Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

BankeInvesticijeIzdvajamoManifestacijePoslovanje

6.3.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana
Početak marta svakako obeležava jubilarni Kopaonik Biznis Forum koji je počeo juče i trajaće do 8. marta. Za ovu nedelju zakazani su i sastanci... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti narednih sedam dana

Početak marta svakako obeležava jubilarni Kopaonik Biznis Forum koji je počeo juče i trajaće do 8. marta. Za ovu nedelju zakazani su i sastanci centralnih banaka na kojima će se diskutovati o daljem pravcu monetarne politike. Narodna banka Srbije u četvrtak odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, a sličan posao čeka i bankare u Japanu, Australiji i Kanadi. Velika Britanija će objaviti podatke o kretanju privrede, koji će uticati na dalje odluke Banke Engleske. Beogradski i Novosadski sajam biće domaćini nekoliko značajnih manifestacija ove nedelje, a Republički zavod za statistiku objaviće podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u poslednja tri meseca 2022. godine, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda i cena ugostiteljskih usluga u februaru.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije još jednom o referentnoj kamati

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na svojoj sednici u četvrtak, 9. marta, o daljoj sudbini referentne kamatne stope i mogućem pravcu monetarne politike u narednom periodu. Ekonomisti i analitičari smatraju da još nije vreme za popuštanje i očekuju da će centralna banka nastaviti da podiže ključnu kamatu dok se ne pokažu prvi rezultati borbe za obuzdavanje inflacije. Ipak, većina očekuje nešto sporiji tempo, koji se već ogleda u poslednja dva meseca kada je referentna kamata rasla po 0,25 odsto. Za sledeći četvrtak je zakazana i sednica Evropske centralne banke, pa se sa nestrpljenjem očekuje najnovija odluka iz Frankfurta, posle ocene predsednice ECB Kristin Lagard da će kamate ponovo rasti za 50 baznih poena.

Podsetimo, NBS je na februarskoj sednici Izvršnog odbora odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,5 odsto. Isto toliko povećane su i stopa na depozitne olakšice (na 4,50 odsto) i stopa na kreditne olakšice (na 6,50 procenata). Ovo je bio jedanaesti mesec zaredom, od aprila 2022. godine, kako srpska centralna banka podiže ključnu kamatu.

Sajmovi u Beogradu i Novom Sadu

Beogradski sajam nastavlja ove nedelje sa brojnim manifestacijama. Od 8. do 11. marta biće održani sajmovi “All4Wood” i “Windoshow”, na kojima će biti predstavljene mašine za obradu drveta i proizvođači opreme za drvnu industriju iz Turske, kao i proizvođači prozora, vrata, stakla i opreme. Regionalni Sajam škola zakazan je od 8. do 10. marta, u organizaciji Udruženja knjižara Srbije, a 38. Međunarodni kongres i sajam kozmetike, nege kose, estetike i zdravlja “Dodir Pariza” biće održan 11. i 12. marta.

U Novom Sadu će od 7. do 13. marta biti održan Međunarodni sajam knjiga i 27. Međunarodna izložba umetnosti “Art Expo”. Kako su najavili organizatori, ključni događaj na Sajmu knjiga biće „Dani Laze Kostića“, na kojima će dodeliti i istoimenu nagradu. Za 9. i 10. mart zakazan je i 18. Međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi”, na kome će biti predstavljeno skoro 500 obrazovnih profila.

Sajam tehnike / Foto: Beogradski sajam

Centralne banke odlučuju o monetarnoj politici

Centralne banke u Japanu, Australiji i Kanadi održaće ove nedelje sastanke o monetarnoj politici. Najpre će o povećanju kamata odlučivati Rezervna banka Australije (u utorak) i dok su zvaničnici na svom sastanku prošlog meseca nagovestili mogućnost daljeg povećanja ključnih kamata, investitori sada očekuju da će stope ostati “na čekanju” nakon nedavnih podataka koji pokazuju da je inflacija možda dostigla vrhunac.

Takođe se očekuje da će Banka Kanade održati stabilne stope na svom sastanku u sredu, prvom sastanak otkako su kreatori monetarne politike najavili uslovnu pauzu u januaru kako bi se privredi pružilo vreme da se prilagodi višim troškovima zaduživanja. U petak guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda predsedava svojim poslednjim sastankom nakon decenije na čelu centralne banke. Ne očekuju se promene pre nego što njegov naslednik Kazuo Ueda preuzme kormilo 8. aprila.

Kako je poslovala britanska privreda

Velika Britanija će u petak objaviti podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) koji bi trebalo da pokažu kako je privreda napredovala u januaru nakon što je za dlaku izbegla pad u recesiju tokom poslednja tri meseca 2022. godine. Ekonomisti očekuju da će januarski BDP porasti za samo 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Kako je u četvrtak rekao glavni ekonomista Banke Engleske Hju Pill (Huw Pill), britanska ekonomija pokazuje nešto veći zamah nego što se očekivalo, a rast plata je nešto brži od prognoze centralne banke prošlog meseca. Uz to, Britanija je jedina ekonomija G7 koja je još uvek ispod nivoa pre pandemije korona virusa. Međunarodni monetarni fond veruje da će to biti jedina privreda među sedam najvećih koja će ove godine doživeti pad.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o kvartalnom poslovanju privrednih društava u poslednja tri meseca 2022. godine, kao i indekse cena proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište i za izvoz.

Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda u februaru, ali i indeks cena ugostiteljskih usluga u februaru. Spreman je i mesečni statistički bilten za decembar prošle godine.

 • GOCA BG

  6.3.2023 #1 Author

  Sve je mracno i suvoparno,samo Sajmovi sto su interesantni….

  Odgovori

 • Anna

  6.3.2023 #2 Author

  Najzanimljiviji su događaji u Novom Sadu.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  12.3.2023 #3 Author

  Sajmovi su i po meni najinteresantniji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.