Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

BankePoslovanjeSrbija

10.7.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama
Tržište i poslovna javnost nestrpljivo očekuju novu odluku Narodne banke Srbije koja će ove nedelje na sastanku Izvršnog odbora razmatrati dalje kretanje referentne kamatne... Pet ekonomskih događaja koje morate ispratiti u nedelji pred nama

Tržište i poslovna javnost nestrpljivo očekuju novu odluku Narodne banke Srbije koja će ove nedelje na sastanku Izvršnog odbora razmatrati dalje kretanje referentne kamatne stope. U utorak će biti predstavljeni prvi rezultati POS programa za koji se prijavilo već 1.000 preduzetnika kako bi svojim kupcima ponudili mogućnost bezgotovinskog plaćanja proizvoda i usluga. Najnovije informacije govore i da Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore. Ove nedelje nas očekuju i najnoviji podaci o inflaciji u Nemačkoj, Španiji i Francuskoj, dok će Republički zavod za statistiku objaviti indekse potrošačkih cena u junu 2023. godine, kao i indekse cena ugostiteljskih usluga i proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza, i broj izdatih građevinskih dozvola za maj.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Narodna banka Srbije o referentnoj kamatnoj stopi

Narodna banka Srbije odlučivaće na sednici Izvršnog odbora u četvrtak, 13. jula, o daljem kretanju referentne kamatne stope i monetarnoj politici u narednom periodu. Na junskom sastanku centralna banka je, pomalo iznenađujuće, odlučila da nastavi sa podizanjem ključne kamate – za 25 baznih poena, na 6,25 odsto – pošto je u maju napravila pauzu u zatezanju monetarne politike.

Naime, posle godinu dana podizanja referentne kamatne stope od aprila 2022. ukupno za 500 baznih poena, na majskom sastanku je kamata ostane nepromenjena. S obzirom na pauzu američkih Federalnih rezervi koje su u junu zadržale istu stopu posle 15 meseci i 10 uzastopnih povećanja, tržište nestrpljivo očekuje novu odluku NBS, tim pre što je na prethodnom predstavljanju izveštaja o inflaciji navedeno da je vrhunac rasta cena u Srbiji iza nas.

U međuvremenu je Evropska centralna banka najavila da bi na julskom sastanku mogla da donese odluku o daljem povećanju referentne kamate.

Prvih 1.000 preduzetnika u POS programu

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u saradnji sa partnerima na projektu Nacionalna incijativa za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način, predstaviće u utorak prve rezultate POS programa za koji se prijavilo već 1.000 preduzetnika kako bi svojim kupcima ponudili mogućnost bezgotovinskog plaćanja proizvoda i usluga. Podaci pružaju uvid u kojim delatnostima je najviše traženo uvođenje POS uređaja ili online prodaje, iz kojih delova Srbije dolaze privrednici koji su ušli u program, koliki promet ostvaruju putem bezgotovinske prodaje…

Ciljeve Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način i rezultate POS programa predstaviće direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH kompanije Mastercard Jelena Ristić i generalni direktor za jugoistočnu Evropu kompanije Visa Vladimir Đorđević, a svoja prva iskustva izneće i preduzetnici uključeni u program.

Foto: PIxabay.com

Banka Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore

Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije, mogla bi da postane vlasnik Prve banke Crne Gore, prenose crnogorski mediji koji navode da su pregovori o akviziciji u završnoj fazi. I srpski mediji pišu da se mesecima unazad spekuliše o tome da će banku koja ima milionske gubitke kupiti neko iz regiona ili Evrope.

Navodno je glavni razlog za kupovinu crnogorske Prve banke uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Takođe, pominje se da je Srbija zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udela.

Inflacija u Evropi

Najnoviji podaci o inflaciji biće poznati u Nemačkoj, Španiji i Francuskoj, kao i očekivanja potrošača o rastu cena u SAD. Javnost očekuje i najnovije ekonomske prognoze Evropske unije, kao i podatke o industrijskoj proizvodnji u Italiji i celoj EU.

Takođe, u Velikoj Britaniji će biti objavljeni podaci o kretanju privrede, odnosno bruto domaćeg proizvoda (BDP), industrijskoj proizvodnji i trgovinskom bilansu na Ostrvu, kao i rezultati građevinskog sektora.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse potrošačkih cena u junu 2023. godine, kao i indekse cena ugostiteljskih usluga i proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza. Saznaćemo i broj izdatih građevinskih dozvola i indeks prometa u industriji za maj, a čeka nas i mesečni statistički bilten za april 2023.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...