Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

BankeBerzaInfrastrukturaPoslovanje

30.1.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama
Pred nama je još jedna nedelja u kojoj kamate (ponovo) idu gore. Najveće centralne banke spremne su za dodatno zaoštravanje monetarne politike, a pogledi... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

Pred nama je još jedna nedelja u kojoj kamate (ponovo) idu gore. Najveće centralne banke spremne su za dodatno zaoštravanje monetarne politike, a pogledi investitora i analitičara tržišta biće usmereni prema Evropskoj centralnoj banci i američkim Federalnim rezervama, mada se očekuje i odluka Banke Engleske. Većina ekonomista predviđa dalji rast kamatnih stopa, dok se glavne razlike odnose na tempo povećanja kamata. Od značaja za globalnu ekonomiju biće i sastanak zemalja izvoznica nafte, koje bi trebalo da odluče o snabdevanju, odnosno nivou proizvodnje “crnog zlata”, u narednom periodu. U Čačku će biti održana konferencija o efikasnim tokovima upravljanja otpadom, na kojoj će biti predstavljena iskustva nordijskih zemalja. Republički zavod za statistiku objaviće podatke o zaposlenosti, indekse industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinsku robnu razmenu, a videćemo i kako se kreće srpska privreda posle objave fleš procene kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za poslednje tromesečje.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Evropska centralna banka još jednom o kamatama

Evropska centralna banka u četvrtak će imati novi sastanak o monetarnoj politici, a prema dosadašnjim najavama deluje prilično izvesno još jedno povećanje kamatne stope, i to najverovatnije za 50 baznih poena, na tri procenta. Manje je jasno kako će izgledati sledeći koraci ECB i da li nam sledi usporavanje rasta kamata u narednim mesecima, što najviše zanima analitičare tržišta i investitore.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard nedavno je ocenila da će biti potrebno dodatno zaoštravanje monetarne politike, jer bazna inflacija uporno ostaje visoka, uprkos sve većem neslaganju i sve više glasova u ECB koji tvrde da se inflacija povukla sa rekordno visokih nivoa i da bi trebalo razmisliti o usporavanju rasta kamata. Pre sastanka koji je zakazan za 2. februar, evrozona će u utorak objaviti BDP za četvrti kvartal za koji se očekuje da će pokazati malu kontrakciju privrede, a u sredu će biti objavljeni i podaci o inflaciji za januar, za koju se očekuje da će usporiti treći mesec zaredom.

Federalne rezerve usporavaju tempo

Američka centralna banka Federalne rezerve održaće u utorak i sredu sastanak na kome će se, između ostalog, odlučivati o daljem kretanju kamata i monetarnoj politici u narednom periodu. Glavno pitanje je da li će Fed nastaviti da usporava tempo povećanja kamatnih stopa zbog blagog hlađenja inflacije, a većina ekonomista i posmatrača tržišta očekuje još jedan skok kamata od 25 baznih poena, na raspon od 4,5 do 4,75 odsto.

Predsednik Feda Džerom Pauel biće pod lupom investitora koji pokušavaju da procene i predvide korake centralne banke u narednih nekoliko meseci, nadajući se da bi uskoro mogla da usledi pauza u zaoštravanju monetarne politike. U međuvremenu se očekuje da će izveštaj o zapošljavanju pokazati da je privreda u januaru otvorila manje radnih mesta nego u prethodnom mesecu, dok se predviđa da će stopa nezaposlenosti porasti na 3,6 odsto. Takođe se očekuje da će i prosečna zarada po satu usporiti u odnosu na prethodni mesec.

Evropska centralna banka / Foto: Pixabay

Sastanak OPEC o proizvodnji nafte

Za sredu je zakazan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika o snabdevanju, na kome će se razmatrati proizvodnja “crnog zlata” u narednom periodu. Kako navode izvori u ovoj grupi proizvođača, OPEC će verovatno 1. februara potvrditi aktuelnu proizvodnu politiku. Podsetimo, u oktobru je doneta odluka da se proizvodnja od novembra do kraja godine smanji za dva miliona barela dnevno.

Nordijska zelena rešenja za Srbiju – Odvajanje i reciklaža otpada

U Naučno-tehnološkom parku Čačak u sredu, 1. februara, biće održana konferencija na temu: “Efikasni tokovi upravljanja otpadom: saradnja javnog i privatnog sektora – ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama”. Učesnici će se baviti politikom upravljanja otpadom u EU i Švedskoj i kako se ona primenjuje u Srbiji, uključujući neophodna ulaganja u upravljanje različitim tokovima otpada na nacionalnom i lokalnom nivou. Govoriće se o tome kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada kroz srpska i nordijska iskustva.

Inače, Nordijske zemlje – Norveška, Danska, Finska i Švedska – imaju dugo iskustvo u ekološko prihvatljivim investicijama u društvu. Već drugu godinu zaredom nordijske ambasade u Srbiji, uz finansijsku podršku Nordijskog saveta ministara, a pod predsedništvom Ambasade Norveške, održavaju niz konferencija i aktivnosti u cilju razmene iskustava i jačanja saradnje sa srpskim partnerima i privrednicima pod okriljem projekta “Nordijska zelena rešenja za Srbiju”.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o registrovanoj zaposlenosti u četvrtom kvartalu i celoj 2022. godini, kao i indekse industrijske proizvodnje i zaliha gotovih proizvoda u industriji za decembar prošle godine. Biće poznat i promet robe u trgovini na malo, kao i spoljnotrgovinska robna razmena, a saznaćemo i kakav je bio turistički promet u poslednjem mesecu 2022. i kolike su zasejane površine u jesenjoj setvi. Na kraju, videćemo i kako se kreće srpska privreda posle objave fleš procene kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za poslednje tromesečje

 • Anna

  30.1.2023 #1 Author

  Još jedna mučna sedmica ispred nas. Jedino konferencija u Čačku baca malo svetlosti na trenutnu mračnu situaciju.

  Odgovori

 • Milisavka

  30.1.2023 #2 Author

  Zašto banke stalno menjaju uslove kredita, odnosno visinu kamate? To treba zakonski regulisati da sve ostaje onako kako je na dan potpisa bez obzira na sve, jer sve drugo nije fer.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.