Zaoštravanje štrajkova zbog penzione reforme

Francuska u blokadi

EU

7.3.2023 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 2

Francuska u blokadi Francuska u blokadi
Sindikati u Francuskoj pokrenuli su u utorak novi talas štrajkova najavljujući blokadu zemlje u pokušaju da primoraju predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da odustane... Francuska u blokadi

Sindikati u Francuskoj pokrenuli su u utorak novi talas štrajkova najavljujući blokadu zemlje u pokušaju da primoraju predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da odustane od planiranog povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Prema navodima medija, očekuje se da će više od milion ljudi protestovati na ulicama Pariza i drugih gradova. Većina vozova je otkazana, škole su mahom zatvorene, a linije metroa su u prekidu, prenosi BBC.

Budući da vlada ne pokazuje znakove odustajanja od penzionog plana, sindikati razmatraju eskalaciju protesta i potpuno zaustavljanje zemlje. Narednih dana planirano je produženje štrajkova u ključnim sektorima kao što su proizvodnja električne energije i upravljanje gasnim terminalima.

Uz buku i sporadične smetnje dosadašnja kampanja nanela je relativno malu štetu privredi, a predlog zakona o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine stigao je u parlament. Zakon bi trebalo da bude izglasan do kraja tekućeg meseca po ubrzanoj proceduri, a sindikati su se odlučili na zaoštravanje štrajka.

Foto: Beta/AP

Sindikati koji predstavljaju radnike javnog prevoza, kamiondžije i tehničare u nuklearnim elektranama najavili su neprekidne štrajkove, za razliku od manje ometajućih celodnevnih šetnji koje se održavaju od januara. Očekuje se da će dve trećine nastavnika štrajkovati, a nacionalna železnica otkazala je tri četvrtine vozova, dok su francuske avio-kompanije otkazale trećinu letova, prenosi Financial Times.

Dok sindikati prebacuju u „višu brzinu“, kako navode njihovi lideri, Makron po svaku cenu želi da zakon stupi na snagu, kao što je obećao u svojoj predizbornoj kampanji. On tvrdi da je povećanje starosne granice jedini način da se spreči kolaps penzionog sistema. On je isključio druge pristupe kao što su povećanje poreza, smanjenje penzija ili povećanje javnog duga.

Prema anketama, tri četvrtine javnosti protivi se podizanju starosne granice za odlazak u penziju. Nije jasno da li Makronova vlada ima dovoljno glasova za donošenje zakona u parlamentu. Vladajuća koalicija ima oko 250 poslanika, a potrebno je 289 glasova. Levica i krajnja desnica su protiv zakona. U krajnjem slučaju vlada može da preskoči parlament, a zakon može biti proglašen dekretom.

Protesti neće naterati vladu da povuče tekst zakona ili da odustane od promene starosne granice za odlazak u penziju, poručili su iz Makronove Renesansne partije. Prema istraživanju javnog mnjenja, 56 odsto Francuza podržava kontinuirane štrajkove, a 59 odsto podržava poziv da se zemlja dovede u zastoj.

  • GOCA BG

    7.3.2023 #1 Author

    Nacice neko srednje resenje,ne verujem da ce Makron da povuce rec…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #2 Author

    Mislim da će morati na kraju Makron da napravi neki kompromis u vezi najavljenih mera

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...