Peto sniženje cena lidera svetske industrije električnih automobila

Tesla pojeftinila modele S i X na američkom tržištu

AutomobiliLifestyle

6.3.2023 13:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Tesla pojeftinila modele S i X na američkom tržištu Tesla pojeftinila modele S i X na američkom tržištu
Kompanija Tesla saopštila je da je snizila cene dva svoja najskuplja električna vozila u SAD, nekoliko dana nakon što je njen izvršni direktor Ilon... Tesla pojeftinila modele S i X na američkom tržištu

Kompanija Tesla saopštila je da je snizila cene dva svoja najskuplja električna vozila u SAD, nekoliko dana nakon što je njen izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) rekao da je nedavno smanjenje cena drugih modela podstaklo potražnju.

Peto ovogodišnje smanjenje cena automobila Tesla iznosi četiri odsto za Model S i devet odsto za skuplji Model C, prenosi Reuters. Mask je više puta poslednjih meseci istakao da će se Tesla fokusirati na snižavanje cena kako bi podstakla potražnju i da je postigla uspeh u podsticanju porudžbina sa globalnim popustima uvedenim u januaru.

„Želja ljudi da poseduju Teslu je izuzetno velika. Ograničavajući faktor je njihova sposobnost da plate za Teslu“, rekao je prošle nedelje Mask na sastanku sa investitorima. Tesla je u januaru snizila cene automobila na svim svojim tržištima do 20 odsto, a mnogi analitičari ocenili su da je lider na tržištu električnih vozila pokrenuo rat cenama.

Prema informacijama na zvaničnom veb sajtu kompanije, Tesla je snizila cenu obe verzije Modela S za 5.000 dolara. Osnovna verzija posle pojeftinjenja od pet odsto sada košta 89.990 dolara, dok je cena verzije Plaid umanjena za četiri odsto na 109.990 dolara. Cena osnovne AVD verzije Modela X smanjena je za devet odsto na 99.990 dolara, dok je verzija Plaid pojeftinila na 109.990 dolara.

Američke startap kompanije za proizvodnju električnih vozila suočene su sa potražnjom koja opada. Kvartalni izveštaji nekoliko kompanija ukazuju na slabljenje interesovanja za mnoge njihove novije proizvode. Stručnjaci iz industrije ocenjuju da su ključni uzroci za to što je Tesla snizila cene, kao i da su jeftiniji električni modeli tradicionalnih proizvođača automobila pojačali dostupnost i smanjili potražnju za novim vozilima startap kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...