Biznis kalendar

Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

ManifestacijeNekretnineSrbijaTurizam

19.6.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana
Druga polovina juna najčešće predstavlja početak sezone letnjih odmora, pa je razumljivo što ove nedelje nema tako mnogo velikih ekonomskih dešavanja. Biće proglašena prva... Pet važnih ekonomskih događaja koji će obeležiti narednih sedam dana

Druga polovina juna najčešće predstavlja početak sezone letnjih odmora, pa je razumljivo što ove nedelje nema tako mnogo velikih ekonomskih dešavanja. Biće proglašena prva Inženjerka godine, u okviru inicijative koju su pokrenuli istoimeno udruženje, Privredna komora Srbije i Siemens Srbija. Održava se i tradicionalna konferencija o nekretninama REBEC 2023, a kompanija Delta Holding predstaviće godišnji izveštaj o održivosti. Od utorka počinje i prijavljivanje za novu turu turističkih vaučera od 5.000 dinara. Republički zavod za statistiku objaviće trendove u prvom kvartalu 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Turistički vaučeri od 20. juna

Vlada Srbije odobrila je novih 500 miliona dinara za podelu još 100.000 turističkih vaučera, a već od utorka, 20. juna, građani koji ispunjavaju uslove mogu da se prijavljuju na šalterima Pošte Srbije. Vaučeri će moći da se iskoriste kod 4.300 ugostitelja.

Pravo na vaučere za odmor ima osam grupa građana i to – penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, kao i radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara. Korisnici mogu biti i stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na penziju. Oni koji su već ostvarili pravo na vaučere u ovoj godini ne mogu da podnose prijave za nove.

REBEC 2023 u Beogradu od 19. do 21. juna

Konferencija o nekretninama REBEC 2023 održava se od 19. do 21. juna u hibridnom modelu, odnosno u beogradskom hotelu Golden Tulip Zira i online. Ovaj specijalizovani događaj svake godine okuplja relevantne profesionalce iz oblasti razvoja nekretnina. Programski se odvija u dva dana trajanja, kroz desetine panela, uz izložbeni deo u kom se predstavljaju vodeći, aktuelni projekti, iz oblasti razvoja nekretnina.

Među govornicima su vrhunski stručnjaci i predstavnici renomiranih projektantskih, konsultantskih i advokatskih kompanija, kao i predstavnici investitora, akademske javnosti, državne administracije i banaka.

Građevinski radnici
Foto: Unsplash.com

Inženjerka godine

U okviru inicijative koju su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ izabrano je 10 finalistkinja izbora za „Inženjerku godine“, a jedna od njih će 20. juna biti proglašena inženjerkom za 2023. u Srbiji. Reč je o prvom izboru u okviru šire inicijative da se javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Ključni kriterijum u odabiru ovih 10 finalistkinja bila je raznolikost i namera da se javnosti u Srbiji predstavi što širi spektar različitih inženjerskih i obrazovnih profila, karijernih razvoja (proizvodnja, istraživanje i obrazovanje) i dodatnih faktora kao što su: radno iskustvo, veličina organizacije, regionalna zastupljenost. U fokusu ovog izbora nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

Delta Holding predstavlja godišnji izveštaj o održivom poslovanju

Delta Holding će u četvrtak, 22. juna predstaviti svoj godišnji izveštaj o održivom poslovanju. Kompanija će tradicionalno prikazati doprinos održivosti i svim zainteresovanim stranama sa kojima sarađuje – društvenoj zajednici, partnerima i zaposlenima.

Ovakva vrsta izveštaja postaje sve značajnija u poslednje vreme, kada nefinansijsko izveštavanje postaje podjednako značajno kao i brojke koje su uvek u prvom planu. Uvođenje ESG standarda i regulativa koju je donela Evropska unija imaće veliki uticaj na srpske kompanije koje sarađuju sa evropskim partnerima ili se nalaze u njihovim lancima snabdevanja.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje trendove u prvom kvartalu 2023. godine, kao i cene na malo poljoprivrednih proizvoda za prvu nedelju juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...