Dodeljene nagrade Zlatni globus

(VIDEO) Najveći pobednik je „Nomadland“, najbolji film van engleskog govornog područja je „Minari“

KulturaLifestyle

1.3.2021 09:39 Autor: Marko Miladinović 2

(VIDEO) Najveći pobednik je „Nomadland“, najbolji film van engleskog govornog područja je „Minari“ (VIDEO) Najveći pobednik je „Nomadland“, najbolji film van engleskog govornog područja je „Minari“
U Holivudu je održana 78 godišnja dodela Zlatnih globusa, najprestižnija nagrada pre Oskara, i veliki indikator ko su najveći favoriti u trci da osvoje... (VIDEO) Najveći pobednik je „Nomadland“, najbolji film van engleskog govornog područja je „Minari“

U Holivudu je održana 78 godišnja dodela Zlatnih globusa, najprestižnija nagrada pre Oskara, i veliki indikator ko su najveći favoriti u trci da osvoje ovu najprestižniju nagradu za nešto više od mesec dana. Zlatne globuse dodeljuje 87 članova Udruženja stranih novinara u Holivudu (HFPA).

Bilo je nekoliko manjih iznenađenja, izvan prethodnih očekivanja kladionica i medija, ali su nagrade u najvažnijim kategorijama podeljene uglavnom kako se ranije mislilo.

Dobitnik večeri je kompanija Netflix, koja je imala najveći broj kandidata na listi, što je uspela i da pretvori u nagrade. Za razliku od konkurentnih producentskih kuća, Netflix se nije mnogo mučio za vreme pandemijske godine, nego je izbacivao na tržište po jedan celovečernji film svake nedelje.

Za najbolje ostvarenje u kategoriji drame proglašen je „Nomadland“, a njegova rediteljka Kloi Žao (Chloe Zhao) odnela je priznanje za najbolju režiju, kako se i očekivalo. O „Nomadlandu“ se već nekoliko meseci govorilo kao o najvećem kandidatu za oskare, a dobijeni zlatni globusi sigurno će pomoći toj kandidaturi za ostvarenje koje govori o životu sredovečne žene koja je izgubila sve tokom Svetske finansijske krize 2008. godine i odlučila da živi kao nomad u modernim Sjedinjenim Američkim Državama.  

S druge strane, Frensis Makdormand (Francis McDormand), koja je tumačila glavnu žesnku ulogu u „Nomadlandu“ nije dobila nagradu, već ju je uzela Ednra Dej (Andra Day) za tumačenje legendarne pevačice Bili Holidej u filmu „The United States vs. Billie Holiday“. Nagradu za najbolju mušku ulogu posthumno je dobio Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman) za „Ma Rainey’s Black Bottom“.

Pošto se zlatni globusi dodeljuju i za potkategoriju komedije ili mjuzikla, najboljim u toj sekciji je proglašen nastavak avantura o Boratu – „Borat Subsequent Moviefilm“, a Saša Baron Koen (Sasha Bron Coen) za najboljeg glumca u komedijama.

Najbolja dramska serija je „The Crown“, dok je „The Queen’s Gambit“ prva među mini-serijama. Pixar i Disney su odneli još jednu nagradu za svoj najnoviji dugometražni animirani film „Soul“, dok je najbolje strano ostvarenje „Minari“, koji je zapravo američki film o korejanskoj porodici u Arkanzasu.

Zlatni globusi su ove godine „dodeljivane“ virtuelnim putem, uz direktan televizijski prenos.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...