Slovenačka privreda premašiće rast u evrozoni

Banka Slovenije povećala ovogodišnju prognozu privrednog rasta

BankeNovacPoslovanjeRegion

19.6.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Slovenije povećala ovogodišnju prognozu privrednog rasta Banka Slovenije povećala ovogodišnju prognozu privrednog rasta
Banka Slovenije povisila je ovogodišnju prognozu privrednog rasta zemlje sa 0,8 odsto, koliko je predviđala u decembru 2022. godine, na dva procenta. Ipak, malo... Banka Slovenije povećala ovogodišnju prognozu privrednog rasta

Banka Slovenije povisila je ovogodišnju prognozu privrednog rasta zemlje sa 0,8 odsto, koliko je predviđala u decembru 2022. godine, na dva procenta.

Ipak, malo je snizila prognozu za naredne dve godine po kojoj bi rast trebalo da dostigne 2,2 odsto, a ne 2,4 ili 2,3 procenta, kako je predviđala prošle godine. Očekuje se da će inflacija ove godine iznositi 7,5 odsto, a u drugoj polovini godine doći će do umerenijeg rasta, prenosi SEEbiz.

Zamenica guvernera Banke Slovenije Tina Žumer rekla je na konferenciji za novinare da će se, prema poslednjim prognozama, inflacija u 2024. godini smanjiti na 3,6 odsto, a 2025. na 2,6 odsto. Inflacija i geopolitički uslovi predstavljaju glavne faktore rizika za prognozu.

„Nakon prošlogodišnjeg visokog privrednog rasta, u prognoziranom periodu očekujemo umereniji rast“, rekla je Žumer, dodavši da će se rast i dalje zasnivati prvenstveno na domaćoj privatnoj potrošnji i investicijama.

Privredni rast pratiće visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost što će, kako je rekla, pojačati skučenost tržišta rada i podstaći rast plata. To će takođe ojačati domaće cenovne pritiske, kako na osnovu viših troškova tako i zbog snažne potražnje.

Privredni rast u Sloveniji premašiće rast u evrozoni koji će, prema najnovijim prognozama, ove godine iznositi 0,9 odsto, a u sledeće dve godine 1,5 odnosno 1,6 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.