Evropske vlade na različite načine podstiču vakcinaciju

Štap ili šargarepa?

LifestyleZdravlje

4.8.2021 18:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

Štap ili šargarepa? Štap ili šargarepa?
Vlade evropskih zemalja suočene sa povećanjem broja zaraženih delta varijantom korona virusa pribegavaju različitim načinima povećanja stope imunizacije stanovništva, usled opadanja tempa vakcinacije na... Štap ili šargarepa?

Vlade evropskih zemalja suočene sa povećanjem broja zaraženih delta varijantom korona virusa pribegavaju različitim načinima povećanja stope imunizacije stanovništva, usled opadanja tempa vakcinacije na većem delu Starog kontinenta.

Francuska je usvojila čvrst pristup koji od zdravstvenih radnika traži da se vakcinišu ili da budu suspendovani bez plate. Svi ostali građani moraće da pokažu „zdravstveni pasoš“ kako bi potvrdili da su vakcinisani pre nego što uđu u bar ili u restoran, prenosi FT.

Grčka je pošla sličnim putem, a vlada je najavila da će nevakcinisani zdravstveni radnici koji odbiju vakcinaciju biti suspendovani od septembra, prenosi Euronews. A Nemačka je primenila nijansiran pristup, suptilno povećavajući pritisak na stanovništvo, ali ne obavezujući građane da se vakcinišu. Umesto toga, država im komplikuje svakodnevni život ili ih simbolično nagrađuje.

Nevakcinisani putnici moraju da pokažu negativan test pre nego što im se dozvoli povratak u Nemačku. Vlasti na lokalnom nivou eksperimentišu podsticajima da bi naveli građane da se vakcinišu. U gradu Sonebergu svi koji se vakcinišu bivaju nagrađeni bratvurstom (kobasica). Oko 250 ljudi je u petak prihvatilo ovu ponudu. U pokrajini Baden-Virtemberg najavljene su široke slobode za vakcinisane i restrikcije za one koji nisu primili vakcinu. Primera radi, hoteli u Garmiš-Partenkirhenu u Bavarskoj primaće od oktobra samo vakcinisane goste.

Izvor: FT

Odluka predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da uvede zdravstvene pasoše izvela je hiljade demonstranata na ulice francuskih gradova. Međutim, za sada nema naznaka da će on promeniti odluku, prema kojoj će se „pasoš“ pokazivati pred ulazak u bioskop, pozorište, restoran, bar, kafić i vozila javnog prevoza.

Sličan pristup zauzela je i Italija, čiji su građani u obavezi da pokažu „zelenu propusnicu“ za večeru u zatvorenom prostoru ili za ulazak u pozorište, na sportske stadione, u bioskope, teretane i muzeje. Kao i u Francuskoj, ova mera je izazvala ulične proteste, ali je istovremeno povećan broj Italijana koji su se prijavili za vakcinaciju.

Italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) naveo je da je to jedini način da ekonomija ostane otvorena. U Velikoj Britaniji, premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je da će od kraja leta „kovid propusnice“ biti obavezne za ulazak u noćne klubove, a vlada je ostavila mogućnost da postanu obavezne i za koncerte, sportske priredbe i univerzitete.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...