zavirite u gnezda ugroženih ptica

Video nadzorom i solarnim panelima do očuvanja retkih životinjskih vrsta

BiznisEkologijaLifestyleTurizamU fokusuZanimljivosti

6.5.2021 12:07 Autor: Julijana Vincan 3

Video nadzorom i solarnim panelima do očuvanja retkih životinjskih vrsta Video nadzorom i solarnim panelima do očuvanja retkih životinjskih vrsta
Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica jedan je od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u... Video nadzorom i solarnim panelima do očuvanja retkih životinjskih vrsta

Postavljanje kamera za video nadzor u blizini gnezda ugroženih i vrednih vrsta ptica jedan je od načina savremenog monitoringa, koji daje veliku efikasnost u radu na zaštiti ovih vrsta. Tako je kompanija Lunatronik iz Beograda, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, postavila kamere i omogućila prenos uživo iz gnezda nekoliko ptica, tako da svako ko želi može da vidi kako izgleda svakodnevnica ptica poput bele rode.

„Video nadzor otkriva i široj javnosti pojedine interesantne detalje iz skrivenog života ovakvih vrsta, što direktno utiče na podizanje svesti o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životne sredine. Pošto su gnezda obično na teško dostupnim mestima bez električne energije, moramo da koristimo solarne panele sa specijalnim akumulatorima za napajanje kamera i 4G rutera za obezbeđivanje interneta za daljinski video nadzor. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja i mladunaca, odrastanje mladih roda i njihovi prvi letovi. Porodicu roda ćemo pratiti sve do njihovog odletanja za daleku Afriku“, objašnjava za Biznis.rs izvršni direktor firme Lunatronik, Bata Vulović.

Sve većom urbanizacijom čovek im uništava prirodna staništa i izvore hrane, kao i prekomernom upotrebom pesticida i veštačkih đubriva.

„Pojavio se i novi veliki problem, a to su zaštitne maske za jednokratnu upotrebu koje se nalaze svuda i životinje ih gutaju, misleći da je to hrana i to ima fatalne posledice za njih. Drugi primer je masovna seča starih stabala sa dupljama, tako da dupljašice, kao što je prelepa modrovrana nemaju gde da se gnezde, i tu je pokrenuta velika akcija pravljenja i postavljanja drvenih kućica sa otvorom koji simulira duplju u drvetu, i već se javljaju pozitivni rezultati posle ugradnje prvih 1.000 kućica“, ističe naš sagovornik.

Kako su često ptice koje prate putem video nadzora malobrojne, i kako je kod njih svaka jedinka važna, ukoliko dođe do nepredviđene situacije, moguće je intervenisati i priteći u pomoć mladuncima ili odraslim jedinkama.

„Video nadzor gnezda omogućava da se gnezdeći par prati u realnom vremenu u najosetljivijem periodu reprodukcije, a da se oni apsolutno ne uznemiravaju. Praćenje daje stručnjacima šansu da na jednostavan i pouzdan način beleže ponašanje odraslih jedinki i mladunaca u različitim fazama odgoja potomstva. Lako se mogu videti i vrsta i količina plena, odnosno ishrana ovakvih vrsta, kako bi se utvrdio način života, dostupnost plena u okolini i uopšte strategija preživljavanja. Često se otkrivaju i neverovatni podaci i korisnosti koje ovakve vrste pružaju ljudima u vidu regulacije brojnosti glodara, insekata i drugih organizama koje nanose štetu u poljoprivredi, šumarstvu, itd“, navodi Vulović.

On dodaje da se sve se više koriste i sistemi visoke tehnologije za praćenje kretanja ugroženih životinjskih vrsta: minijaturni GPS uređaji sa GSM komunikatorima i odgovarajućim solarnim panelima i akumulatorima se postavljaju na životinje, tako da im ne smetaju, jer su neverovatno male težine i veličine, i prate svakodnevne putanje kretanja i mesta zadržavanja, kao i celokupni put migratornih ptica od Evrope do Južne Afrike.

„Sistemi video nadzora su vrlo mali potrošači električne energije i rade na 12V jednosmernog napona, tako da je korišćenje solarnih panela sa specijalnim akumulatorima idealno rešenje za praćenje svih lokacija gde je električna struja teško dostupna. Zbog toga je upotreba solarnih panela u stalnom porastu i njihova cena pada na svetskom tržištu i kod nas. Pošto se već 30 godina bavim sistemima tehničke zaštite i nešto kraće snimanjem prekršaja, krađa i drugih nedela sistemima video nadzora, u doba korone odlučio sam da deo posla pretvorim u zadovoljstvo i istovremeno svim ljubiteljima prirode i ptica omogućim uživanje u posmatranju jedne porodice roda u njihovom zaštićenom gnezdu na 11 metara visokom dimnjaku u jednom selu u Šumadiji“, naglasio je naš sagovornik.

Kako kaže, tim povodom postavio je Partizan Security 4G kameru sa solarnim napajanjem za praćenje celog životnog ciklusa jednog para roda u Šumadiji, od njihovog dolaska 29. marta do odlaska u Afriku krajem leta, tako da se rodino gnezdo uživo može videti putem KLT.rs/live.

„To je bio ozbiljan poduhvat i morao sam da angažujem kamion sa korpom koji me je podigao na visinu četvrtog sprata da pogledam gnezdo kako ga vide i rode i da uzmem mere za pravljenje specijalne konstrukcije od prohroma za držanje kamere koja neće smetati rodama. Prilikom sledećeg dolaska sam ponovo angažovao kamion sa korpom i postavio svu opremu na svoje mesto i testirao celokupan sistem: napajanje sa solarnog panela, potrošnju struje sa akumulatora u toku noći kada nema sunca, vidni ugao kamere i položaj u odnosu na gnezdo, snimanje slike i tona na SD karticu i na cloud server, kvalitet 4G signala Telekoma za vezu sa cloud-om i otpornost konstrukcije na vetar. Ceo sistem sam postavio 1. marta i testirao ga do dolaska roda krajem marta“, priseća se Vulović.

Dodaje da kamera snima na svoju mikro SD karticu kapaciteta 128GB i istovremeno šalje sve fotografije na bezbedni cloud server njihovog partnera Partizan Security u Češkoj, gde će se čuvati svi video snimci neprekidno od dolaska roda 29. marta do njihovog odlaska krajem leta.

„Pošto se gnezdo nalazi u selu Saranovo, u Šumadiji, rode smo nazvali Sara i Novko. Novko je prvi došao 29. marta i odmah počeo da popravlja gnezdo u koje dolazi već oko sedam godina. Posle dva dana došla je i njegova Sara i odmah se pridružila Novku u pravljenju novog legla“, priča naš sagovornik.

Kamera pravi 25 snimaka (Full HD rezolucije sa zvukom) u sekundi, što je 2,16 miliona fotografija svakog dana.

„To znači da naša kamera svakog dana napravi više od dva miliona snimaka, odnosno više od 300 miliona snimaka za vreme njihovog boravka u Srbiji, i pošalje ih na cloud server i sve zajedno čuva više od pet meseci za dalju analizu i biranje najinteresantnijih prizora i pravljenje kratkog dokumentarnog filma. Možda ćemo napraviti i takmičenje u kome će gledaoci i čitaoci dobiti pristup našem serveru i biti u mogućnosti da naprave sopstveni dokumentarni film sa svojom montažom i režijom, a na osnovu našeg snimljenog materijala“, otkriva naš sagovornik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...