Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
NAJUSPEŠNIJIH 10 SVETSKIH FAMILIJA U SVETU BIZNISA

Porodično blago ukupno vredno 1.400 milijardi dolara

IzdvajamoLifestyleLuksuz

7.3.2021 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 4

Porodično blago ukupno vredno 1.400 milijardi dolara Porodično blago ukupno vredno 1.400 milijardi dolara
Dok se veći deo sveta bori sa ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, mnoge od najbogatijih porodica i pojedinaca zarađuju više nego ikada. Najbogatijih 10... Porodično blago ukupno vredno 1.400 milijardi dolara

Dok se veći deo sveta bori sa ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, mnoge od najbogatijih porodica i pojedinaca zarađuju više nego ikada. Najbogatijih 10 svetskih porodica zajedno poseduje 1.400 milijardi vredno bogatstvo, koje su stekli u biznisima maloprodaje, medija, agrobiznisa i visokih tehnologija.

Publicitet koji imaju ultra bogati, odražava privlačnost bogatih porodica i kulturu koja fetišizira bogatstvo i glorifikuje bogate, ocenjuje Investopedia. S druge strane, porodična preduzeća podrazumevaju vrednosti autentičnosti, tradicije, nasleđa, porekla i kvaliteta. Uspešna porodična preduzeća mogu biti univerzalni uzor, jer malo je milijardera, ali manje više svi imaju porodice.

Služeći se podacima iz prošle godine nekoliko uglednih izdanja, kao što su Forbes, Bloomberg i pomenuta Investopedia, rangirali su po 10 familija na svoje bogataške top liste. Na njima se ne nalaze prebogati pojedinci, kao što su Džef Bezos, Bil Gejts ili Ilon Mask, iako su strogo uzevši svi porodični ljudi, ali njihovi biznisi nisu porodični u klasičnom smislu.

Foto: Youtube screenshot

Najbogatija je američka porodica Volton (Walton) u čijem je vlasništvu maloprodajna kompanija Walmart, osnovana 1962. godine u Arkanzasu. Procenjuje se da je Walmart najveća kompanija na svetu prema prihodima do 2020. godine. Njena vrednost je 524 milijarde dolara, a okuplja 2,2 miliona zaposlenih i saradnika.

Do sredine prošle godine kompanija je raširila mrežu od 11.510 maloprodajnih objekata širom sveta i još 5.347 prodavnica u SAD. Walmart je prepoznatljiv po velikim marketima u američkim prigradskim naseljima, ali nije uspeo da se nametne u Njujorku, zbog drugačijeg potrošačkog i životnog stila. Bogatstvo porodice Walmart procenjeno je na 215 milijardi dolara.

Foto: Youtube screenshot

Druga po bogastvu u svetu je porodica Mars, čije je prezime pronela po svetu istoimena čokoladica, a čiji su najpoznatiji proizvod bombonice M&M. Mars je najveća svetska kompanija za slatkiše u svetu, a osnovao ju je 1911. u Mineapolisu u Frank Mars, a porodično bogatstvo procenjeno je na 120 milijardi dolara.

Porodica Koh sa 109,7 milijardi vrednom imovinom treća je najimućnija u svetu. Njihova kompanija Koch Industries, osnovana 1940. godine u Kanzasu, najuspešnija je bila u naftnom biznisu i hemijskoj industriji, a poslednjih decenija posluje sa finansijama, investicijama i ulaganjima na berzi.

Foto: Youtube screenshot

Na četvrtom mestu je saudijska vladarska porodica Al Saud, čije bogatstvo se procenjuje na 95 milijardi dolara. Zapravo je veoma teško tačno proceniti koliko je porodica bogata, delom i zbog toga što joj pripada oko 15.000 članova. Za bogaćenje porodice ključna je njena veza sa kompanijom Saudi Aramco, najprofitabilnijim naftnim preduzećem u svetu.

Porodica Ambani iz Indije nalazi se na petom mestu najbogatijih, a njihova porodična kompanija Reliance Industries osnovana je 1957. Njihova porodična firma uspela je u poslovima petrohemije, naftnom, gasnom i tekstilnom biznisu. U poslednje vreme Reliance Industries posluje u sektorima telekomunikacija, zabave i proizvodnje električne energije.    

Šesto mesto zauzima porodica Duma koja upravlja francuskom modnom kućom Hermes, poznata po šalovima, kravatama i parfemima, kao i kultnim torbama Kelly i Birkin, čiji je jedan od manekena čuveni košarkaš Lebron Džejms. Linija Hermes-Apple satova prodaje se po ceni od 1.300 do 2.000 dolara. Procenjeno bogatstvo porodice Duma je 63,9 milijardi dolara.

Foto: Youtube screenshot

Braća Alan i Žerar Vertajmr vlasnici su legendarne modne kuće Chanel koju je njihov deda Pjer osnovao 1910. godine sa Gabijel Koko Šanel.  Modna kuća je najpoznatija po vanvremenskom parfemu No.5. Procenjeno bogatstvo porodice Vertajmr je 54,4 milijarde dolara.

Jedna od najvećih svetskih kompanija za finansijske usluge Fidelity Investments osnovana je 1946. godine. Kompaniju je pokrenuo Edvard Džonson, a njome danas upravlja njegova unuka Abigal Džonson. Porodično bogatstvo Džonsonovih procenjuje se na 46,3 milijarde dolara.

Porodice Beringer i fon Baumbah su vlasnici nemačke farmaceutske kompanije Boehringer Ingelheim sa 130 godina dugom tradicijom. Sa bogatstvom od 45,7 milijardi dolara oni su na 9. mestu najimućnijih porodica sveta, dok je na 10. mestu porodica Albreht, u čijem vlasništvu je međunarodni lanac za prodaju prehrambenih proizvoda Aldi. Ova porodica poseduje bogatstvo u vrednosti od 41 milijardu dolara.

 • Anna

  7.3.2021 #1 Author

  Zaključak- najisplativije je baviti se prehrambenom industrijom i trgovinom kao porodičnim biznisom. 🙂

  Odgovori

 • Milovan94

  7.3.2021 #2 Author

  Dok se neko sve više i više bogati, drugi sve više i više gladuju. Bravo za liberalni kapitalizam.

  Odgovori

 • Majs

  7.3.2021 #3 Author

  Trgovina i preterana su uvek najbolji biznis.

  Odgovori

 • Danijela

  7.3.2021 #4 Author

  Zapanjujuce. Nisam bas ocekivala ovakak redosled ali sobro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...