Biznis.rs
NA SNAZI NOVI PRAVILNIK ZA POSLODAVCE Moraju da primene plan preventivnih mera NA SNAZI NOVI PRAVILNIK ZA POSLODAVCE Moraju da primene plan preventivnih mera

NA SNAZI NOVI PRAVILNIK ZA POSLODAVCE Moraju da primene plan preventivnih mera

IzdvajamoKako daPreduzetnikSrbijaVesti 11.7.20. 09:35 Redakcija Biznis.rs 2

Poslodavci u Srbiji prema Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti koji je stupio... NA SNAZI NOVI PRAVILNIK ZA POSLODAVCE Moraju da primene plan preventivnih mera

Poslodavci u Srbiji prema Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti koji je stupio na snagu u subotu, 11. jula, u obavezi su da do 10. avgusta ove godine donesu plan primene preventivnih mera, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Taj Pravilnik će obuhvatiti mere i aktivnosti za sprečavanje epidemije, zaduženja za primenu i kontrolu sprovođenja preventivnih mera, kao i postupanje u slučaju pojave zarazne bolesti.

Pravilnik, koji je usvojen uz konsultacije sa članicama PKS , propisuje preventivne mere koje je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, kada nadležni organ proglasi epidemiju zarazne bolesti. Pravilnik se primenjuje na svim radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja rad, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Obaveze poslodavca obuhvataju primenu preventivnih mera na svakom radnom mestu u radnoj okolini, a naročito na obezbeđivanje pisanih instrukcija i uputstava o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije, a koja sadrže informaciju o simptomima zarazne bolesti. U skladu sa mogućnostima, ukoliko nije organizovan rad u smenama, poslodavac je dužan da izvrši preraspodelu radnog vremena uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih, kao i da sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih i pomoćnih prostorija što uključuje redovnu dezinfekciju prostorija i često provetravanje radnog prostora.

Foto: Pixabay.com

Primena preventivnih mera uključuje i obezbeđivanje dovoljne količine sapuna, ubrusa, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola za pranje ruku, redovno čišćenje svih površina koje se često dodiruju na radnom mestu, posebno prostorija i opreme kao što su toaleti, kvake na vratima, fiksni telefoni, računarska oprema i druga oprema za rad, vođenje evidencije o dezinfekciji radnih i pomoćnih prostorija koju organizuje i sprovodi.

Plan će obuhvatiti i izradu uputstava za bezbedan i zdrav rad sa izvođačima radova, dobavljačima, distributerima i spoljnim saradnicima, organizovanje i obezbeđivanje redovnog uklanjanja otpada i smeća (kante za smeće obložene plastičnom kesom) iz prostorija tako da se mogu isprazniti bez kontakta sa sadržajem.

U slučaju pojave zarazne bolesti kod svojih zaposlenih, obaveza poslodavca je da obezbedi primenu preventivnih mera, a naročito da se prostor u kome je boravio zaposleni koji je zaražen, redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava. Obavezno je i poštovanje procedura ulaska i izlaska u prostorije poslodavca, korišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada.

Precizno definisanje pravca kretanja zaposlenih kroz radne i pomoćne prostorije, organizovanje stroge kontrole kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen, svođenje kontakata zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je boravio zaposleni koji je zaražen sa drugim zaposlenima na minimum uz propisane mere zaštite takođe treba da bude deo plana primene preventivnih mera, kao i uređenje drugih obaveza i odgovornosti u vezi sa praćenjem i kontrolom primene mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Foto:Tanjug/AP

Plan će obuhvatiti i obaveze zaposlenih u sprovođenju preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu kako bi sačuvali svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih zaposlenih. To podrazumeva namensko korišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu i pažljivo rukovanje sa istim kako se ne bi ugrozila bezbednost i zdravlje kao i bezbednost i zdravlje drugih lica, dodatnu brigu o ličnoj higijeni uz redovno i pravilno pranje ruku, razdvajanje lične odeće od sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu i radnog odela, kao i obavezno obaveštavanje poslodavca ukoliko postoji sumnja na simptome zarazne bolesti, kod drugih zaposlenih ili članova porodice.

Obaveze zaposlenih podrazumevaju i da pre početka rada pregledaju svoje radno mesto uključujući i sredstva za rad, sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice. Zaposleni su u obavezi da pre napuštanja radnog mesta, radno mesto i sredstva za rad ostave u stanju da ne ugrožavaju druge zaposlene i da u skladu sa svojim saznanjima odmah obaveste poslodavca o nepravilnostima, štetnostima, opasnostima ili drugoj pojavi koja bi na radnom mestu mogla da ugrozi njihovu bezbednost i zdravlje ili bezbednost i zdravlje drugih zaposlenih, navodi se u saopštenju PKS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *