Ko kaže da Amerikanci ne prate najvažniju sporednu stvar na svetu?

NFL je najgledaniji sport u SAD, ali veoma su tražena prava i za prenose evropskog fudbala

LifestyleZanimljivosti

31.3.2021 08:37 Autor: Marko Miladinović

NFL je najgledaniji sport u SAD, ali veoma su tražena prava i za prenose evropskog fudbala NFL je najgledaniji sport u SAD, ali veoma su tražena prava i za prenose evropskog fudbala
Kada su u pitanju sportski prenosi u Sjedinjenim Američkim Državama, neprikosnoveno prvo mesto zauzima Super Bowl utakmica koja odlučuje o pobedniku prvenstva u američkom... NFL je najgledaniji sport u SAD, ali veoma su tražena prava i za prenose evropskog fudbala

Kada su u pitanju sportski prenosi u Sjedinjenim Američkim Državama, neprikosnoveno prvo mesto zauzima Super Bowl utakmica koja odlučuje o pobedniku prvenstva u američkom fudbalu (NFL), a održava se jednom godišnje. Ove godine ona je za ekrane prikovala 96,4 miiona gledalaca, što je statistički najlošiji rezultat još od 2007.

S druge strane, Super Bowl se doživljava kao svojevrstan porodični praznik, kada se okupljaju bližnji i uz grickalice i piće prate celovečernji šou, koji podrazumeva i dugačku pauzu posle poluvremena, tokom koje nastupaju najveće zvezde današnje muzičke scene.

Iako ove godine nije bilo publike na stadionu, a okupljanja po domaćinstvima su ograničena zbog pandemije korona virusa, izračunato je da je prosečni Amerikanac tog dana, za “namenu gledanja utakmice” (kupovina grickalica, dresova, pretplata na prenos, itd.) potrošio 74,55 dolara, odnosno da je na nacionalnom nivou potrošnja u vezi sa Super Bowl događajem dosegla 13,9 milijardi dolara.

A TV prava? Njih je Fox platio 1,1 milijardu dolara za paket prenosa nedeljnih utakmica NFL lige i Super Bowl, dok je NBC uzeo nešto jeftiniju opciju od 950 miliona dolara. U tržišnu trku uključio se i striming servis Amazon Prime Video, koji je kupio prava za prenos narednih 11 sezona, uključujući i Super Bowl utakmicu, po ceni od 11 milijardi dolara.

Foto: Pixabay

Tako stvari stoje sa najgledanijim sportom u SAD. No, fudbal koji se igra u “ostatku sveta”, zapravo, ne zaostaje mnogo, a svakako ne gledano po broju prenosa, kao i po sabranim ukupnim iznosima koje TV stanice plaćaju za prava. Treba imati na umu brojne brojne pripadnike latinaomeričke zajednice, kao i potomke italijanskih ili drugih evropskih doseljenika, koji verno prate sportska zbivanja u zemljama iz kojih su potekli.

Holivudski časopis Variety izračunao je da će deset američkih TV i striming mreža tokom 2021. godine platiti 953 miliona dolara za prenose vodećih evropskih liga i takmičenja koje organizuje UEFA (Liga šampiona, Liga Evrope), kao i za utakmice domaće MLS lige.

Gledano pojedinačno, najskuplja “fudbalska” prava su za prenose engleske Premijer lige, koje NBC i Peacock TV plaćaju 167 miliona dolara. Na drugom mestu je španska La Liga, sa 165 miliona dolara – za nju je zanimljivo da američka prava drži beIn Sports mreža sportskih kanala sa sedištem u Kataru. Na trećem mestu su UEFA Liga šampiona i Liga Evrope (Paramount+, Univision) sa 150 miliona. Prava za TV prenose italijanske Serie A koštaju 74,7 miliona, a nemačke Bundeslige 41 milion dolara.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.