Za dugovanje poreza i doprinosa biće oduzet i PIB

Da li preduzetnik može otvoriti d.o.o. dok je u blokadi?

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

10.2.2023 13:36 Autor: Ljiljana Begović 13

Da li preduzetnik može otvoriti d.o.o. dok je u blokadi? Da li preduzetnik može otvoriti d.o.o. dok je u blokadi?
Loši poslovni potezi ili loše poslovne procene često mogu da dovedu do toga da preduzetnik ne može redovno da izmiruje svoje obaveze. Ukoliko na... Da li preduzetnik može otvoriti d.o.o. dok je u blokadi?

Loši poslovni potezi ili loše poslovne procene često mogu da dovedu do toga da preduzetnik ne može redovno da izmiruje svoje obaveze. Ukoliko na računu nema dovoljno novca preduzetnik će se pre odlučiti da plati svom dobavljaču, da bi mogao da uzme robu ili materijal i tako nastavi da radi, a svoje poreske obaveze će staviti u drugi plan.

Upravo takvo postupanje dovodi do mnogo većih problema, jer Poreska uprava će blokirati tekući račun preduzetnika, za kašnjenje u plaćanju će zaračunati kamatu i na kraju će novčano kazniti svaku firmu koja kasni sa uplatom poreza i doprinosa.

Dužnik u blokadi nije još uvek stečajni dužnik, što znači da on može obavljati delatnost uz ograničenja koja se odnose na poslovanje u blokadi.

Narodna banka Srbije (NBS) nakon prijema osnova za prinudnu naplatu svim bankama nalaže da blokiraju sve dinarske i devizne račune dužnika, da mu ne otvaraju nove i da joj bez odlaganja dostave podatke o stanju sredstava na tim računima.

Dakle, na ovaj način dužniku se potpuno onemogućava vršenje plaćanja putem računa, što svakako značajno utiče i otežava celokupno poslovanje. Tek nakon potpunog izvršenja naloga za prinudnu naplatu, NBS obaveštava banke i vrši se deblokada sredstava dužnika na njegovim računima kod banaka, a sve do tada dužnik ne može da vrši novčana plaćanja.

“Dužniku, međutim, nije zabranjeno da prima uplate na svoj račun, odnosno njegovi računi su i dalje aktivni, te njegovi dužnici mogu ispunjavati svoje obaveze uplatom na njegov račun, ali će tako uplaćena sredstva automatski biti preneta u korist poverioca koji je pokrenuo prinudnu naplatu, sve dok se računi ne deblokiraju. Dakle, obavljanje delatnosti nije zabranjeno dužniku koji je u blokadi, ali je svakako otežano, te dugotrajno može voditi ka stečajnom postupku, jer upravo potpuna obustava svih plaćanja u neprekidnom trajanju od 30 dana predstavlja razlog za otvaranje stečajnog postupka, odnosno stečajni razlog”, objašnjavaju advokati iz Milosevic Law Firm.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

Jedan naš čitalac postavio je pitanje da li dok je u blokadi kao preduzetnik može da otvori društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.)?

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da nema zakonskih smetnji da preduzetnik koji je u blokadi otvori d.o.o. međutim posle vrlo kratkog vremena će se pojaviti problemi.

“Ukoliko je u blokadi ne može da vrši plaćanja preko svog računa, a ako duguje za poreze i doprinose Poreska uprava će oduzeti PIB i tada nastupaju pravi problemi”, ističe naša sagovornica.

Oduzimanje poreskog identifikacionog broja (PIB) znači da je na neki način zabranjeno poslovanje preduzeća. Za firmu to predstavlja zabranu izdavanja faktura i fiskalnih računa. Preduzeće bez PIB-a ne može da podnosi poreske prijave, ali ima mogućnost da zaključuje nove ugovore i izvršava ih, bez izdavanja fakture nakon završenog posla.

PIB je definisan Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i u njemu je navedeno kome se ne može dodeliti poreski identifikacioni broj prilikom osnivanja. U tu grupu spadaju pravna lica koja imaju dospele, a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda, naročito ako je osnivaču privremeno oduzet PIB.

Naša sagovornica savetuje da se pre kretanja u proces registracije firme najpre proveri stanje na poreskim karticama.

“Ukoliko postoji zaostali dug koji je mali, a dešava se da ostane neki dinar, tada će se kamata vremenom samo uvećavati. Takav dug bi trebalo odmah namiriti. Ukoliko je dugovanje veliko može se ući u reprogram. Tako nećete doći u opasnost da PIB bude oduzet”, savetuje Pisarević.

  • VILENJAK

    10.2.2023 #1 Author

    Država se uvek prva naplaćuje i ne prašta…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    11.2.2023 #2 Author

    Naravno obaveze treba ispoštovati ali i država ima obavezu da nrivoli firme koje kasne u plaćanju da ispoštuju rokove dobavljači a. Ne samo sebe da podmiri

    Odgovori

    • Moon

      11.2.2023 #3 Author

      Mislim da drzavu to nikad nije interesovalo

      Odgovori

  • Tina

    11.2.2023 #4 Author

    Cilj svake firme je da posluje sto bolje, da ima sto vece prihode sto podrazumeva i izmirenje svih svojih obaveza prema ostalima u poslovnom procesu

    Odgovori

    • VANJA

      11.2.2023 #5 Author

      Po meni to nema poente nikave!

      Odgovori

  • MAJA

    11.2.2023 #6 Author

    Ne bi trebalo da se ja pitam

    Odgovori

  • LEKI

    11.2.2023 #7 Author

    Drzava uvek profitira na ovaj ili onaj nacin

    Odgovori

  • NINICA

    11.2.2023 #8 Author

    Ne bi trebalo uopšte

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.2.2023 #9 Author

    Prbo sve obaveze prema drzavi pa sve ostalo…

    Odgovori

  • Iva

    11.2.2023 #10 Author

    Ma kod nas sve moze

    Odgovori

  • NATI29

    12.2.2023 #11 Author

    Previse ostra pravila

    Odgovori

  • Radovan

    13.2.2023 #12 Author

    Postoje slučajevi gde je lako utvrditi uvidom u poslovanje da preduzetnik nije svojom krivicom nelikvidan ali ga država i dalje redovno zadužuje za poreze i doprinose na zarade, kažnjava ga ne malim iznosima, a da zaposleni nisu primili ni dinar a poslodavac nema drugih sredstava da isplati zarade a kad bankrotira neće biti nikada isplaćene ni zarade ni doprinosi. Da li država u tom slučaju zapravo čini jednu od najstrašnijih pljački jer stvara dug bez osnova i bez podloge u novo stvorenoj vrednosti. Ništa nije stvoreno a iz ničega je proistekao enormno visok dug?!?! Naš zakon u svakom preduzetniku vidi samo lopova i prevaranta ali ne i poštenog a nesrećnog čoveka. Drugi sistemi poznaju kategoriju poštenih a nesrećnih preduzetnika. Oni mu jednostavno otpišu sve dugove ali mu odrede vremenski ograničenu ili trajnu zabranu na bavljenje privrednom delatnošću.

    Odgovori

  • Bojana

    14.8.2023 #13 Author

    Koliki je neki zakonski rok blokade i šta se dešava ako se nenaplate dugovi posle 30dana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...