Kazne za neposedovanje licence do tri miliona dinara

APR će proveravati računovođe koji su sastavljali finansijske izveštaje

IzdvajamoPoslovanje

20.2.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 22

APR će proveravati računovođe koji su sastavljali finansijske izveštaje APR će proveravati računovođe koji su sastavljali finansijske izveštaje
Prema najavama iz Agencije za privredne registre (APR) uskoro će početi provera računovođa upisanih u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kojima su privrednici dali vođenje... APR će proveravati računovođe koji su sastavljali finansijske izveštaje

Prema najavama iz Agencije za privredne registre (APR) uskoro će početi provera računovođa upisanih u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, kojima su privrednici dali vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja.

Prema rečima računovođa, kao i uvek propisane su visoke kazne za privrednika koji sastavljanje finansijskih izveštaja poveri agenciji koja ne poseduje licencu i nije upisana u odgovarajući registar.

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Aleksandar Trifunović, poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting za Biznis.rs kaže da počev od 1. januara 2023. godine računovodstvene agencije sa šifrom delatnosti 69.20 i koje pružaju usluge eksternim korisnicima, su u obavezi da budu upisane u registar pružalaca računovodstvenih usluga.

“Takođe, neophodno je da pružalac računovodstvenih usluga ima minimalno jednog zaposlenog na puno radno vreme sa odgovarajućim sertifikatom. Ukoliko je lice odgovorno za sastavljanje finansijskih izveštaja odabrano pod ‘pružalac računovodstvene usluge’ APR će vršiti proveru da li je to lice upisano u registar pružalaca računovodstvenih usluga, ukoliko nije Agencija za privredne registre će prilikom obrade takve izveštaje odabciti kao nepotpune”, objašnjava Trifunović.

Foto: Freepik.com

Na pitanje šta provere Agencije za privredne registre znače za računovođe, naš sagovornik ističe da računovodstvene agencije koje nisu upisane u odgovarajući registar neće moći da predaju završne račune za 2022. godinu za svoje klijente.

“Ostavljena je mogućnost da ukoliko privrednik u svojoj kompaniji ima zaposleno lice, koje je odredio kao odgovorno lice za sastavljanje izveštaja, u tom slučaju nije potrebno da to lice ima odgovarajući sertifikat, niti je potreban upis u registar pružalaca računovodstvenih usluga. Doći ćemo u situaciju da agencija tokom cele godine vrši predmetna knjiženja i obračune, a da se kao odgovorno lice za sastavljanje finansijskih izveštaja pojavljuje direktor kompanije ili zaposleni u toj kompaniji, čime se urušava suština ovog zakona, a to je povećanje kvaliteta pružanja računovodstvenih usluga i tačnosti finansijskih izveštaja”, navodi poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting.

Naš sagovornik kaže da iako je njegova agencija upisana u Registar, smatra da je zbog pandemije, kao i velikog broja izmena propisa i načina rada u poslednje skoro tri godine kao i malog broja rokova za polaganje, trebalo pomeriti rok za primenu zakona za još 12 meseci, kako bi svi imali dovoljno vremena za polaganje i upis u registar.

“Trebalo je ostaviti vreme i za to da lice koje će biti odgovorno za finansijske izveštaje bez obzira da li je u radnom odnosu kod privrednika ili ne, da mora da ima odgovarajuće licence sa sastavljanje finansijskih izveštaja”, zaključuje Trifunović.

Računovođe su takođe od ministarstva finansija tražile i odlaganje primene e-faktura za sve PDV obveznike.

Udruženje “Računovodstvena komora Srbije” poslalo je ministru finansija predloge za otklanjanje problema, ali i unapređenje funkcionisanja sistema.

“U roku predaje PDV prijave za januar mesec i na osnovu svih problema koji se javljaju u funkcionisanju sistema elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine od početka primene e-faktura, uputili smo ispred RKS, kabinetu i ministru finansija, 14 stručnih predloga da se otklone sistemski problemi i obezbedi pravna sigurnost u radu”, rekla je predsednica Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović.

 • Vlada

  20.2.2023 #1 Author

  Mi smo upisani u registar i nije problem. Pitanje za nadlezne : jesu li Vam licencirani zaposljeni u poreskim upravama, po opstinama, po javnim firmama? Toliko od mene.

  Odgovori

  • Tamara

   21.2.2023 #2 Author

   Ma jesu, isto kao što su licencirani ovi u SEF-u 🙂 Danas sam čekala SAT i PO (90 minuta!) i pojma nemaju da odgovore na postaljena pitanja!

   Odgovori

  • Slavica

   23.2.2023 #3 Author

   Pravo pitanje

   Odgovori

 • Cveta

  20.2.2023 #4 Author

  Nisu i neće biti,tamo ih primaju bez škole

  Odgovori

  • Bisenija

   21.2.2023 #5 Author

   Nažalost to je sušta istina Većina pogotovu mladih inspektora ni PC ne zna da upali U svakoj filijali PU postoje obrazovani ljudi.Ali oni su diskriminisani i sklopljeni na sporedna radna mesta.Porazavajuce je da načelnicai,direktori filijala i mladi inspektori imaju diplome iz Medvedze , Blaca i privatnih fakulteta.I naravno člansku kartu SNS-a.Zato i rade u PU ali preslikana situacija u bilo kom drzavnom preduzecu. Armija neznalica,nesposobni .Zato se odlazi iz Srbije.

   Odgovori

  • Saobraćajac

   22.2.2023 #6 Author

   To je uslov za zaposlenje

   Odgovori

 • Lazna pravnica Tina

  20.2.2023 #7 Author

  Legalizovan reket ali doći će vam kraj jer ničija nije do zore sjala. Molim ovaj cenjeni portal da ne prenosi ove plaćene tekstove.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.2.2023 #8 Author

  Sada ce tek da nastane haos…

  Odgovori

 • Snežana

  21.2.2023 #9 Author

  Molim vas da obratite pažnju na terminologiju. U skladu sa Zakonom obavezan je upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga. Za ovaj upis je neophodan sertifikat (iverenje o položenim ispitima). Samo jedno udruženje je sertifikat koji izdaje uslovilo i posedovanjem licence (uverenje o skupljenim bodovima u toku godine putem kupovine stručnih časopisa i pohađanja seminara).

  Odgovori

 • TATJANA

  21.2.2023 #10 Author

  Ja ne razumem da neko moze da da agenciji bez licence da uradi izvestaj

  Odgovori

  • Sanja

   21.2.2023 #11 Author

   Idi kuvaj ručak, očigledno ne znaš sta podrazumeva ova ,,licenca,,

   Odgovori

 • Dule

  21.2.2023 #12 Author

  Ako kupim doktorat ekonomije ne treba mi zvanje računovođe, a ni licenca.

  Odgovori

 • Dijana

  21.2.2023 #14 Author

  Ne razumemem ni agenciji koja je upisana da se da potpisivanje fi a nisu a nisu bili u toku cotave godine . I ne zaboravimo da sertifikovani računovođa može biti i ko nema ni jednu godinu iskustva . E dolazimo do toga da će se izgubiti kvalitet . Drugo knjigovodstvo je zanat ne nauka .licenca je legalno reketiranje

  Odgovori

 • Smatram da je ministarstvo finansija napravilo veliki propust time što se dozvoljava da licunkoje je zaposleno u firmu na mestu računovođe može da funkcioniše bez licence pa čak i bez sertifikata? Na ovaj način se gubi smisao RA jer svaka firma može da zaposli neko lice na radnom mestu računovođe i da to lice potpiše FI. Računovodstvene agencije gube posao, njihov rad se obesmišljava a država nije postigla cilj kvaliteta nego je pospešila rad računovođa u sivoj zoni jer im se tako otvara bolja pitanja za nelegalni biznis.

  Odgovori

  • Tile

   21.2.2023 #16 Author

   Kako neko moze u vrnj. Banji da vodi knjigovonstvene usluge za 70 preduzetnika a da nema uposlnih i da hvali da zaraduje na mesecnom nivou 5000 e Bravo manipulanti Nema kontrole za vas.

   Odgovori

  • Beba

   21.2.2023 #17 Author

   Al su postigli cilj oni sto im je bio plan a napune dzepove i to je jedini razlog svog ovog nakaradnog zakona.

   Odgovori

 • JaoMile

  21.2.2023 #18 Author

  Slažem se sa Vama da je obaveza posedovanja sertifikata trebala da važi za sve, agencije, knjigovođe u doo… mislite da će neko ko zna ove poslove pristati da radi za neku platicu? Onaj ko zna otvoriće agenciju i raditi, a „rešenje“ prijema neke mukice na mesto knjigovođe trajaće do prve kontrole, onda će biti “ veselje“ za “ snalažljive“.

  Odgovori

 • Tina

  21.2.2023 #19 Author

  Nastade opsta zbrka. Mora da se nadje neko resenje prihvatljivo I sa jedne I sa druge strane

  Odgovori

 • COKA

  21.2.2023 #20 Author

  Jel moguce ovo? Ne znam dal je smesno il tuzno u kakvoj drzavi zivimo

  Odgovori

 • Milka Kosijer

  18.3.2023 #22 Author

  Ja sam diplomirani ekonomista, sa iskustvom od 30 godina.Vlasnik agencije 20 godina.Licencu nemam, a necu niti da placam nekakvim udruzenjima ispite.Smatram da sam licencu trebala dobiti automatizmom.Postoje i druge komore, lekara npr.ali ne traze od lekara da polazu ispite i placaju ih.Obesmisljena diploma ekonomskog fakulteta i reketiranje…to je!!!Sve u svemu..sramota!!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *