Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

BankeBerzaManifestacijePoslovanjeSrbija

12.6.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 3

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama
Najveće i najznačajnije centralne banke sveta, američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka, održaće ove nedelje sastanke na kojima će odlučivati o daljem pravcu... Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u nedelji pred nama

Najveće i najznačajnije centralne banke sveta, američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka, održaće ove nedelje sastanke na kojima će odlučivati o daljem pravcu monetarne politike i eventualnom rastu kamatnih stopa. Analitičari očekuju da bi Fed konačno mogao da napravi pauzu i zadrži kamate na istom nivou, dok se za ECB prognozira novo povećanje. U Beogradu je za naredne dane zakazano nekoliko značajnih poslovnih skupova, pa će tako Savet stranih investitora organizovati prvu konferenciju o finansijskim uslugama, Srpska asocijacija menadžera priprema tradicionalni Junski susret SAM, a projekat Srbija inovira predstaviće superklaster “Laboratorija zdravstvenih tehnologija”. Republički zavod za statistiku objaviće indekse potrošačkih cena za maj, broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu, kao i mesečni statistički bilten za mart 2023. godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Američki Fed i Evropska centralna banka o kamatama

Glavne svetske centralne banke – američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka odlučuju ove nedelje o daljem kretanju kamatnih stopa. Očekuje se da bi Fed posle dugog perioda zaoštravanja monetarne politike mogao da napravi pauzu i odluči da zadrži kamate na istom nivou, ili bar tako analitičari “prevode” poslednje izjave predsednika Feda Džeroma Pauela.

S druge strane, iz ECB-a stižu najave da je za borbu protiv inflacije neophodan dalji rast kamatnih stopa, pa se za junski sastanak prognozira povećanje od četvrtine procenta, koje bi mogao da sledi sličan rast i u julu. Predsednica ECB Kristin Lagard rekla je prošlog ponedeljka da je rano govoriti o vrhuncu inflacije, koja je trenutno na nivou od 6,1 odsto.

Konferencija Saveta stranih investitora o finansijskim uslugama

Savet stranih investitora organizuje u utorak, 13. juna, prvu konferenciju o finansijskim uslugama u formi dva panela na kojima učestvuju visoki predstavnici državnih institucija, javnog i privatnog sektora. U beogradskom hotelu Metropol na prvom panelu biće reči o unapređenju odnosa finansijskih institucija i korisnika usluga. Razgovaraće se o digitalizaciji, zaštiti korisnika finansijskih usluga, sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno finansijskog obezbeđenja. Na drugom panelu govoriće se o budućnosti finansijskog sektora, trendovima, uticaju krize na razvoj finansijskih usluga iz ugla javnog sektora, privrede i naučnih krugova.

Svoje prisustvo na konferenciji potvrdili su visoki predstavnici Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Kancelarije za informacione tehnologije eUprave, Udruženja banaka Srbije, Republičkog geodetskog zavoda, Udruženja osiguravača Srbije, Asocijacije lizing kompanija, Pravnog fakulteta, kao i članovi Saveta stranih investitora.

Foto: FED / Youtube screenshot

Junski susret SAM

Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovaće u utorak, 13. juna u Beogradu tradicionalni Junski susret. Nakon prošlonedeljnog Foruma menadžera, koji je bio fokusiran na istraživanje najnovijih trendova u poslovanju i rasvetljavanje onoga što predstoji, kao i prethodnih godina biće organizovano druženje poslovnih ljudi, prijatelja i članova SAM-a neposredno pred letnju pauzu.

Godišnja konferencija Laboratorije zdravstvenih tehnologija

Nakon godinu dana vrednog rada pilot superklastera, pokrenutih u okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, očekuje nas izbor onog koji će pokazati najveći potencijal i najbolje rezultate i koji će postati prvi srpski superklaster. Izbor se očekuje krajem juna, a ove nedelje biće predstavljen superklaster “Laboratorija zdravstvenih tehnologija”, domena Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Sa vizijom o personalizovanom i digitalizovanom zdravstvu, ovaj pilot superklaster okupio je 57 organizacija – 13 startapa iz više gradova, dve međunarodno priznate kompanije, 15 akademskih institucija i 27 stručnih komora i organizacija podrške, među kojima su Health tech lab, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Acibadem Bel medic, Diasolution d.o.o, Naissus tehnologije doo, kao i Naučno-tehnološki park Niš i Farmaceutski fakultet Novi Sad.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje indekse potrošačkih cena za maj, broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu, kao i mesečni statistički bilten za mart 2023. godine. Biće poznati i indeksi prometa u industriji za april ove godine, kao i podaci o građevinskim radovima u inostranstvu tokom 2022.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...