Borba protiv klimatskih promena poprima nove dimenzije

Aktivisti zalepili ruke za antičku skulpturu u znak protesta

KulturaLifestyleZanimljivosti

20.8.2022 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Aktivisti zalepili ruke za antičku skulpturu u znak protesta Aktivisti zalepili ruke za antičku skulpturu u znak protesta
Smeli klimatski aktivisti iznenadili su posetioce Vatikana odlučivši da zalepe ruke za antičku skulpturu “Laokon i njegovi sinovi”, koju istoričari umetnosti neretko opisuju kao... Aktivisti zalepili ruke za antičku skulpturu u znak protesta

Smeli klimatski aktivisti iznenadili su posetioce Vatikana odlučivši da zalepe ruke za antičku skulpturu “Laokon i njegovi sinovi”, koju istoričari umetnosti neretko opisuju kao “prototipski prikaz ljudske agonije”. Skulptura je otkrivena 1506. godine, a datira iz prvog veka pre nove ere.

Protestanti se dovode u vezu sa organizacijom Ultima Generazione, grupa italijanskih aktivista koja je osnovana 2021. godine po uzoru na britansku organizaciju Extinction Rebellion, koja je sprovodila slične akcije, uključujući i lepljenje delova tela za umetnička dela. Dvoje aktivista u julu je odlučilo da se zalepi za sliku “Proleće” Sandra Botičelija (Sandro Botticelli), koja se čuva u galeriji Uffizi u Firenci.

Pre toga, aktivisti povezani i sa britanskom koalicijom Just Stop Oil bili su zalepljeni za slike kao što su “Drvo breskve u cvatu” Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh) u galeriji Courtauld u Londonu, “Kola sa senom” Džona Konstabla (John Constable) i “Tomsonova eolska harfa” Dž. M. V. Tarnera (J.M.W. Turner). Kako navode, svako od ovih dela predstavlja prirodne lepote koje zbog klimatskih promena nepovratno nestaju svakoga dana, prenosi portal Hyperallergic.

U najnovijoj akciji, aktivisti su odabrali skulpturu Laokona, sveštenika koji je pokušao da upozori Trojance na plan Grka da u drevni grad uđu u drvenom konju. Kako navode na portalu specijalizovanom za vesti iz sfere umetnosti, danas aktivisti pokušavaju da upozore čovečanstvo, ali doživljavaju sudbinu sličnu Laokonu.

Ovaj vid protesta je do sada bio sprovođen isključivo po evropskim galerijama i muzejima, međutim, u reportaži koju je nedavno objavio Observer otkriveno je da akcije organizacija Ultima Generazione i Just Stop oil finansira konzorcijum filantropa iz Kalifornije, uključujući naslednike porodice Kenedi (Kennedy) i Geti (Getty).

Do sada nijedno delo nije značajnije oštećeno, što ukazuje da protestanti još uvek vode računa o kulturnom nasleđu. U slučaju Botičelijevog “Proleća” aktivisti su bili zalepljeni za zaštitno staklo postavljeno preko slike, a kada je u pitanju delo Džona Konstabla, zalepili su ruke za ram.

Kako izveštava The Washington Post, i naučnici su se okrenuli ozbiljnijim akcijama kako bi podstakli vlasti da se pozabave problemima koje donose klimatske promene. Tako se u aprilu naučnica koji izučava klimu i zemljište okovala za ogradu Bele kuće u znak protesta.

“Ako se činjenice ignorišu, moramo da ustanemo i pozovemo na akciju”, izjavio je novozelandski profesor i istraživač u oblasti ekologije Brus Glavović (Bruce Glavovic).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...