Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

AgrobiznisBankeBerzaIzdvajamoManifestacijeNekretnineStečaj

6.2.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Okrenuli smo novi list u kalendaru i posle januarskog zagrevanja u februaru već počinje sezona finansijskih izveštaja, ali i sve brojnijih sajmova i privrednih... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Okrenuli smo novi list u kalendaru i posle januarskog zagrevanja u februaru već počinje sezona finansijskih izveštaja, ali i sve brojnijih sajmova i privrednih manifestacija. Ipak, sve oči privrednika i bankara biće ove nedelje usmerene ka Narodnoj banci Srbije koja će u četvrtak odlučivati o novom povećanju referentne kamatne stope, posle odluka Evropske centralne banke i američkog Feda o daljem zaoštravanju monetarne politike. Sledi i treći pokušaj prodaje poslovnog dela Genex kule, sa početnom cenom od oko sedam miliona evra, dok će Beogradski sajam ugostiti proizvođače hrane i pčelare. Na Njujorškoj berzi u fokusu će biti izveštaji o zaradama medija i kompanija koje se bave robom široke potrošnje. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o građevinskoj delatnosti, kao i mesečni statistički bilten.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije u četvrtak o referentnoj kamati

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na sastanku u četvrtak, 9. februara, o novom povećanju referentne kamatne stope i daljem pravcu monetarne politike. S obzirom na to da je zvanična inflacija i dalje oko 15 odsto, ekonomisti i analitičari tržišta uglavnom očekuju da će centralna banka nastaviti sa podizanjem ključne kamate, a glavna dilema je koliki će biti tempo rasta i do kada bi novac mogao da poskupljuje. Većina smatra da će pratiti trend Evropske centralne banke koja je prošle nedelje podigla kamate za 0,5 odsto, mada ima i onih koji misle da će se više ugledati na američke Federalne rezerve koje su početkom februara usporile svoj tempo rasta na 0,25 procenata.

Podsetimo, NBS je na januarskoj sednici Izvršnog odbora odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,25 odsto. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 4,25 odsto i stopa na kreditne olakšice na 6,25. Ovo je bio deseti mesec zaredom, od aprila prošle godine, kako srpska centralna banka podiže ključnu kamatu.

Genex kula treći put na licitaciji

Za ponedeljak, 6. februar, zakazan je treći pokušaj prodaje imovine kompanije Generalexport u stečaju – poslovnog dela Genex kule, a početna cena biće 834,68 miliona dinara ili nešto više od sedam miliona evra. I dok stečajni upravnik navodi da je više potencijalnih kupaca iskazalo interesovanje, stanari stambenog dela ovog simbola Beograda pozivaju državu da iskoristi pravo preče kupovine i sama postane vlasnik zgrade.

Oni su i poverioci u stečaju koji traje nešto duže od sedam godina. Stambena zajednica potražuje od stečajne mase 45 miliona dinara na ime izvršne presude, te su se aktivno uključili u procese koji određuju sudbinu vredne nekretnine nekadašnjeg jugoslovenskog giganta. Čak su uputili i predlog Privrednom sudu za segmentnu prodaju poslovne kule, smatrajući da tako može da se dobije daleko viša cena nego što je oko 400 evra po kvadratu.

Foto: Biznis.rs

Izložbe hrane i pčelarstva na Beogradskom sajmu

Na Beogradskom sajmu ove nedelje se održavaju dve manifestacije. Najpre će od 8. do 11. februara biti održan peti Food Expo Balkan 2023, međunarodni sajam prehrambenih proizvoda, tehnologija i opreme za prehrambenu industriju. Za 11. i 12. februar zakazan je 14. Državni pčelarski sajam koji je osmišljen kao smotra pčelarstva. Na njemu pčelari praktičari i proizvođači opreme za pčelarstvo predstavljaju svoja dostignuća, a sajam ima izložbeni i prodajni karakter.

U prvom planu akcije medija i potrošačke industrije

Nastavlja se sezona objavljivanja finansijskih rezultata, odnosno zarada, a ove nedelje su u fokusu medijske kompanije i giganti u sektoru robe široke potrošnje. Naime, svoje izveštaje u sredu će objaviti Walt Disney i The New York Times, dok će u četvrtak biti poznato kako je poslovao News Corp. koji je odustao od plana za ponovno ujedinjenje sa Fox Corp. Rezultati kompanija PepsiCo i Kellogg biće poznati u četvrtak i ponudiće javnosti svojevrsni uvid u to kako se potrošači bore sa inflacijom.

Očekuje se da će više od 90 kompanija sa indeksa S&P 500 objaviti rezultate u ovoj sedmici, a sa 190 firmi koje su već podnele izveštaje zarada S&P 500 biće smanjena za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu 2022. u odnosu na godinu dana ranije, što je veći pad od 1,6 odsto koliko je bilo predviđanje 1. januara, prema podacima Refinitiva.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o građevinskoj delatnosti u četvrtom kvartalu 2022. godine, ali i mesečni statistički bilten za novembar. Takođe, biće poznate i informacije o poslovanju preduzeća u Republici Srbiji prema oblicima svojine za 2021, i o sektoru saobraćaja i telekomunikacija za istu godinu.

 • MARE

  6.2.2023 #1 Author

  Izgleda da Zepter nije zainteresovan da napravi jos jedan hotel .

  Odgovori

 • MAJA

  6.2.2023 #2 Author

  Reklo bi se da mu nije intresna sfera

  Odgovori

 • Anna

  6.2.2023 #3 Author

  Nedelja ispred nas donosi mnogo zanimljivih i važnih događaja. Vredi ih pratiti pažljivo.

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.2.2023 #4 Author

  Izlozba hrane i pcelarstva mi je jedino zanimljivo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.