Pitanje likvidnosti Credit Suisse rešava centralna banka

Akcije posrnule švajcarske banke porasle za 40 odsto

BankeNovacSvet

16.3.2023 12:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Akcije posrnule švajcarske banke porasle za 40 odsto Akcije posrnule švajcarske banke porasle za 40 odsto
Problem likvidnosti banke Credit Suisse najverovatnije će se rešiti tako što će je preuzeti Swiss bank, centralna banka Švajcarske, smatraju analitičari JP Morgan Chase&Co.... Akcije posrnule švajcarske banke porasle za 40 odsto

Problem likvidnosti banke Credit Suisse najverovatnije će se rešiti tako što će je preuzeti Swiss bank, centralna banka Švajcarske, smatraju analitičari JP Morgan Chase&Co. Status kvo nije opcija, naveli su oni, iznoseći tri moguća cenarija za Credit Suisse.

Kapitalna pozicija banke Credit Suisse nije problem, ali problematična „situacija je u vezi sa stalnim pitanjem tržišnog poverenja u strategiju banke i tekućom erozijom franšize“, ocenio je Kian Abohusein iz JP Morgan u svojoj belešci u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Abohusein upozorio je prošlog meseca da franšiz Credit Suisse propada brže nego što se očekivalo, a akcije su od tada pale za 25 procenata. On je u oktobru prošle godine procenio da je minimalna vrednost banke oko 15 milijardi dolara, a njena trenutna tržišna kapitalizacija procenjuje se na nešto manje od devet milijardi dolara.

Tri scenarija za Credit Suisse koje su razradili analitičari JP Morgan, obuhvataju preuzimanje od takođe švajcarske UBS banke uz učešće Swiss bank, upumpavanjem kapitala ili potpunom garancijom deopzita koju bi dala centralna banka Švajcarske i opciju „pristupa samopomoći“ sa zatvaranjem investicione banke, što bi dalo vremena za restruktuiranje Credit Suisse.

Analitičari Bank of America naveli su da veruju da je podrška centralne banke Švajcarske jasna poruka da će se nastaviti u sadašnjem obliku. U dopisu zaposlenima u četvrtak, izvršni direktor Credit Suisse Urlih Kerner (Ulrich Koerner) naveo je da će banka nastaviti da se fokusira na transformaciju zajmodavaca.

Akcije banke Credit Suisse porasle su u četvrtak za 40 odsto nakon što je Švajcarska nacionalna banka garantovala njenu likvidnost sa 50 milijardi franaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.