CMBI očekuje pad prodaje električnih i hibridnih vozila

U Kini snižene cene Teslinih automobila za devet odsto

AutomobiliLifestylePoslovanjeSvet

24.10.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Kini snižene cene Teslinih automobila za devet odsto U Kini snižene cene Teslinih automobila za devet odsto
Kompanija Tesla je u Kini snizila početne cene za vozila Model 3 i Model Y za devet odsto, preokrećući tako trend rasta u industriji,... U Kini snižene cene Teslinih automobila za devet odsto

Kompanija Tesla je u Kini snizila početne cene za vozila Model 3 i Model Y za devet odsto, preokrećući tako trend rasta u industriji, pošto je došlo do smanjenja potražnje na najvećem svetskom tržištu automobila. 

Sniženje cena, koje je objavljeno na kineskom sajtu automobilskog giganta, prvi je takav potez u ovoj zemlji u 2022. godini, a kompanija se za njega odlučila nakon što je počela da nudi ograničene podsticaje za kupce koji su prošlog meseca odlučili da uzmu Teslino osiguranje.

Pored toga, direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk) prošle nedelje je rekao da se u Kini očekuje “svojevrsna recesija”, a iz kompanije saopšteno da isporuke neće dostići ciljane nivoe, piše Reuters.

Mask je prošle nedelje analitičarima rekao da je u ovom kvartalu potražnja jaka i da očekuje da će kompanija Tesla biti “otporna na recesiju”. 

Međunarodna trgovačka banka Kine (CMBI) saopštila je da snižavanje cena Teslinih proizvoda ukazuje na konkurentske rizike za proizvođače, uzimajući u obzir da se u 2023. godini očekuje usporavanje prodaje u čitavoj industriji. 

Podaci objavljeni početkom nedelje pokazuju da je rast prodaje u maloprodajnim radnjama u Kini 2,5 odsto, ispod očekivanih 3,3 odsto i niže od polovine zabeleženog rasta u avgustu (5,4 odsto).

Početna cena za Model 3 snižena je na 265.900 juana (36.727 dolara) sa 279.900 juana, dok je za sportsko terensko vozilo Model I smanjena na 288.900 juana sa 316.900 juana, pokazuju cene proizvoda navedene na kineskom sajtu.

Kompanija Tesla je u septembru isporučila 83.135 električnih vozila koja su proizvedena u Kini, što je povećanje od osam odsto u odnosu na avgust. Time je postavila rekord kada je u pitanju proizvodnja u fabrici u Šangaju.

Analitičari CMBI su prošle nedelje upozorili da će u 2023. godini u sektoru električnih vozila biti povećana konkurencija, navodeći da očekuju da će prodaja EV i hibrida pasti ispod 50 odsto. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.