Pred početak nove sezone engleske Premier League

Svi smo mi pomalo selektori, a fantasy je naše veliko igralište

LifestyleZanimljivosti

5.8.2022 12:49 Autor: Marko Andrejić 2

Svi smo mi pomalo selektori, a fantasy je naše veliko igralište Svi smo mi pomalo selektori, a fantasy je naše veliko igralište
Večeras počinje nova sezona engleske fudbalske Premijer lige (Premier League), a mnogi ljubitelji popularnih “fantasy igara” već danima su u panici da li će... Svi smo mi pomalo selektori, a fantasy je naše veliko igralište

Večeras počinje nova sezona engleske fudbalske Premijer lige (Premier League), a mnogi ljubitelji popularnih “fantasy igara” već danima su u panici da li će stići na vreme da postave svoje timove i izaberu kapitena za prvo kolo. Nesumnjivo, veliki je izazov u budžet od virtuelnih 100 miliona funti uklopiti Salaha, De Brujnea, Fernandesa i Aleksandra Mitrovića. A gde su tu dobar golman i čvrsta defanzivna linija koja, po mogućstvu, ne dobija previše žutih kartona koji za vaš tim znače minus bodove?

Svi smo mi pomalo selektori, a najbolje taktike uglavnom pravimo iz fotelje, uz društvo, piće i grickalice. Verovatno je i to jedan od razloga što su takozvane fantasy igre poslednjih godina postale veoma popularne u Srbiji, mada se čini da ništa manje interesovanje nije ni širom sveta, pogotovo za Fantasy Premier League kao jednu od najzanimljivijih i najigranijih.

Reč je o sastavljanju sportskih timova od realnih igrača, uz unapred zadati budžet i pravila poput broja napadača, odbrambenih i veznih igrača ili maksimalnog broja fudbalera iz jednog kluba. Veoma precizno su određena i pravila za bodovanje, odnosno koliko poena donosi svaki gol, asistencija, odigrana utakmica ili odbranjeni penal.

Ljubitelji fudbala, ali i drugih sportova već godinama uživaju u ovoj zabavi, tražeći tako kroz realne rezultate pravih igrača potvrdu svog znanja i uspešnih prognoza.

I sama engleska Premijer liga je doprinela pravljenju kulta fantasy takmičenja, pošto tokom cele sezone, a posebno za vreme pripremnog perioda, svakodnevno donosi analize, komentare stručnjaka, predlog timova i taktika, podsećanje na prethodne ili prognoze za novu sezonu. U ovome aktivno učestvuju i fudbaleri, treneri, sportski komentatori, a ne samo “obični” fantasy igrači.

Zanimljivo je i da je pre nekoliko godina jedan od najboljih svetskih šahista Magnus Karlsen bio među najuspešnijima u Fantasy Premier League.

Foto: Pixabay.com

Pored glavnog takmičenja, u kome svake sezone učestvuje i do desetak miliona igrača iz celog sveta, postoje i mini-lige koje uglavnom formiraju grupe prijatelja, kolega ili navijača određenog kluba, kako bi se upravo u svom malom kružoku“ dokazali kao najbolji poznavaoci popularne igre. Mnogi od njih, radi veće zabave, ulažu sitne sume novca koje na kraju podele najuspešniji, a od pre nekoliko godina lige sve češće formiraju i kladionice, mediji, kafići, teretane… čime pokušavaju da privuku svoje klijente i korisnike, mada nisu zanemarljive ni nagrade koje obezbeđuju pojedini sponzori.

Ekonomija svakako igra značajnu ulogu u ovoj igri, pošto je budžet za sastavljanje tima ograničen, pa je jako važno koliki će vam biti “povrat na investiciju” – tačnije, odnos cene igrača i poena koje će vam doneti narednih nedelja i meseci. To može biti presudno za konačni uspeh i plasman na tabeli.

Važno je i strpljenje i planiranje nedeljama unapred, praćenje rasporeda utakmica, forme igrača, ali i poznavanje strategija trenera koji umeju da primenjuju takozvanu “rotaciju” i odmaraju igrače, pa vam tako kapiten koji je doneo najviše poena ovog vikenda ne bude ni na klupi sledeće nedelje.

Za najbolje igrače Premijer liga je spremila i lepe nagrade. Prvoplasirani fantasy igrač na kraju sezone će dobiti sedmodnevni boravak u Velikoj Britaniji koji uključuje VIP tretman na dve utakmice Premijer lige u sezoni 2023/24, ali i posetu popularnim turističkim atrakcijama, pametni sat, laptop ili mobilni telefon, kao i brendirani FPL ranac, majicu, šolju i mnoge druge sitnice.

Do večeras u 19.30h imate vremena da se odlučite da li će kapiten vašeg tima u prvom kolu biti Salah, Haland, Kejn ili Džezus. Srećno!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...