Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

BankeBerzaManifestacijeNekretninePoslovanje

24.4.2023 07:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana
U nedelji između dva praznika čeka nas nekoliko zanimljivih manifestacija, finansijski izveštaji i najnovija statistika. Početkom nedelje održava se tradicionalni Međunarodni sajam građevinarstva u... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

U nedelji između dva praznika čeka nas nekoliko zanimljivih manifestacija, finansijski izveštaji i najnovija statistika. Početkom nedelje održava se tradicionalni Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu koji će okupiti domaće i strane proizvođače, distributere i trgovce opremom i materijalima. Kompanija Wabio Investment Holding SR počinje gradnju prvog biogasnog postrojenja, a Schneider Electric organizuje Innovation Day posvećen trendovima i inovacijama iz domena energetike. Najveće tehnološke kompanije i evropske banke objavljuju ove nedelje svoje kvartalne rezultate koji će pokazati kakvo je trenutno stanje na tržištu, dok će Republički zavod za statistiku upoznati javnost sa prosečnim zaradama za februar, zaposlenošću u prvom kvartalu, indeksima industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinskom robnom razmenom.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu od 24. do 27. aprila

Na Beogradskom sajmu se od 24. do 27. aprila održava 47. Međunarodni sajam građevinarstva – SEEBBE. Ova specijalizovana međunarodna manifestacija obuhvata najrazličitije segmente građevinske industrije – od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata. Upotpunjuju ga i različiti načini adaptacije, rekonstrukcije i restauracije, kao i promocija starih zanata koji su druga krajnost savremenim informacionim tehnologijama i modernom upravljanju projektima. Kao finalna delatnost, deo Sajma građevinarstva je i opremanje enterijera, navode organizatori.

Učesnici manifestacije su svi eminentni domaći i strani građevinski proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima.

U istom terminu održavaju se i Međunarodni sajam hortikulture Beoplant Fair, Izložba lekovitog bilja i preparata od meda, Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme i Izložba organske proizvodnje “Organic Fest”.

Kvartalni izveštaji najvećih tehnoloških kompanija i evropskih banaka

Finansijski rezultati nekih od najvećih svetskih tehnoloških kompanija biće objavljeni ove nedelje, što će biti značajna informacija za investitore da provere koliko su opravdani veliki dobici zabeleženi u tehnološkom sektoru. Microsoft i Alphabet (Google) trebalo bi da objave svoje izveštaje u utorak, Meta (Facebook) u sredu, a Amazon u četvrtak.

I neke velike evropske banke objaviće svoje kvartalne zarade, uključujući UBS, Deutsche Bank, Santander i Barclays. Ovi rezultati dolaze nakon veoma turbulentnog prvog kvartala za banke, posle kolapsa dva regionalna američka zajmodavca prošlog meseca i dramatičnih dešavanja sa Credit Suisse koju je preuzeo rivalski UBS.

oporavak
Foto: Shutterstock

Schneider Electric Innovation Day 26. aprila u Beogradu

Kompanija Schneider Electric organizuje u sredu, 26. aprila, konferenciju Innovation Day u beogradskom hotelu Hyatt. Konferencija će biti posvećena energetskoj efikasnosti, trendovima i inovacijama iz domena energetike i održivih izvora energije, kao odgovora na energetske izazove današnjice. Biće reči o pametnoj mreži, efikasnosti u industrijskim postrojenjima, kao i primerima u zgradarstvu i održivim data centrima.

Na ovaj način Schneider Electric nastavlja da usmerava pažnju stručne i šire javnosti na pitanja održivosti i energetske efikasnosti, imajući u vidu da su to teme koje se tiču svih, kao i da je za velike rezultate neophodno šire učešće. Na konferenciji će se okupiti više od 250 predstavnika poslovnog, javnog i korisničkog sektora.

Početak gradnje elektrane na biomasu u Novoj Crnji

Kompanija Wabio Investment Holding SR u ponedeljak, 24. aprila, svečano obeležava početak izgradnje prvog biogasnog postrojenja u Novoj Crnji, u koje planira da uloži oko 20 miliona evra. Na ovaj način biće pokrenut investicioni ciklus kroz koji će kompanija u Srbiji uložiti 400 miliona evra.

Wabio tehnologija kao sirovine isključivo koristi otpadne materijale, poput stajnjaka sa farmi krava, pileće prostirke i žetvenih ostataka (kukuruzovine, slame). Tehnologija prerade omogućava da se od tih sirovina dobiju tri milijarde kubnih metara zelenog metana, što je dovoljno za gasnu nezavisnost zemlje.

Ovo će biti prvo takvo postrojenje u širem regionu, a plan je da se izgradi ukupno dvadesetak ovakvih postrojenja u Srbiji.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje prosečne zarade za februar, kao i registrovanu zaposlenost za prvi kvartal 2023. godine i Anketu o radnoj snazi za prošlu godinu. Biće poznati i indeksi prosečnih cena spoljne trgovine, industrijske proizvodnje i zaliha gotovih proizvoda u industriji.

Krajem nedelje znaće se i koliki je bio promet robe u trgovini na malo, kao i spoljnotrgovinska robna razmena u martu.

 • MAJA

  24.4.2023 #1 Author

  Sajam je svakako vredno posetiti

  Odgovori

 • DOBRILA

  25.4.2023 #2 Author

  Pa jedino sajam da malo vise zainteresuje..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...