Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

BankeInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoManifestacijePoslovanje

27.3.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama
Kraj prvog kvartala je rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja za privrednike, pa će knjigovođe ove nedelje imati pune ruke posla. Zauzeti će biti... Pet značajnih ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

Kraj prvog kvartala je rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja za privrednike, pa će knjigovođe ove nedelje imati pune ruke posla. Zauzeti će biti i putari, pošto je za kraj nedelje najavljeno otvaranje brze saobraćajnice Novi Beograd-Surčin koja će skratiti put Zemunaca i Novobeograđana do auto-puta Miloš Veliki. Takođe u petak biće poznati i najnoviji podaci o inflaciji u evrozoni, a investitori nestrpljivo očekuju obraćanja bankara kako bi saznali njihov stav o rastu cena u svetlu najnovijih dešavanja u bankarskom sektoru. Ove nedelje u Beogradu se održava i tradicionalni Marketing Summit, a Republički zavod za statistiku objaviće podatke o prosečnim cenama spoljne trgovine, industrijskoj proizvodnji i prometu robe u trgovini na malo, kao i o turističkom prometu u februaru.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Rok za godišnje finansijske izveštaje 31. mart

Knjigovođe imaju još samo nekoliko dana za sastavljanje godišnjih finansijskih izveštaja za privrednike. Naime, ove godine rok za predaju izveštaja je petak, 31. mart. Iz Agencije za privredne registre (APR) kažu da po isteku zakonskog roka obveznici mogu dostaviti izveštaje i dokumentaciju, kao i izjavu o neaktivnosti za 2022. godinu, najkasnije do kraja 2023. godine, uz plaćanje uvećane naknade zbog neblagovremenosti.

Od ove godine finansijske izveštaje mogu da predaju samo računovođe sa licencom koje su upisane u Registar pružalaca računovodstvenih usluga APR-a. U suprotnom obveznici rizikuju visoke kazne, pa će se tako novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniti pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u petak objaviti podatke o inflaciji koji će se pažljivo pratiti i dok se očekuje da će ukupna inflacija usporiti, istovremeno se prognozira da će bazična stopa rasta cena, bez promenljivih elemenata koji uključuju cene hrane i goriva, ubrzati. Evropska centralna banka podigla je pre dve nedelje ključne kamatne stope za 50 baznih poena, na tri odsto, ali pojedini kreatori monetarne politike sada pozivaju na opreznije korake. U međuvremenu, bankarska kriza je izazvala strahove da će se kreditiranje usporiti, delujući kao kočnica za privredu.

Šef Bundesbanke Joakim Nagel trebalo bi da govori u ponedeljak, a predsednica ECB Kristin Lagard će održati govor u Frankfurtu u utorak. Investitori će u njihovim obraćanjima tražiti naznake o tome kako gledaju na pretnju inflacije usred tekućih previranja u bankarskom sektoru.

APR
Foto: APR

Otvaranje brze saobraćajnice Novi Beograd-Surčin

Brza saobraćajnica Novi Beograd-Surčin biće otvorena u petak, 31. marta, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je na Sajmu automobila u Beogradu kazao da će ta saobraćajnica omogućiti brzu vezu Zemuna i Surčina sa auto-putem Miloš Veliki, a rasteretiće se i auto-put Beograd-Šid.

Ministar je naveo i da će u aprilu biti pušten u saobraćaj prvi deo Moravskog koridora, od Pojata skoro do Makrešana, odnosno Kruševca, čija je ukupna dužina 112 kilometara, a koji će biti završen u drugoj polovini 2025. godine i omogućiće da se Kruševac, Trstenik i Vrnjačka Banja nađu na auto-putu. Dodao je i da se 1. juna završava obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka.

Marketing samit u Beogradu

Ovogodišnji Marketing Summit održava se 27. marta u beogradskom hotelu Hyatt Regency, a uz više od 15 govornika i 350 učesnika prvi put će ponuditi uživo i Metaverse iskustvo. Kako najavljuju organizatori iz InStore magazine, ovaj događaj okupiće pod jednim krovom domaće i međunarodne marketing stručnjake koji sa učesnicima dele primere dobre prakse i rezultate ekskluzivnih istraživanja tržišta.

Konferencija se bavi presekom kompetentnosti i znanja na polju FMCG marketinga kroz praktične primere, stvari koje zadovoljavaju potrošače, povećavaju vrednost brenda i omogućavaju rast. Misija Marketing Summita je da u jednom danu pokaže najbolje, najaktuelnije i najefektnije primere i strategije u domenu FMCG marketinga i predstavi najnovije marketinške pristupe u Srbiji, regionu i svetu.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse prosečnih cena spoljne trgovine za januar, kao i indekse industrijske proizvodnje za februar. Takođe, biće poznat promet robe u trgovini na malo, spoljnotrgovinska robna razmena i turistički promet u drugom mesecu ove godine. Biće poznati i indeksi zaliha gotovih proizvoda u industriji, kao i nešto raniji podaci, poput regionalnog bruto domaćeg proizvoda za 2021. godinu.

 • NATI29

  27.3.2023 #1 Author

  Zanimljiva nedelja

  Odgovori

 • Anna

  27.3.2023 #2 Author

  Opet se grade putevi koji ne vode nikud. Troše se pare u projekte koji nemaju smisla a putevi od velike važnosti propadaju.
  Marketing samit je jedino pozitivno dešavanje ove sedmice. I sigurna sam da ce mnogima pomoći u rešavanju dilema sa kojima se susreću svakoga dana.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.3.2023 #3 Author

  Zanimljivija od prethodne…

  Odgovori

 • BRANA19

  28.3.2023 #4 Author

  Biće tu svega.

  Odgovori

 • TATJANA

  28.3.2023 #5 Author

  Važne stvari kao predavanje izveštaja gde se mora strogo ispoštovati rok

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...